Wpis z 19 gru 2004, 2004 04:59
Nad tackami pracowałem kilka miesięcy (właściwie kilka lat przyglądałem się temu). Ilość owadów zmusiła mnie do przejścia na tacki. Od stycznia 2004 praktycznie przestałem preparować kózki, gdyż po prostu nie mieszczą mi się do tych gablot "zaaranżowanych" parę lat temu, a na WIELKIE PRZEKłADANIE okaz po okazie po prostu nie mam czasu, siły ani ochoty. I nie widzę większego sensu, po tym jak miałem okazję układać skomasowane kózki z paru wypraw do Turcji w Muzeum w Bytomiu, co zajęło mi tylko kilka godzin.
Problem z tackami polegał tylko na tym, że wszystkie tacki, jakie znałem były po prostu za drogie - dla mnie akurat był to właściwie najważniejszy czynnik.
Pojeździłem po różnych drukarniach, hurtowniach i udało mi się wyprodukować tacki, które są tanie: 50 gr (*). za sztukę (pianka to koszt ok. 60-80 gr. tak więc komplet tacka+pianka wychodzi około 1,20 zł.
Tacki wykonane są z tektury kredowanej jednostronnie, estetyczne, proste i łatwe w montażu. Składa się je z szablonu (kształtki) praktycznie w 30 sekund, bez udziału dodatkowych spoiw, kleju, taśmy klejącej czy spinaczy. Tacki cieszą oko i zebrały już same jak na razie pozytywne opinie.
Cena tacek (50 gr.) skalkulowana jest z niewielkim zyskiem i myślę, że przy takiej cenie warta jest rozpropagowania wśród entomologów - pożytek jest oczywisty, gdyż przy niewielkich nakładach nie opłaca się tego robić. Tektura dobrana jest doświadczalnie, linie są nabite maszynowo (wytłaczane) a całość naprawdę estetycznie wykonana.
Wymiary tacki: 9 x 11,5 cm
układ: 16 tacek w gablocie w układzie 4 x4 (leżą "podłużnie" w gablocie)
Koszt tacek do jednej gabloty to 8 zł.
Układam kózki i jestem szczęśliwy! Wszystko jest takie proste, przełożenie połowy gabloty Clytini (już na tackach) zajęło mi niecałą minutę - to po prostu osiem tacek! Nareszcie porządek, czuję się jakbym się na nowo narodził. Wielka ulga, kamień spadł mi z serca no i wziąłem się za preparowanie zaległości

Więcej informacji i kilka zdjęć jest na stronie:
https://entomo.pl/tacki/index.php
(*) - cena obecna jest nieco wyższa.