proszę o pomoc w identyfikacji owadów

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
lolek

proszę o pomoc w identyfikacji owadów

Post autor: lolek »

Szukałem w internecie i nieznalazłem, mam nadzieję że temat nadaje się tutaj.
Kiedyś wieczorem na mojej ścianie zauważyłem owada, nigdy takiego nie widziałem, może wy go rozpoznacie, wyglądał tak:

Cały biały, dł. ok 11mm, skrzydła ułożone prostopadle do ciała, rozpiętość ok 12mm (na pewno większa niż dł.), Skrzydła nie były przeźroczystą błoną, przypominały pióra - dwa pałąki z których ku tyłowi owada odstawały liczne, gęsto ułożone żęski, najprawdopodobniej miał też czółki podobne do skrzydeł tylko mniejsze, sterczały do przodu ale nie do góry, owad niereagował na ruch wokół niego, tak jak napisałem powyżej był cały biały. Odwłok miał cienki, nieprzyjrzałem się konczyną, ale na pewno nie wykraczały poza obrys odwłoka owada. Zrobiłem mu nawet zdjęcie komórką, wysłał bym tylko niemam jak go przenieść bo to starszy typ telefonu, a kabla niemam :(. Mogę tylko dodać jeszcze że było to ok godziny 23, a w moim pokoju wcześniej zarejestrowałem działalność kołatków domowych, widziałem go tylko raz, wyglądał na delikatnego.

Drugi to znany owad, mianowicie olbrzymi pasikonik, czytałem o tych owadach no i wyczytałem że samice największego mają ok 7 cm, a ten miał z 10-11cm, jedne o tych rozmiarach są mocno zielone a inne ciemno fioletowe. Jeśli możecie proszę o napisanie pełnej polskiej nazwy gatunku. Zaobserwowany w domu na oparciu od kanapy (balkon był otwarty) :) Mogę dodać jeszcze że ma on owalne oczy (owal ustawiony pionowo) a otwór gębowy wygląda jak czwórdzielna zastawka otoczona wypukłym pierścieniem.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Pierwszy to zapewne Pterophorus pentadactyla.

Co do drugiego - opisany wygląd oczu sugeruje, że to raczej jakiś szarańczak, a nie pasikonik (to dwa różne podrzędy). Bez zdjęcia w zasadzie to tylko gdybanie - ale może trafiło Ci się spotkanie z Locusta migratoria, czyli szarańczą wędrowną; jeśli tak, to byłoby już drugie w tym roku - patrz ten wątek (założywszy, że Twoja obserwacja jest tegoroczna ;) ).
lolek

Post autor: lolek »

Bardzo dziękuje za pomoc :mrgreen: szczególnie dotyczącą pierwszego owada, jest naprawde wyjątkowy :grin: tego wielkiego widziałem już jakiś czas temu nie w to lato, ale również dziękuję poszukam czegoś o szarańczakach.

Szukałem zdjęć wielkich "grasshopperów" największy jaki znalazłem to ten:
http://www.biblelandstudios.com/nuke/im ... %20400.jpg
Niepamiętam szczegółów tamtego ale był chyba troche mniejszy, poza tym ten na fotce pewnie nie żyje u nas, ale trzeba przyznać że bydlak duży jest.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

lolek pisze:Bardzo dziękuje za pomoc :mrgreen: szczególnie dotyczącą pierwszego owada, jest naprawde wyjątkowy
Nie tak znów bardzo wyjątkowy - w Polsce występuje ponad 50 gatunków z rodziny piórolotków ;)
lolek pisze:poza tym ten na fotce pewnie nie żyje u nas
No zdecydowanie nie - zresztą na stronie, z której wziąłeś zdjęcie stoi jak byk, że to owad (rodzaj Tropidacris) z Kostaryki :cool:
ODPOWIEDZ