Pierwszy raz widziałem taką larwę. Proszę o pomoc.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Pierwszy raz widziałem taką larwę. Proszę o pomoc.
Witam znalazłem dziś w drewnie bardzo charakterystyczną larwę i pojęcia nie mam jakiego owada jest to larwa. Proszę o pomoc w rozpoznaniu. Opis: larwa dł 8 cm szer ok 1.5 cm. była to larwa chrząszcza ( 3 pqry odnóży na tułowiu). kolor kremowy z charakterystycznym pomarańczowym paskiem na stronie grzbietowej. Pierwszy raz taką widziałem. Pozdrawiam!!
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
Re: Pierwszy raz widziałem taką larwę. Proszę o pomoc.
Nie do końca, bo była przed zimowaniem, i miała nieco inną kolorystykę.lotr pisze:I wyglądała tak?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trociniarka_czerwica

Zastanowiwszy się nad opisem podejrzewam jednak, że w istocie chodzi właśnie o ten gatunek.
Dzięki, ale Wy mądrzy jesteście, faktycznie kolorystyka była troszkę inna, ale chodzi właśnie o tego owada. Pozdrawiam!
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
Nu ba!
Chodzi się trochę po lesie, to się to i tamto wie!
Co parada mocno zasugerowałeś się Krzyśmichu tymi odnóżami, jednak Twój opis był na tyle dokładny, że na jego podstawie udało się ustalić z czym się spotkałeś.
A kolorystyka larw trociniarki bywa różna: od białawej, bladoróżowej do ciemnowiśniowej, zależnie od wieku larwy oraz od momentu rozwojowego, bo przed wylinką, po wylince, przed hibernacją i przed przepoczwarczeniem jeden osobnik bywa rozmaicie wybarwiony.
Chodzi się trochę po lesie, to się to i tamto wie!

Co parada mocno zasugerowałeś się Krzyśmichu tymi odnóżami, jednak Twój opis był na tyle dokładny, że na jego podstawie udało się ustalić z czym się spotkałeś.
A kolorystyka larw trociniarki bywa różna: od białawej, bladoróżowej do ciemnowiśniowej, zależnie od wieku larwy oraz od momentu rozwojowego, bo przed wylinką, po wylince, przed hibernacją i przed przepoczwarczeniem jeden osobnik bywa rozmaicie wybarwiony.
-