Ślady po błonkówkach

Same fotki, nie mamy okazu....
trepik30

Ślady po błonkówkach

Post autor: trepik30 »

Gniazdo klecanek?6 maja 2015 łąki zalewowe koło Słubic
Załączniki
klec.jpg
Original image recording time:
2015:05:06 10:34:14
Image taken on:
środa, 6 maja 2015, 08:34
Focus length:
300 mm
Shutter speed:
1/500 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
200
Camera-model:
SLT-A35
klec.jpg (117.24 KiB) Przejrzano 3619 razy
klec1.jpg
2015:05:06 10:34:17
Image taken on:
środa, 6 maja 2015, 08:34
Focus length:
135 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
SLT-A35
klec1.jpg (125.55 KiB) Przejrzano 3619 razy
MuadDib

Re: Ślady po błonkówkach

Post autor: MuadDib »

Tak, gniazdo klecanek. Jak dla mnie to nie ślady a dowody obecności błonkówek:P Takie gniazdo to w zasadzie zwykły papier/karton, więc zakładane w otwartych lokacjach nie ma praktycznie szans przetrwania deszczów jesiennych i wiosennych czy też okresu zimowego. Zatem to z fotografii jest świeże. Zupełnie inaczej gniazda zakładane w budkach, szopach i innych schronieniach - te mają wielkie szanse przetrwać i być ponownie wykorzystywane w kolejnych latach.
trepik30

Dzięki za potwierdzenie.W sumie logiczne że świeże a ja głupio założyłem że stare.
Awatar użytkownika
mantiss111

Post autor: mantiss111 »

Tak, to gniazdo Polistes.
Za duże jak na świeże, na wiosnę królowe dopiero zaczynają je konstrułować (zdjęcie w załączniku). A przypominam, że gniazda Eumenes spp. wytrzymują ponad rok i czesto widzę stare, dawno opuszczone ;).
MuadDib

mantiss111 pisze:Tak, to gniazdo Polistes.
Za duże jak na świeże, na wiosnę królowe dopiero zaczynają je konstrułować (zdjęcie w załączniku). A przypominam, że gniazda Eumenes spp. wytrzymują ponad rok i czesto widzę stare, dawno opuszczone .
Będę się kłócił:P
Gniazdo z pewnością świeże:) ponieważ:
1. Brzegi wylotów komórek są postrzępione co jest charakterystyczne dla gniazd niedawno zbudowanych.
2. Stworzenie konstrukcji tej wielkości to dla królowej kwestia co najwyżej kilku dni. Jest dość ciepło ostatnio, więc czemu nie...
3. Gniazda P. nimphy potrafią dorosnąć w naszych warunkach do wielkości 200 i więcej komórek - to ze zdjęć to ledwie 30-40, więc nie jest zeszłoroczne.

Co do Eumenes racja, ale trzeba pamiętać, że to inny materiał i inne miejsca gniazdowania zapewne. Gniazda P. nimpha często znikają w okresie zimowo-wiosennym z całym badylkiem na którym były zbudowane - kwestia pokrywy śnieżnej, wiatru, deszczu.
Awatar użytkownika
mantiss111

Post autor: mantiss111 »

1. Możliwe, nie wiedziałem o tym.
2. Musiałaby się śpieszyć :D.
3. Aż takich nigdy nie widziałem. Za to jesienią w skrzynce na listy widziałem mniej-więcej tej wielkości co na zdjęciu.
A może wykorzystała stare?
MuadDib pisze: Co do Eumenes racja, ale trzeba pamiętać, że to inny materiał i inne miejsca gniazdowania zapewne. Gniazda P. nimpha często znikają w okresie zimowo-wiosennym z całym badylkiem na którym były zbudowane - kwestia pokrywy śnieżnej, wiatru, deszczu.
Materiał: piasek/glina (raczej mniej trwałe). Miejsce: to samo (źdźbła traw i gałązki).
MuadDib

Co nie zmienia faktu, że nigdy w życiu w terenie nie znalazłem zeszłorocznego gniazda klecanek:P
2. Nie specjalnie jej się śpieszy, po prostu na początku jedyne co ma do roboty to budowa gniazda i składanie jajeczek, oczywiście oprócz jedzenia;p
3.W ramach ciekawostki załączam zdjęcie większego gniazda z początku sierpnia 2012 roku (nie jest to największe jakie widziałem, ale największe jakiego zdjęcie mam;p). Jak widać ciutek większe niż to ze zdjęcia Trepika:)
mantiss111 pisze:3. Aż takich nigdy nie widziałem.
Nie widziałeś, bo w pełni rozwinięte gniazda klecanek w terenie to rzadkość. Śmiertelność kolonii jest lawinowa i do września jest w stanie dotrwać bardzo niski procent kolonii. Oczywiście to w różnych miejscach różnie wygląda ze względu na presję drapieżniczą, ale generalnie śmiertelność jest wysoka.
Załączniki
Gniazdko.JPG
2012:08:08 10:47:59
Image taken on:
środa, 8 sierpnia 2012, 08:47
Focus length:
70 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
400
Camera-model:
DSLR-A200
Gniazdko.JPG (138.49 KiB) Przejrzano 3546 razy
trepik30

Mam pytanie co do tej presji drapieżniczej .Masz jakieś obserwacje czego najczęściej padają ofiarą?Co je najbardziej gnębi?Jest jakieś przebarwienie na zdjęciu jedna ma niebieski odwłok.
MuadDib

Przebarwienie to moja autorska kropka na osobniku będącym królową.
Co do śmiertelności kolonii klecanek to informacje na ten temat są rozrzucone po literaturze. Mini synteza zagadnienia jest do przeczytania w Natural History and Evolution of Paper-Wasps Edited by Stefano Turillazzi and Mary Jane West-Eberhard. Głównie są to ssaki, ptaki, mrówki;p czyli w warunkach terenowych właściwie wszystko. W niektórych miejscach tego dziwnego świata nawet ślimaki gnębią klecanki:
http://link.springer.com/article/10.100 ... 013-0329-z
Oprócz tego oczywiście jeszcze całe multum parazytoidów czyha na biedne bezbronne larwy i poczwarki klecanek (krótka synteza również w podanej wcześniej książeczce).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Błonkówki [FOTO-oznaczanie]”