Jaka książka do chrząszczy Europy???
Jaka książka do chrząszczy Europy???
Witam
Obecnie buduje dopiero bibliotekę entomologiczną i poszukuję w miarę kompletnego opracowania, najlepiej jednotomowego i nie wybitnie specjalizowanego:) ułatwiającego oznaczanie chrząszczy europejskich. Czy coś takiego istnieje? Posiadam czeskie wydanie "Atlas Brouku" Vladimira Pokornego, wyd.Paseka,2002, i kilka polskich starszych opracowań, ale zaczyna to być niewystarczające...Co możecie polecić? Dziękuję za odp.
jacek
Obecnie buduje dopiero bibliotekę entomologiczną i poszukuję w miarę kompletnego opracowania, najlepiej jednotomowego i nie wybitnie specjalizowanego:) ułatwiającego oznaczanie chrząszczy europejskich. Czy coś takiego istnieje? Posiadam czeskie wydanie "Atlas Brouku" Vladimira Pokornego, wyd.Paseka,2002, i kilka polskich starszych opracowań, ale zaczyna to być niewystarczające...Co możecie polecić? Dziękuję za odp.
jacek
-
Re: Jaka książka do chrząszczy Europy???
A jednotomowej ksiazki telefonicznej Wszechswiata nie chcesz..?TYLEK64 pisze: poszukuję w miarę kompletnego opracowania, najlepiej jednotomowego i nie wybitnie specjalizowanego:) ułatwiającego oznaczanie chrząszczy europejskich.
Dzieki za "wyjatkowo konstruktywna" odpowiedz w stylu: "ksiazke telefoniczna wszechswiata" Pawle... jesli takowa masz to korzystaj z niej nadal:)
Tak, Przemku, o cos takiego mi chodzi, cos np. na ksztalt >Brouci Ceske a Slovenske Republiky, Karel Hurka. Kabourek, 2005, i podalem juz co mam, jest to publikacja obejmujaca chrzaszcze Europy, ale juz dosc leciwa(reprint), i nie upieram sie przy jednej ksiazce (wiem jak obecnie wygladaja publikacje dot. Coleoptera), ale moje pytanie bylo jasne...>>
Skoro cos takiegu ukazlo sie juz dawno temu, to moze jest jeszcze inna publikacja tego typu??
Stad pytanie do Was fachowcow jak mniemam, o cos podobnego ale bardziej kompletnego. Myslalem, ze wiecie...
Jesli moje pytanie jest bez sensu, lub nie jestescie w stanie podac jakiegos tytulu/propozycji (a moze nic takiego do tej pory sie nie ukazalo- nie jest przygotowywane?), to prosze nie odpowiadajcie, szkoda Waszego i mojego czasu.
pzdr jacek
Tak, Przemku, o cos takiego mi chodzi, cos np. na ksztalt >Brouci Ceske a Slovenske Republiky, Karel Hurka. Kabourek, 2005, i podalem juz co mam, jest to publikacja obejmujaca chrzaszcze Europy, ale juz dosc leciwa(reprint), i nie upieram sie przy jednej ksiazce (wiem jak obecnie wygladaja publikacje dot. Coleoptera), ale moje pytanie bylo jasne...>>
Skoro cos takiegu ukazlo sie juz dawno temu, to moze jest jeszcze inna publikacja tego typu??
Stad pytanie do Was fachowcow jak mniemam, o cos podobnego ale bardziej kompletnego. Myslalem, ze wiecie...
Jesli moje pytanie jest bez sensu, lub nie jestescie w stanie podac jakiegos tytulu/propozycji (a moze nic takiego do tej pory sie nie ukazalo- nie jest przygotowywane?), to prosze nie odpowiadajcie, szkoda Waszego i mojego czasu.
pzdr jacek
Hmmm masz zapewne Plawilszczikowa??
To staroc z bledami ale jako klucz w miare ok
Ja osobiscie co do Scarabaeidae polecilbym Bunalskiego, bardziej to klucz ilustrowany, ale bardzo fajny.
Z Cerambycidae Bense, Sama, Janis - ten ostatni calkiem fajny dla mnie czyli srednio zaawansowanego kozkarza.
Generalnie chrzaszcze to moje hobby troszke poboczne, bo ja zajmuje sie ektopasozytami. mysle ze moze ktos cos podpowie z bardziej zaawansowanych chrzaszczarzy???
Interesuja Cie wszystkie rodziny??? To ogromna wiedza.....
Przypuszczam ze Koledzy/Kolezanki odezwa sie i pomoga.
To staroc z bledami ale jako klucz w miare ok
Ja osobiscie co do Scarabaeidae polecilbym Bunalskiego, bardziej to klucz ilustrowany, ale bardzo fajny.
Z Cerambycidae Bense, Sama, Janis - ten ostatni calkiem fajny dla mnie czyli srednio zaawansowanego kozkarza.
Generalnie chrzaszcze to moje hobby troszke poboczne, bo ja zajmuje sie ektopasozytami. mysle ze moze ktos cos podpowie z bardziej zaawansowanych chrzaszczarzy???
Interesuja Cie wszystkie rodziny??? To ogromna wiedza.....
Przypuszczam ze Koledzy/Kolezanki odezwa sie i pomoga.
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
Kiedyś E. Reitter niemiec, stworzył cos takiego, jak "Fauna Germanica", tam amsz przegląd przez poszczególne rodziny. Nie bardzo jest cokolwiek do chrząszczy euroy, mozę ajkieś kolorowe atlasiki ze stajni Multico. Paweł dborze odpowiedział,że szukasz czegoś, co nie istnieje i dobrze to porównał do wiekiej książki telefonicznej- nie da się zrobić atlasu chrząszczy europy, jedno lub kilkutomowego. Chcesz oznaczać chrząszcze euroejskie, zajrzyj do Freude - Harde - Lohse: Die Käfer Mitteleuropas
(wielokrotnie wymienianej w różnorakich dyskusjach).

No wybaczcie, ale nie chce sie powtarzac z pytaniem: "czy cos takiego obecnie istnieje?", wiem doskonale ze opracowania sa wielotomowe, ale...PYTANIE BYLO JASNE...
Tak, z pewnych wzgledow obecnie interesuja mnie wszystkie rodziny. Dzieki za podane tytuly.
ok, znalazlem to w sieci i chyba pojde tym tropem>wlasnie robia kilkutomowe opracowanie na chrzaszce Europy
>
pozdr jacek
[url=http://]http://www.napeditions.com/ouvragesuk.php[/url]
[ Dodano: 31-07-07, 16:52 ]
ps a moze jednak da sie zrobic kilkutomowe opracowanie chrzaszczy Europy?

Tak, z pewnych wzgledow obecnie interesuja mnie wszystkie rodziny. Dzieki za podane tytuly.
ok, znalazlem to w sieci i chyba pojde tym tropem>wlasnie robia kilkutomowe opracowanie na chrzaszce Europy

pozdr jacek
[url=http://]http://www.napeditions.com/ouvragesuk.php[/url]
[ Dodano: 31-07-07, 16:52 ]
ps a moze jednak da sie zrobic kilkutomowe opracowanie chrzaszczy Europy?

- M. Dworakowski
Wydaje mi się, że względu na ich ilosć (gatunkową) i duże do siebie podobieństwo niektórych grup w atlasach pokazywane są tylko te co popularniejsze, lub "wpadające" w oko, więć takie opracowanie będzie zawsze tylko przeglądem.
Ciekawe, jak to opracowanie wygląda.wlasnie robia kilkutomowe opracowanie na chrzaszce Europy
-
Pytanie bylo bardzo jasne, wiec sie teraz nie ciskaj - chciales jednotomowego opracowania do oznaczania chrzaszczy Europy. Dostales odpowiedz na miare twojego pytania, bo na temat literatury na tym forum wylano morze slow i gdyby chrzaszcze cie interesowaly to bys sobie poczytal. A wtedy twoje pytanie brzmialo by zapewne zupelnie inaczej. Jakbys zebral CALA literature jaka opublikowano na temat chrzaszczy Europy to bedzie to tona papieru i caly czas bedzie to NIEWYSTARCZAJACE do oznaczania tej grupy owadow na tym kontynencie. Atlasy nie sluza do oznaczania i nawet w skali malego i ubogiego w chrzaszcze kraiku takiego jak Polska (mamy raptem piec tysiecy gatunkow z hakiem) z ZADNEGO atlasu nie bedziesz mial pewnosci co do oznaczenia, ze wzgledu na istnienie calej masy niezwykle do siebie podobnych gatunkow. Wspomniany klucz Plawilszczikowa jest o kant dupy rozbic jesli chodzi o oznaczanie, sa w nim tylko przyklady (klucz niekompletny na niewiele sie przydaje). Sa grupy chrzaszczy w Europie, ktore potrafia oznaczac pojedyncze osoby, i to nie z literatury, tylko z doswiadczenia (tzn. z przestudiowania okazow typowych w roznych muzeach). W zaden sposob z twojego pytania nie wynika jaka masz wiedze, jaka literature zgromadziles (wspominasz jedna konkretna pozycje i kilka niewymienionych z tytulu), nie mozna wywnioskowac co jest dla ciebie wystarczajace a co nie. Przede wszystkim nie wiadomo czym dla ciebie jest "oznaczanie" i czy kiedykolwiek miales do czynienia z kluczem z prawdziwego zdarzenia. Jak sie o cos pytasz to rob to precyzyjnie, bo nie rozmawiasz z jasnowidzami i rzeczy, ktore dla ciebie sa oczywiste moga nie byc mozliwe do wywnioskowania z twojej wypowiedzi. Jesli piszesz, ze interesuja cie wszystkie rodziny, i to na dodatek w skali Europy, to na tym forum nie ma takiego geniusza, ktory moglby ci dorownac.TYLEK64 pisze:PYTANIE BYLO JASNE...
Pawel
[ Dodano: 2007-07-31, 17:18 ]
O Reittera bija sie Czesi (bo urodzil sie w Mohelnicach a umarl w Paskau na Morawach) i Austriacy (bo pracowal w Wiedniu i Modlingu i generalnie z powodu cesarsko-krolewskiej geografii owczesnego swiata). Ale Niemcy w to sie raczej nie wtracajaM. Dworakowski pisze:Kiedyś E. Reitter niemiec,

O Reitterze nie wiedzialem ze to taki internacjonal

Co do Plawilszczikowa wiem ze nie jest genialny nawet nie jest dobry ale w pewnych okolicznosciach jest pomocny zwlaszcza wstepnej identyfikacji. Kolega pytajacy niestety nie okreslil na ile jest zaawansowany w temacie Coleoptera, bo oczywiscie jesli zaczyna to mysle ze nie naraze sie strasznie mowiac ze Plawilszczikow mu sie przyda. Co do oficyny Multico i ksiazek przez nia oferowanych, to musze przyznac ze sa one wybitnie amatorskie, mogace zaledwie narobic smaku rozpoczynajacemu swoja przygode amatorowi, ale zawsze przyblizaja pewne problemy. Ty Pawle przemawiasz z pozycji profesjonalisty, zasluzonej pozycji, niemniej uwazam ze kazdemu jego Himalaje prawda???

pozdrawiam
a tak na marginesie....
znalazlem cos takiego
http://katalog.empik.com/p/Reitter-Edmu ... -MacOS-103
czy jest to kompletny Reitter??
wiem ze mozna go bez problemu sciagnac z netu ale zastanowilo mnie to...

Co do Plawilszczikowa wiem ze nie jest genialny nawet nie jest dobry ale w pewnych okolicznosciach jest pomocny zwlaszcza wstepnej identyfikacji. Kolega pytajacy niestety nie okreslil na ile jest zaawansowany w temacie Coleoptera, bo oczywiscie jesli zaczyna to mysle ze nie naraze sie strasznie mowiac ze Plawilszczikow mu sie przyda. Co do oficyny Multico i ksiazek przez nia oferowanych, to musze przyznac ze sa one wybitnie amatorskie, mogace zaledwie narobic smaku rozpoczynajacemu swoja przygode amatorowi, ale zawsze przyblizaja pewne problemy. Ty Pawle przemawiasz z pozycji profesjonalisty, zasluzonej pozycji, niemniej uwazam ze kazdemu jego Himalaje prawda???

pozdrawiam
a tak na marginesie....
znalazlem cos takiego
http://katalog.empik.com/p/Reitter-Edmu ... -MacOS-103
czy jest to kompletny Reitter??
wiem ze mozna go bez problemu sciagnac z netu ale zastanowilo mnie to...
-
Ale jak sie umie zadawac pytania to na te Himalaje latwiej wejsc, szczegolnie w czasach Internetu. Przeciez ja sie staram wlasnie jak najwiecej wiedzy przekazac, ale jak mam to robic jak czlowiek nawet nie wie o co pyta... Swoja droga faktycznie wyszukiwarka forumowa kiepsko dziala i mimo, ze olbrzymia ilosc ciekawych tematow jest tu nadal to dotrzec do nich czy znalezc cos konkretnego praktycznie nie sposob, wielka szkoda.Przemek pisze: kazdemu jego Himalaje prawda?
A oryginalna Fauna Germanica Reittera dzisiaj ma bardzo ograniczone zastosowanie, bardziej jako ciekawostka niz narzedzie.
Pawel
Fakt cos z wyszukiwarka po tej awarii sie stalo, wielu tematow nie mozna chyba odzyskac, ale to juz uwaga do admina, mozna cos z tym zrobic?
A propos do niemieckojezycznych Kolegow Kolezanek, mam w swoich zbiorach staroci/starodrukow dotyczacych nauk przyrodniczych V tom Reittera, kiedys kupiony w antykwariacie, niestety oskalpowany przez poprzednika z ilustracji. Ma ktos ochote?? Sprezentuje chetnie.
A propos do niemieckojezycznych Kolegow Kolezanek, mam w swoich zbiorach staroci/starodrukow dotyczacych nauk przyrodniczych V tom Reittera, kiedys kupiony w antykwariacie, niestety oskalpowany przez poprzednika z ilustracji. Ma ktos ochote?? Sprezentuje chetnie.
- M. Dworakowski
- M. Stachowiak
Zamiast wspomnianego przez Przemka klucza Pławilszczikowa na początek proponuję ściągnąć ze strony ZIN tom dotyczący chrząszczy z serii „Opredelitel nasekomych evropejskoj casti SSSR”. Jest to opracowanie zrealizowane na dość dobrym poziomie i mimo tego, że wydane było w latach sześćdziesiątych ciągle może być bardzo przydatne. Niestety, brak w nim kolorowych ilustracji
i wydane było tylko w języku rosyjskim
.

A jezykow obcych trzeba sie uczyc 
a propos Mietku masz link do tej pozycji???
poprosze, ja na szczescie znam ten jezyk i wcale nie zaluje
pozdr
P.
PS niesamowite tez jest opracowanie (ale to juz z mojej branzy) Ixodidae Filippovej, nieosiagalne wielotomowe monumentalne dzielo, ktorego bije tylko dzielo Harrego Hoogstrala ale zszedlem z tematu przebaczcie

a propos Mietku masz link do tej pozycji???
poprosze, ja na szczescie znam ten jezyk i wcale nie zaluje
pozdr
P.
PS niesamowite tez jest opracowanie (ale to juz z mojej branzy) Ixodidae Filippovej, nieosiagalne wielotomowe monumentalne dzielo, ktorego bije tylko dzielo Harrego Hoogstrala ale zszedlem z tematu przebaczcie

- M. Dworakowski
- M. Stachowiak
Podaję link do strony ZIN z kluczami do oznaczania chrząszczy (wśród nich wspomniany we wcześniejszym poscie):
http://www.zin.ru/Animalia/Coleoptera/rus/syst8.htm
http://www.zin.ru/Animalia/Coleoptera/rus/syst8.htm
-
- Administrator
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 6 times
- Kontakt:
Szukaj
O funkcji Szukaj założyłem nowy temat, by nie przerywac wątku dyskusji o literaturzePrzemek pisze:Fakt cos z wyszukiwarka po tej awarii sie stalo, wielu tematow nie mozna chyba odzyskac, ale to juz uwaga do admina, mozna cos z tym zrobic?

Nowy temat:
Wyszukiwanie na forum : https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?t=3303
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
-
Germanskim podejsciem do geografii lepiej sie nie sugerowac. Zeby daleko nie szukac, w Die Kaefer Mitteleuropas, opracowaniu jakby nie bylo wspolczesnym, tereny Polski dosc czesto figuruja tylko w postaci Marchii Brandenburskiej, Slaska i Prus; chwilami mozna odniesc wrazenie, ze dla nich Europa Srodkowa to ciagle tereny szeroko rozumianej RzeszyM. Dworakowski pisze:Zawsze sugerowaem sie tytułem jego dzieła, dzieki za wyporowadzenie z błęduAle Niemcy w to sie raczej nie wtracaja

Pawel
"Pytanie bylo bardzo jasne, wiec sie teraz nie ciskaj..."
No coz, pytanie bylo jasne, wydano taka to, a taka ksiazke>>"Atlas Brouku" Vladimira Pokornego, wyd.Paseka,2002.(opracowanie jednotomowe-wydali, jest, istnieje??!?!- ISTNIEJE!).
Pytalem, "czy istnieje teraz nowsze/inne wydanie podobnego opacowania dot. Europjskch chrzaszczy"(jednotomowe> SKORO TAMTO WYDALI, TO MOZE SA INNE?!?> czy tak trzeba łopatologicznie tlumaczyc? Ja wiem o co pytam, a pytam, gdy juz dosyc sie namecze szukajac w roznych miejscach. Inaczej, jak adwersarz nie umie poprawnie zinterpretowac pytania i wyjezdza z "tonami papieru". Ale to maly "pryszcz". Gorzej, gdy taka ma byc odpowiedz na pytanie kogos kto szuka porady. To juz po prostu brak kultury...
Dziekuje pozostalym za przytoczone tytuly.
Skupie sie jednak na tej francuskiej serii. Bo do moich potrzeb nie potrzebuje opaslych monografii poszczegolnych rodzin.
jacek
-
To jest niecale 150 stron z wycinkiem fauny srodkowoeuropejskiej, z tablicami wzietymi z pracy Klapaleka z roku 1903. "Oznaczysz" z tego (i z podobnych publikacji) pewnie z setke duzych, charakterystycznych gatunkow, ktore zupelnie przypadkowo nie maja blizniaczo podobnych krewniakow. Tak, "wydania jednotomowe" istnieja, ale nawet chrzaszczy Kepy Saskiej z nich nie oznaczysz. A ty tu o Europie...TYLEK64 pisze: wydano taka to, a taka ksiazke>>"Atlas Brouku" Vladimira Pokornego, wyd.Paseka,2002.(opracowanie jednotomowe-wydali, jest, istnieje??!?!- ISTNIEJE!).
Pytales o "w miare kompletne".TYLEK64 pisze:Pytalem, "czy istnieje teraz nowsze/inne wydanie podobnego opacowania dot. Europjskch chrzaszczy"(jednotomowe> SKORO TAMTO WYDALI, TO MOZE SA INNE?!?> czy tak trzeba łopatologicznie tlumaczyc?
No widzisz, bo ja tutaj jestem specjalnie po to, zeby swoim brakiem kultury i tepota nie pozwalajaca zinterpretowac pytan namacic wszystkim w glowach, tak zeby nie robili mi pozniej konkurencji w entomologiiTYLEK64 pisze: Inaczej, jak adwersarz nie umie poprawnie zinterpretowac pytania i wyjezdza z "tonami papieru". Ale to maly "pryszcz". Gorzej, gdy taka ma byc odpowiedz na pytanie kogos kto szuka porady. To juz po prostu brak kultury...

Pawel (aka Adwersarz)
PS.: Za duzo polityki ogladacie, pozniej wszystko takie sztywne i powazne, ze strach sie odezwac.
Zawsze mozna sie odezwac, ale nie powinno sie wysmiewac, tych ktorzy pytaja, bo wszystkowiedzacych nie ma, no.., chyba ze trafilem na wyjatek..., w takim przypadku, zwyczajem z Honsu "bije glowa w podloge":)PS.: Za duzo polityki ogladacie, pozniej wszystko takie sztywne i powazne, ze strach sie odezwac.
Mimo, ze niektorzy nie znaja magicznego slowa, z mojej strony PAX i AMEN.
pozdrawiam serdecznie

jacek
-