klucze do oznaczania owadów

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Awatar użytkownika
SiejeOwies

klucze do oznaczania owadów

Post autor: SiejeOwies »

Czy możecie polecić jakieś porządne tytuły z którymi da się oznaczyć wiele gatunków owadów??
Chodzi mi głównie o motyle, pajęczaki, muchówki, błonkówki, pluskwiaki i chrząszcze.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

TUTAJ TEMAT https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?t=3295 w
kwestii TYLKO I WYLACZNIE chrzaszczy poczytaj bO Twoje pytanie jest jeszcze bardziej z kosmosu niz twojego poprzednika, no i skad wytrzasnales te pajeczaki tzn wlozyles ich do owadow????
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Może dlatego że zapomniałem dodać, że chodzi mi o owady Polski.

Poprostu poszukuje książek które pomogą mi w rozwijaniu hobby.
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

Sądzę, że żadnym kluczem do oznaczania owadów nie uda Ci się oznaczyć pajęczaków ;)
Na początku przejrzyj coś o systematyce bezkręgowców

W temacie zlinkowanym przez przemka jest duzo ciekawych pozycji podanych.
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Przeglądałem nie raz na uczelni.

Poprostu widziałem pare razy książki ograniczające się np. do trzmieli które miały bardzo dobrze opisane te zwierzęta i wszystkie gatunki zyjące w polsce.

Wiem że jest od groma gatunków owadów. Jednak pracowałem już z kluczami do oznaczania motyli i tam były pokazane może nie wszystkie, jednak większość. Nie orientuje się w innych grupach ale zdaje sobie sprawę z tego, że jest to trudne;) Dopiero zaczynam moją przygodę z innymi rzędami i chciałbym posiadać pewne klucze które pomogą mi oznaczyć je w terenie.

Ewentualnie czy istnieją jakieś portale na kształt www.lepidoptera.eu które są poświęcone danemu rzędowi ??
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 września 2007, 18:53 przez SiejeOwies, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemek Zięba

SiejeOwies pisze:Może dlatego że zapomniałem dodać, że chodzi mi o owady Polski.

Poprostu poszukuje książek które pomogą mi w rozwijaniu hobby.
kochany Mateusz zaproponowal dobre rozwiazanie najpierw cos o systematyce, pozniej cos wybitnie ogolnego np przewodnik popularnonaukowy, pozniej jak sie sprecyzujesz co do rodzaju i ewentualnie rodziny wezmiesz sie za cos konkretniejszego, koledzy z forum POMOGA!!!!
A by the way, moze jeszcze cos o preparowaniu, ogolnie o zbiorach, polowach, to forum to kopalnia niesamowitych wiadomosci, odkryc i baza doswiadczen wielu kolegow. powodzenia
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Przemek pisze:A by the way, moze jeszcze cos o preparowaniu, ogolnie o zbiorach, polowach, to forum to kopalnia niesamowitych wiadomosci, odkryc i baza doswiadczen wielu kolegow. powodzenia
Nie wątpie, jednak moje hobby narazie ogranicza się do fotografowania oznaczania i uczenia się ;) Wiem że to dla nauki jest niemożliwe ale ja staram się narazie nie zabijać obiektów mojej fascynacji :>
Przemek Zięba

Pieknie moze to i racja poki co fotografuj, pozniej zajmiesz sie dokladniejszymi badaniami ale na podstawie fotek niektorych nie oznaczysz bo w takim razie potrzebujesz kluczy ilustrowanych z barwnymi tablicami, zdjeciami a te sa malo precyzyjne i czesto wprowadzaja w blad
pozdr
Awatar użytkownika
M. Dworakowski

Na poczatku powinieneś zawęzić swoją pasje do jakiegoś rzędu, np motylelub błonkówki,bo wszystkiego znać nie sposób.
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Wiem już z doświadczenia(niewielkiego ale jednak ;P ) że ilustrowane klucze czasami mogą przysporzyć sporo problemów. Jednak w teren takie są chyba najlepsze.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Próbujesz się podjąć syzyfowej pracy. Żeby prawidłowo oznaczyć jeden gatunek, musisz znać wszystkie pokrewne - w przeciwnym wypadku nigdy nie będziesz pewny, czy oznaczenie jest poprawne. A w Polsce występuje kilkadziesiąt tysięcy owadów. Wielu entomologów ogranicza się do znajomości jednego rzędu owadów. Dobrzy specjaliści do jednej rodziny. A Ty piszesz:
Chodzi mi głównie o motyle, pajęczaki, muchówki, błonkówki, pluskwiaki i chrząszcze.
Przy takim założeniu niczego nie będziesz znał dobrze. Twoje oznaczenia będą wysoce niewiarygodne. Bardzo wielu owadów zresztą w ogóle nie da się oznaczyć w terenie. Będzie bardzo dobrze, jeśli na tyle poznasz zawiłości systematyki, by wiedzieć co i jak sfotografować, aby specjaliści umieli z tych fotografii oznaczyć prezentowane owady.
Życzę Ci jednak powodzenia.
Pawel Jaloszynski

Re: klucze do oznaczania owadów

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Rzeczywiscie na forum takie tematy byly juz walkowane i warto sobie to wszystko na spokojnie przejrzec. Spawy zwiazane z oznaczaniem sa trudne, latwo sie na poczatku zniechecic, ale tez jesli ma sie z tego zainteresowania rozwinac cos wiekszego to trzeba jednak odrobine wiedzy nabyc. Literatura do oznaczania w calosci chocby jednej z wymienionych grup i to tylko w skali Polski jest bardzo obszerna. Ja zbieram i oznaczam tylko chrzaszcze (a w dodatku interesuja mnie wybrane rodziny) od wielu lat a do dzisiaj nie posiadam kompletu kluczy do oznaczania chrzaszczy Polski. Nawet z tym, co mam, bez opatrzenia w innych zbiorach i bez wsparcia specjalistow nie bylbym w stanie wiele rzeczy oznaczyc.

Jestes kolejna osoba, ktora wydaje sie nie rozumiec co to jest klucz do oznaczania. Nie pisze tego, zeby wytykac niewiedze, najwyrazniej jest to dosc powszechne pomieszanie. Atlasy wszelkiej masci nie pelnia funkcji kluczy, to tylko obrazki wprowadzajace w swiat owadow. Minusem takich pozycji jest to, ze pokazujac jakiegos owada na obrazku nie podaja informacji, ze w Polsce mozna spotkac 150 gatunkow w tym samym rodzaju i rozpoznanie czesci z nich na podstawie cech zewnetrznych jest niemozliwe. A taki czlowiek biegajacy po lesie z tym atlasem wraca do domu szczesliwy, ze udalo mu sie w terenie "oznaczyc" akurat tego stwora. Niestety, ale akurat droga do oznaczania owadow w terenie przebiega przez oznaczanie ich w zaciszu domowym, na podstawie spreparowanych materialow i za pomoca prawdziwych kluczy. Bardzo trudno w inny sposob opatrzec sie z duza liczba gatunkow i nabyc wyczucie co z czym mozna pomylic. Ale korzystanie z prawdziwego klucza wymaga zwykle posiadania sprzetu (chocby binokularu) i calkiem sporej wiedzy na temat morfologii owadow. Ja oznaczam chrzaszcze, calkiem niezle orientuje sie ogolnie w morfologii stawonogow, a mimo to jak biore do reki klucz do muchowek czy pchel to zwyczajnie nie rozumiem wielu nazw, bo specyfika jezyka jakim posluguja sie do opisu czesci ciala specjalisci od tych grup bardzo rozni sie od tego, do czego jestem przyzwyczajony. Po wielu latach zajmowania sie chrzaszczami, po zgromadzeniu duzej kolekcji, nie odwazylbym sie oznaczac innych rzedow owadow, po prostu zbyt duzej wiedzy to wymaga. Moge mniej wiecej rozpoznawac kilkaset pospolitych gatunkow z innych rzedow, ale nie mam wiedzy, zeby to moje rozpoznawanie traktowac jako pewne na 100%.

Wybierz sobie jakas konkretna rodzine z ktoregos z twoich ulubionych rzedow, zapytaj na forum, moze ktos bedzie mogl podeslac ci klucz do tej rodziny. Potem zacznij systematycznie odlawiac i oznaczac przedstawicieli tej grupy. Bedziesz wtedy wiedzial czy to jest to, czy moze wolisz pozostac na etapie robienia zdjec (co samo w sobie jest duza sztuka jesli ma sie ambicje polaczyc aspekt artystyczny z dokumentalnym). A na razie zacznij moze od pokazania zdjec tego, co oznaczyles z prosba o weryfikacje; zreszta znajdziesz na tym forum zdjecia wiekszej liczby owadow niz w niejednym atlasie, czesto z dodatkowymi informacjami na temat tych gatunkow. Praktycznie rzecz biorac, wszedles wlasnie w cos w rodzaju klucza do oznaczania, bo to forum i taka funkcje pelni.

Pawel
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Heh moja ambicja pożera mnie ;)

Poprostu po fotografowaniu tego lata bardzo zaciekawiły mnie także inne owady oprócz motyli i chciałem posiadać coś co pomoże mi w terenie do oznaczania;) zdaje sobie sprawę z tego że to jest, jak to pan Antoni ujął, "syzyfowa praca" jednak chciałbym poznawać jak najwięcej gatunków.
Ale narazie pójde za waszą radą i to czego nie będę mógł oznaczyć pokarzę wam ;]

Nie odpowiedzieliście tylko na pytanie, czy istnieją na necie stronki jak www.lepidoptera.eu ze zdjęciami i najważniejszymi cechami poszczególnych gatunków innych owadów.
Awatar użytkownika
M. Dworakowski

Zajrzyj do działówny głownej portalu, tam amsz trochęlinków, a portal sam w sobie zawiera trochę fotek.
Do oglądania zdjec szczególnie poelcam rosyjką, choć także anglojęzyczną stronę
ZIN-u wielokrotnie zresztą podawaną przy róznych okazjach.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

SiejeOwies pisze:Nie odpowiedzieliście tylko na pytanie, czy istnieją na necie stronki jak www.lepidoptera.eu ze zdjęciami i najważniejszymi cechami poszczególnych gatunków innych owadów.
Bez opisów, same fotki, ale dosyć przydatne strony:
http://www.koleopterologie.de/gallery/
http://www.koleopterologie.de/heteroptera/index.html
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Dzięki za pomoc ;)
Zapewne niedługo umieszcze troche fotek do oznaczenia jak sam nie podołam hehe.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

SiejeOwies pisze:Zapewne niedługo umieszcze troche fotek do oznaczenia jak sam nie podołam hehe.
A skad bedziesz wiedzial, ze podolales? ;-)
Awatar użytkownika
Roman Królik

Post autor: Roman Królik »

Widzę, że kolega jest z Białegostoku. Tam mieszka forumowicz Andrzej Lasoń, specjalista od chrząszczy z rodziny Nitidulidae a poza tym świetny fotograf. Mógłby służyć Ci pomocą. Mam nadzieję, że go nie zamęczysz pytaniami, bo wtedy mi nie daruje :D
Obejrzyj sobie jego zdjęcia w naszej forumowej galerii i na tej stronie:
http://plfoto.com/50408/autor.html
Roman
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Pawel Jaloszynski pisze:A skad bedziesz wiedzial, ze podolales? ;-)
A kto to wie ;) Wierze w cuda heh

Dziękuje Roman za info ;)
ODPOWIEDZ