Prosze o pomoc w identyfikacji
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Prosze o pomoc w identyfikacji
Znaleziony wczoraj 26/04/2025 w zamkniętej paczce makaronu (kilka lat leżała w szafce, kraj produkcji Włochy), poza tym resztki 1 larwy. Uppsala, Szwecja. Nie pasuje ani na Stegobium paniceum ani Attagenus smirnovi.
Pozdrawiam serdecznie,
Adam
Pozdrawiam serdecznie,
Adam
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2025:04:26 12:58:47Image taken on:sobota, 26 kwietnia 2025, 10:58Focus length:6.3 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:80Camera-model:DMC-FP2
Re: Prosze o pomoc w identyfikacji
Dziękuję za naprowadzenie na właściwe tory. Zmyliło mnie niejednolite ubarwienie pokryw, zacząłem myśleć o Attagenus woodroffei (dość pospolity w Szwecji). Ale Attagenus woodroffei ma jeszcze bardzie niejednolite ubarwienie. Ale ta niejednolitość to chyba złudzenie. Czyli A. smirnovi? Okaz mam.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 30 times
Re: Prosze o pomoc w identyfikacji
Nie widzę na tym zdjęciu, żeby pokrywy były jakoś szczególnie niejednolicie ubarwione (pomijając ten ciemniejszy trójkąt przy ich nasadzie, ale to u A. smirnovi norma przy powiększeniu), aczkolwiek może na żywo można dostrzec coś więcej? W każdym razie jak dla mnie to smirnovi.
-