OGROMNA PROŚBA O POMOC
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
OGROMNA PROŚBA O POMOC
Witam serdecznie!!
Bardzo proszę o pomoc, bądź skierowanie gdzie mogę się udać, aby ktokolwiek mi pomógł. Otóż od ponad roku w ubraniach domowników pojawiają się dziurki, z większości ubrań poodpruwane są nitki. Najciekawszy jest fakt, iż nigdy nikt nic nie widział. Żadnego robaka. Bacznie obserwujemy wszystko, oglądamy ubrania, jednak nic. Mole absolutnie wykluczam, ponieważ kupuje specjalne pułapki na nie, nigdy nic się nie przykleiło, nic nie lata, żadnych larw. Czytałam, że pralka robi dziury - jednak w niepranych ubraniach też się pojawiają dziury. Czasami w nowych bluzkach materiał jest tak przerzedzony, że wygląda jakby miała kilka lat.
Bardzo proszę o pomoc, będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Bardzo proszę o pomoc, bądź skierowanie gdzie mogę się udać, aby ktokolwiek mi pomógł. Otóż od ponad roku w ubraniach domowników pojawiają się dziurki, z większości ubrań poodpruwane są nitki. Najciekawszy jest fakt, iż nigdy nikt nic nie widział. Żadnego robaka. Bacznie obserwujemy wszystko, oglądamy ubrania, jednak nic. Mole absolutnie wykluczam, ponieważ kupuje specjalne pułapki na nie, nigdy nic się nie przykleiło, nic nie lata, żadnych larw. Czytałam, że pralka robi dziury - jednak w niepranych ubraniach też się pojawiają dziury. Czasami w nowych bluzkach materiał jest tak przerzedzony, że wygląda jakby miała kilka lat.
Bardzo proszę o pomoc, będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: OGROMNA PROŚBA O POMOC
Mole będą zjadać włókna naturalne bądź te z domieszką naturalnych. Jeśli dziury tworzą się też w tkaninach sztucznych, to nie robota owadów.
Dziury pojawiają się niemal wszędzie, czasami jest dziura, a pod spodem coś w rodzaju drabinki. W tkaninach sztucznych i naturalnych. Jak nie robaki to co ???? Uszkodzenia mechaniczne tez odpadają, ponieważ niektóre ubrania są nawet nie prane, nie noszone, a niektóre prane tylko ręcznie.
Zdjęcia dodam oczywiście.
Zdjęcia dodam oczywiście.
- mantiss111
Roztocze (l. mn.) jeśli chodzi o rząd Acari. Nie wyrządzają takich szkód, jedyne co znam i co mogło zrobić takie coś, to są mole (a konkretnie Tinea pellionella).Titin pisze:a może to roztocza? Czy one w ogóle wyrządzają takie szkody?
Gdzie fotka?
-