Zacznijmy od tego, że post jest w niewłaściwej działce. Nie wszystkie chrząszcze wodne należą do Adephaga, ten na zdjęciach na pewno nie. Zdjęcia są całkiem przyzwoite i chyba cechę kluczową dobrze widać, ale ponieważ nigdy nie czułem się dobry w tej grupie to poczekam na opinię lepiej zorientowanych.
Skoro zaczęliśmy, to pójdźmy o krok dalej:
Najpierw należałoby ustalić ile gatunków z tego rodzaju występuje w południowej Europie, ponieważ omawiane tu cechy tyczą się rozróżnienia H. aterrimus i H. piceus.
Komuś się chce to sprawdzać ilu przedstawicieli Hydrophilus spp. żyje w Czarnogórze?
Dwa posty: przedostatni i przed-przedostatni ze zlinkowanej dyskusji (oba autorstwa Marka Przewoźnego) czytelnie pokazują szczegóły różnicujące krajowe kałużnice.
Krajowe, lecz ciągle nie wiemy czy wyczerpuje to temat względem Europy, ponieważ jak dotąd żadnej z osób zaglądających w ten wątek nie chciało się sprawdzić ilu gatunków z tego rodzaju można się spodziewać w Czarnogórze?
CPC2 podaje w zasadzie jeno H.piceus. Bliski mu H.aterrimus niby jest nie podawany, jednak występuje wokoło, to i być może jest. Jak pisze Adam - przydałby się tedy widok odwłoka. Po kilu na nim bez pudła można oznaczyć.
Mazep
Skoro tak, to z tegowątkowego zdjęcia nr 1 (3) dość jasno wynika ( ) z którym gatunkiem mamy do czynienia.
Niech więc jeszcze raz dla pewności CARABUS12 dokładnie obejrzy spód okazu, porówna z cechami i... już można oznaczenie zwalać na Ciebie, Mazepusie!
Na pewno Hydrophilus piceus, samica
W Europie są trzy gatunki z tego rodzaju wspomniane Hydrophilus aterrimus i piceus, oraz południowo-europejski H. pistaceus (wykazywany z Francji, Włoch, Hiszpanii i Portugali)
A skoro o tym już mowa:
Możesz Marku przy okazji coś więcej rzec, i ewentualnie pokazać, a propos H. pistaceus?
No i wspomnieć o oznaczaniu płci u Hydrophilus spp.?
Jak widać dymorfizm płciowy wyrażony w budowie przednich stóp, samce mają je rozszerzone z silnie rozszerzonym ostatnim członem i większymi pazurkami.
Cechy odrózniające H. pistaceus:
Sklepienie odwłoka jak u H. piceus, tylni kąt przyszwowy pokryw zaokrąglony
H. piceus posiada bardzo drobny ząbek na tylnim kącie przyszwowym pokryw. Pozwoliłem sobie pożyczyć fragment zdjęcia z tego wątku, wycięłem i zakreśliłem gdzie widać ząbek. Ząbek jest bardzo bardzo drobny ale jest.
Czyli zasada odróżniania płci u Hydrophilus spp. po budowie stóp odnóży pierwszej pary jest taka sama, jak w przypadku np. Dytiscus spp. i Carabus spp. - samce mają stopy o członach wyraźnie rozszerzonych.