Witam wszystkich!
Po długich rozmowach i testach wraz z Piotrem udało się znaleźć rozwiązanie dla naszej bazy PDFów.
Tak jak było wcześniej omawiane, wszystko będzie się opierać o siec p2m (peer2mail). Nasze zbiory będą przechowywane na skrzynkach pocztowych z możliwością ściągania przez program Mail Resender, który Wam za chwilę przedstawię.
Co do samego administrowania całym systemem to na początek przydałaby się jeszcze jedna osoba, która pomogłaby mi wdrożyć cały system w życie gdyż obecnie zaczyna mi się sesja (o zgrozo) i nie mogę poświęcić zbyt dużo czasu na to przedsięwzięcie. Ale to jest do uzgodnienia

A zatem, co należy zrobić by ściągnąć pliki. Po pierwsze trzeba ściągnąć program który jest podstępny tu:
[center] Strona programu: http://www.mailresender.com.ar
link bezpośredni: http://www.mailresender.com.ar/MailResender.rar[/center]
Instalacja jest banalna, wystarczy rozpakować archiwum i kliknąć na ikonkę Mail Resender.exe i już program jest gotowy do działania.
[center]JAK ŚCIĄGAĆ PLIKI

Wchodzimy do zakładki download
1. Wpisujemy adres konta z którego będziemy ściągać pliki: testentomo@gmail.com
Jest to konto testowe na które załadowałem parę publikacji dla przetestowania.
2. Wpisujemy konta wyżej wymienionego hasło: [[==uiR1WWkjL6DHdQsInz/4uQ==]]
Hasło kopiujemy CAŁE, jest ono zaszyfrowane dzięki czemu na konto nie można zalogować się za pomocą innego programu/przeglądarki oraz usunąć pliki/nabroić. Hasło oryginalne zna tylko osoba pełniąca rolę administratora.
3. Można zmieniać między HTTP/SMTP jednak dla mnie i Piotra działało wszystko w HTTP więc nie widzę sensu zmieniać tego.
4. Serwer musi być identyczny jak skrzynka z której ściągamy (jak gmail.com to zaznaczamy gmail, jak o2.pl to o2 itd)
5. Klikamy read bądź naciskamy enter, jeśli wyżej podane dane są dobrze wpisane powinniśmy się zalogować na konto...
6. ... i zobaczyć w tym oknie nasze publikacje. Wybieramy co nas interesuje.
7. Za pomocą zakładek możemy stworzyć porządek na koncie.
8. Po wybraniu tego co nas interesuje wybieramy katalog do którego pliki będą się ściągać.
9. Strzałką w dół przerzucamy pliki które chcemy ściągnąć. Można ściągać pliki pojedynczo jak i seriami.
10. Po przerzuceniu plików do dolnego okienka ściąganie powinno rozpocząć się automatycznie, jeśli nie klikamy na przycisk Download.
11. Podczas ściągania można zobaczyć postęp w tym oknie.
12. Okienko logów, będziemy tam widzieć co się dzieje. W razie jakiś błędów pokaże się tu wiadomość np. podczas nieudanego logowania że login/hasło są błędne itp.
JAK UDOSTĘPNIAĆ PLIKI

Wchodzimy do zakładki UPLOAD
1 i 2. Podajemy hasło i login osobistego konta.
Te dane nie są nigdzie udostępniane, służą tylko jako pomost dla plików na drodze komputer -> wasza skrzynka -> skrzynka docelowa. Jeśli macie jakieś wątpliwości możecie stworzyć nową skrzynkę tylko do wysyłania plików.
Przed przejściem do punktu 3 przeczytajcie punkt 6

3. Podajemy adres konta docelowego.
np. coleoptera@gmail.com czy lepidoptera@o2.pl.
W celu przetestowania systemu możecie wysyłać pliki na testentomo@gmail.com
Potem można sprawdzić logując się za pomocą metody wyżej, czy wszystko dobrze doszło.
Aby wpisać kilka adresów oddzielamy je przecinkiem np:
xxx@gmail.com,yyy@o2.pl,zzz@gmail.com
4 i 5. Metoda i serwer jak napisane wyżej.
6 !!! Ważny punkt. Wchodzimy w opcje i ODZNACZAMY punkcik destiny=origin. Jeśli tego nie zrobimy nie będziemy mogli wpisać adresu w destiny accounts (punkt 3).
7. Wybieramy katalog z publikacjami
8. Zaznaczamy publikacje które chcemy wysłać
9. Strzałką przenosimy pliki do wysyłania.
10. Jeśli wysyłanie nie zaczęło sie automatycznie klikamy SEND.
11. Postęp wysyłania
12. Okienko logów[/center]
Czy przejrzyście opisałem wszystko ?

To jest na razie próba możliwości całego systemu. W tym temacie ocenicie, czy taka forma udostępniania plików odpowiada.
Co do bezpieczeństwa, jak już wcześniej powiedziałem, osoba mająca dostęp do loginu i zaszyfrowanego hasła nie będzie mogła nic powyrzucać jedynie przejrzeć to co mamy na skrzynce.
Co do samych kont. Docelowo pliki muszą być wysyłane na parę kont, jedno udostępnione dla wszystkich i np. dwa zapasowe w razie awarii jednego konta żeby nie stracić naszej pracy.
Musimy przyjąć też jedne nazewnictwo żeby wszystko było przejrzyste.
Sugeruje np. autor.wydawnictwo.temat.pdf
można stworzyć na kontach oddzielne katalogi dla poszczególnych wydawnictw. Ale to już wyjdzie w dyskusji.
W razie jakiś pytań proszę pisać tu, do mnie na PM albo maila: krzysiekdeo(małpa)gmail.com
Narazie nic więcej mi nie przychodzi do głowy. Teraz uciekam na wykład i będę później koło godziny 14-15. Przetestujcie cały program i piszcie