Gąsienice

Hodowla owadów
Awatar użytkownika
Muuma

Gąsienice

Post autor: Muuma »

Po czym poznać że gąsienice w niedługim czasie będą przechodzić linienie?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Gąsienica przygotowująca się do linienia przestaje żerować, szuka ustronnego miejsca, zwykle pokrywa podłoże jedwabną nitką i przyczepia się do tego podłoża. Siedzi w tym położeniu aż do linienia - często wiele godzin.
laudan

Post autor: laudan »

witam entomologów! mam pytanie odnośnie trociniarki czerwicy -Gąsienicy złapałem dzisiaj raczej gotową ma 8_9 cm ale cykl może trwać ponoć 4lata także jak przygotowac jej pomieszczenie i czym ewentualnie karmić.za podpowiedzi z góry dzieki.michał
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

laudan

aneta dzięki to pierwsza larwa w hodowli poza owadami wodnymi .niestety nie mam za dużo czasu aby odwiedzać stare tematy .mam nadzieje że buła będzie dobra_a już widzę że produkuje budkę :wink:
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

daj jej jakiś kawal gałęzi z wierzby, albo z czegoś. Ja w zeszłym roku na wiosnę tez znalazłem, dałem jej brzozę, myślałem, że będzie żerować. Wgryzła się, ale coś potem nie było jej słychać, nie było jaj widać. Rozwaliłem troszkę gałąź, a tam sobie leży w najlepsze ta "stara baba" :grin: Jeszcze wyjaśnię, czemu "stara baba". Kiedy byłem młodszy, i zaczynałem dopiero interesować się motylami mama dała mi książkę Jerzego Heintzego "Motyle Polski" (mam ją do dziś). Pierwszy rysunek (bo to jeszcze do końca czytać się nie umiało :lol: ) Trociniarka czerwica. Patrzę na tą poczwarkę, i jak stara, pomarszczona baba :lol: To miejsce, gdzie motyl będzie miał oczy, nogi to była twarz "baby" a pokrywy skrzydłowe, to jej kaptur :mrgreen: Kto ma książkę Heintzego, to proszę się przyjrzeć, to na prawdę tak wygląda :mrgreen:
laudan

witam dałes czadu z tą starą babą tą gąsienice znalazła moja dziewczyna i to ona czyta ten post .ale masz rację poczwarka wygląda nieżle.pozdrawiam
Tymek

Post autor: Tymek »

Grzegorz G pisze:: Kto ma książkę Heintzego, to proszę się przyjrzeć, to na prawdę tak wygląda :mrgreen:
Faktycznie :) Ale nigdy jakoś tego tak nie skojarzyłem. Dzieci to spostrzegawcze jednak są :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”