Pomoc z domowymi robalami
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Pomoc z domowymi robalami
Witam!
W sezonie letnim mam problem z jakimiś owadami. Tj. wychodzą one szczelinami od strony dachu - mam położone panele, a jako izolator została użyta wata szklana, aczkolwiek gdzieniegdzie można też znaleźć odrobinę trocin (ot mała charakterystyka, w czym to cholerstwo może żyć)
Wiem, że zdjęcia są (baaaardzo) niewyraźne, ale na ten moment nie mam jak zrobić ich innym sprzętem, więc musiałem telefonem ze słabym aparatem. Zdjęcia załączam niżej. Mogę dopowiedzieć, że skorupka (czy jakkolwiek to nazwać) owych owadów wygląda na dosyć twardą i połyskującą. Są one całe czarne i śmierdzą coś jakby spalenizną. W tamtym roku wystarczyła płytka odstraszająca owady i od razu zdychały, ale znowu problem powrócił. Za każdym razem spadają one z sufitu i zapierdzielają gdzieś pod łóżko, czy za szafki. Mam nadzieję, że ktoś powie mi, co to jest i jak pozbyć się tego na stałe?
Pozdrawiam!
W sezonie letnim mam problem z jakimiś owadami. Tj. wychodzą one szczelinami od strony dachu - mam położone panele, a jako izolator została użyta wata szklana, aczkolwiek gdzieniegdzie można też znaleźć odrobinę trocin (ot mała charakterystyka, w czym to cholerstwo może żyć)
Wiem, że zdjęcia są (baaaardzo) niewyraźne, ale na ten moment nie mam jak zrobić ich innym sprzętem, więc musiałem telefonem ze słabym aparatem. Zdjęcia załączam niżej. Mogę dopowiedzieć, że skorupka (czy jakkolwiek to nazwać) owych owadów wygląda na dosyć twardą i połyskującą. Są one całe czarne i śmierdzą coś jakby spalenizną. W tamtym roku wystarczyła płytka odstraszająca owady i od razu zdychały, ale znowu problem powrócił. Za każdym razem spadają one z sufitu i zapierdzielają gdzieś pod łóżko, czy za szafki. Mam nadzieję, że ktoś powie mi, co to jest i jak pozbyć się tego na stałe?
Pozdrawiam!
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:24 22:01:04Image taken on:poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:01Focus length:3.6 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:250Camera-model:W595
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:24 22:01:28Image taken on:poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:01Focus length:3.6 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:250Camera-model:W595
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:24 22:01:37Image taken on:poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:01Focus length:3.6 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:250Camera-model:W595
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:24 22:01:49Image taken on:poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:01Focus length:3.6 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:250Camera-model:W595
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 czerwca 2013, 22:28 przez rafixes, łącznie zmieniany 3 razy.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Pomoc z domowymi robalami
Linkowanie zdjęć z obcych serwerów na tym forum jest zabronione. Wstaw je do własnego postu (max 150 KB)
Ok, za moment poprawię. Przepraszam.
Edit:
Poprawione. Proszę o pomoc.
Edit:
Poprawione. Proszę o pomoc.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Zdjęcia akurat są tu słabiutkie, ale opis zapachu sugeruje, że może być to Tenebrio molitor (mącznik młynarek). Albo macie gdzieś pod dachem ptasie gniazda, albo drewno konstrukcji dachu jest zmurszałe i zaatakowane przez grzyby, ewentualnie tych trocin jest więcej niż odrobina.
Po przejrzeniu zdjęć z google apropo Tenebrio molitor, zgadzałoby się. Wygląda bardzo podobnie, o ile nie tak samo.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.
-