Prośba o pomoc w rozpoznaniu

Same fotki, nie mamy okazu....
Carnifici

Prośba o pomoc w rozpoznaniu

Post autor: Carnifici »

Witam (nowy użytkownik, dosłownie na jeden post). I zdaje sobię sprawę iż jest to bardziej profesjonalne forum, niemniej nie mogę znaleźć odpowiedzi w sieci więc doszedłem do wniosku że najlepiej będzie jak zwróce się do profesjonalistów.

Mianowicie znalazłem dziś w kuchni owego owada (zdjęcie poniżej). Jest wielkości królowej mrówek i tak też wygląda, jednakże posiada ubarwienie jakiego jeszcze nie spotkałem (zielona głowa i tułów, oraz czerwony odwłok). Do tego jest bardzo agresywne, oraz posiada około 1mm żądło a w chwili zagrożenia zwija się w kłębek (jak pancernik). Jeśli ktoś wie co to za gatunek mrówek, albo też coś innego, będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Jeśli zdjęcie nie pozwala na rozróżnienie też proszę dajcie znać, robiłem na dość dużym zbliżeniu także jestem świadom że może być słabo widoczne.
Załączniki
Znaleziona około 10km od krakowa w domu. Pojedynczy osobnik.
Znaleziona około 10km od krakowa w domu. Pojedynczy osobnik.
Mrówka 4.jpg (127.18 KiB) Przejrzano 585 razy
Awatar użytkownika
Almandyn
Podziękowano: 1 time

Re: Prośba o pomoc w rozpoznaniu

Post autor: Almandyn »

To nie jest mrówka a złotolitka - Chrysis sp.
Tu jest zakładka o tych gatunkach :arrow: http://www.entomo.pl/forum/viewforum.php?f=811.

:hi:
Ala
Carnifici

Re: Prośba o pomoc w rozpoznaniu

Post autor: Carnifici »

Wow... Bardzo dziękuje za pomoc i jednocześnie przepraszam że nie sprawdziłem wcześniej całego forum, tylko założyłem kolejny temat.
ODPOWIEDZ