Może nie aż taka rzadkość ale atrakcyjna

baiwo

Może nie aż taka rzadkość ale atrakcyjna

Post autor: baiwo »

Witam, u mnie już są, złapałem ją przed 19 dziś, cały dzień był deszczowy i pod wieczór się troszke rozpogodziło. "Pasła się" na kwitnącym barszczu zwyczajnym praktycznie pośrodku osiedla mieszkaniowego na trawniku pomiędzy blokami....
Załączniki
Obraz 012.jpg
Obraz 012.jpg (50.07 KiB) Przejrzano 1473 razy
Awatar użytkownika
Ścinek
UTM: CA56
Specjalność: Cerambycidae, Carabidae, Tenebrionidae
profil zainteresowan: Fotografia, hodowla owadów egzotycznych, majsterkowanie tzw. DIY

Post autor: Ścinek »

Ładna:) I ciekawą pore sobie wybrała... Miejmy nadzieje, że się troszeczke rozpogodzi bo pogoda jest tragiczna...
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Już?

Post autor: Wujek Adam [†] »

"Już", albo "dopiero" - zależy od okolicy :wink:
Wonnice wyłażą często koło połowy czerwca. Tegoroczych obserwacji tej kózeczki dokonywali już różni ludzie, przykład jest tu:
http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=2690
Dla porównania: w Grecji w okolicach Olimpu Krzychu Ł. wyciągał wybarwione imagines z koleb w konarach wierzby już 15.05.br...
W Mielniku nad Bugiem w tym samym stadium trafiły się 07.06 br, a ja spotkałem kopulujące parki tamże 25.06.br.
Teraz myślę powoli o małym skoku w Bieszczady. Tam są fantastyczne niebieskie i granatowe okazy Aromii...
PZDR!
Wujek Adam
Awatar użytkownika
Ścinek
UTM: CA56
Specjalność: Cerambycidae, Carabidae, Tenebrionidae
profil zainteresowan: Fotografia, hodowla owadów egzotycznych, majsterkowanie tzw. DIY

Post autor: Ścinek »

Tak rozmawiałem z panem Krzyśkiem na ten temat i ogólnie o wyprawie do grecji. Miejmy nadzieje, że i ja będe mógł się niedługo pochwalić jakimś okazem (może jak pojade w niedziele do brennej coś się trefi;) ? Zobaczymy)
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
Podziękowano: 2 times

Re: Może nie aż taka rzadkość ale atrakcyjna

Post autor: Rafał SZCZECIN »

Z 15 lat temu widziałem dziesiątki wonnic w interesującym miejscu: nad Bałtykiem, na skraju plaży, gdzie już zaczynała się skarpa, ta skarpa była cały czas mokra, jakby wyciekała jakaś woda gruntowa czy coś takiego. I tam na tej skarpie siedziały Aromie w różnych odcieniach,,,a w pobliżu jedna stara wierzba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”