Prośba o pomoc w rozpoznaniu
Prośba o pomoc w rozpoznaniu
Witam (nowy użytkownik, dosłownie na jeden post). I zdaje sobię sprawę iż jest to bardziej profesjonalne forum, niemniej nie mogę znaleźć odpowiedzi w sieci więc doszedłem do wniosku że najlepiej będzie jak zwróce się do profesjonalistów.
Mianowicie znalazłem dziś w kuchni owego owada (zdjęcie poniżej). Jest wielkości królowej mrówek i tak też wygląda, jednakże posiada ubarwienie jakiego jeszcze nie spotkałem (zielona głowa i tułów, oraz czerwony odwłok). Do tego jest bardzo agresywne, oraz posiada około 1mm żądło a w chwili zagrożenia zwija się w kłębek (jak pancernik). Jeśli ktoś wie co to za gatunek mrówek, albo też coś innego, będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Jeśli zdjęcie nie pozwala na rozróżnienie też proszę dajcie znać, robiłem na dość dużym zbliżeniu także jestem świadom że może być słabo widoczne.
Mianowicie znalazłem dziś w kuchni owego owada (zdjęcie poniżej). Jest wielkości królowej mrówek i tak też wygląda, jednakże posiada ubarwienie jakiego jeszcze nie spotkałem (zielona głowa i tułów, oraz czerwony odwłok). Do tego jest bardzo agresywne, oraz posiada około 1mm żądło a w chwili zagrożenia zwija się w kłębek (jak pancernik). Jeśli ktoś wie co to za gatunek mrówek, albo też coś innego, będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Jeśli zdjęcie nie pozwala na rozróżnienie też proszę dajcie znać, robiłem na dość dużym zbliżeniu także jestem świadom że może być słabo widoczne.
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
Re: Prośba o pomoc w rozpoznaniu
To nie jest mrówka a złotolitka - Chrysis sp.
Tu jest zakładka o tych gatunkach
http://www.entomo.pl/forum/viewforum.php?f=811.
Ala
Tu jest zakładka o tych gatunkach

Ala
Re: Prośba o pomoc w rozpoznaniu
Wow... Bardzo dziękuje za pomoc i jednocześnie przepraszam że nie sprawdziłem wcześniej całego forum, tylko założyłem kolejny temat.
-