Może nie aż taka rzadkość ale atrakcyjna
Może nie aż taka rzadkość ale atrakcyjna
Witam, u mnie już są, złapałem ją przed 19 dziś, cały dzień był deszczowy i pod wieczór się troszke rozpogodziło. "Pasła się" na kwitnącym barszczu zwyczajnym praktycznie pośrodku osiedla mieszkaniowego na trawniku pomiędzy blokami....
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
Już?
"Już", albo "dopiero" - zależy od okolicy
Wonnice wyłażą często koło połowy czerwca. Tegoroczych obserwacji tej kózeczki dokonywali już różni ludzie, przykład jest tu:
http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=2690
Dla porównania: w Grecji w okolicach Olimpu Krzychu Ł. wyciągał wybarwione imagines z koleb w konarach wierzby już 15.05.br...
W Mielniku nad Bugiem w tym samym stadium trafiły się 07.06 br, a ja spotkałem kopulujące parki tamże 25.06.br.
Teraz myślę powoli o małym skoku w Bieszczady. Tam są fantastyczne niebieskie i granatowe okazy Aromii...
PZDR!
Wujek Adam

Wonnice wyłażą często koło połowy czerwca. Tegoroczych obserwacji tej kózeczki dokonywali już różni ludzie, przykład jest tu:
http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=2690
Dla porównania: w Grecji w okolicach Olimpu Krzychu Ł. wyciągał wybarwione imagines z koleb w konarach wierzby już 15.05.br...
W Mielniku nad Bugiem w tym samym stadium trafiły się 07.06 br, a ja spotkałem kopulujące parki tamże 25.06.br.
Teraz myślę powoli o małym skoku w Bieszczady. Tam są fantastyczne niebieskie i granatowe okazy Aromii...
PZDR!
Wujek Adam
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Podziękowano: 2 times
Re: Może nie aż taka rzadkość ale atrakcyjna
Z 15 lat temu widziałem dziesiątki wonnic w interesującym miejscu: nad Bałtykiem, na skraju plaży, gdzie już zaczynała się skarpa, ta skarpa była cały czas mokra, jakby wyciekała jakaś woda gruntowa czy coś takiego. I tam na tej skarpie siedziały Aromie w różnych odcieniach,,,a w pobliżu jedna stara wierzba