proszę o identyfikację i wyjasnienie sytuacji tego osobnika

HETEROPTERA. HOMOPTERA. Pluskwiaki różnoskrzydłe, równoskrzydłe, piewiki (Auchenorrhyncha).
FoFa

proszę o identyfikację i wyjasnienie sytuacji tego osobnika

Post autor: FoFa »

Znalazłam dzisiaj na działce rodziców tego (chyba) pluskwiaka. Od kilku godzin oglądam wszystkie podobne stworzenia na rożnych stronach i czytam to co potrafię przeczytać.
Do tej pory nie mam pewności co to i dlaczego wyglądało tak jak wyglądało, ale podejrzewam, że to może być Palomena prasina, tyle, że to co wyczytałam o różnicach pomiędzy prasina a viridissima w wątku viewtopic.php?t=6688 to kompletnie nie wiem czy to w ogóle jest pluskwiak :wink:
Jeśli jednak jest któryś z tych pluskwiaków to bardzo proszę pomóc mi wyjaśnić co on właściwie robi i gdzie znaleźć więcej informacji na temat jego zachowań, ale w j. polskim.

1. Znalazłam go przyklejonego grzbietem do liścia tak jak na zdj.1 . Był wieczór wiec myślałam że trzyma go jakiś pająk, ale on reagował na dotyk i poruszał czułkami i przednimi odnóżami. Może to część wylinki i może ona go trzymała twardo brzuchem do góry przyklejonego do liścia?
2. W pewnym momencie ja ruszyłam liściem on spadł i zaczął chodzić z tym czymś przyklejonym do odwłoka. Tak długo jak go dałam radę obserwować to coś nie odpadło a on chodził coraz żwawiej.
3. Z boku jednak wyglądało to tak jakby był pęknięty na pół i coś mu ze środka wyłaziło

A może po prostu jego wylinka tak właśnie przebiega, ze leży do góry brzuchem przyklejony do liści?
Załączniki
przyklejony grzbietem do liścia
przyklejony grzbietem do liścia
Original image recording time:
2010:08:17 19:46:20
Image taken on:
wtorek, 17 sierpnia 2010, 17:46
Focus length:
35 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
200
Camera-model:
E-3
_8170932.jpg (119.34 KiB) Przejrzano 1133 razy
spadł i zaczął chodzić z tym czymś przyklejonym do odwłoka
spadł i zaczął chodzić z tym czymś przyklejonym do odwłoka
2010:08:17 19:49:13
Image taken on:
wtorek, 17 sierpnia 2010, 17:49
Focus length:
35 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
200
Camera-model:
E-3
_8170943.jpg (132.21 KiB) Przejrzano 1133 razy
wyglądało to tak jakby był pęknięty na pół
wyglądało to tak jakby był pęknięty na pół
2010:08:17 19:47:47
Image taken on:
wtorek, 17 sierpnia 2010, 17:47
Focus length:
35 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
200
Camera-model:
E-3
_8170936.jpg (95.08 KiB) Przejrzano 1133 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: proszę o identyfikację i wyjasnienie sytuacji tego osobn

Post autor: Aneta »

Faktycznie Palomena sp., wygląda jakby nie do końca udała mu się ostatnia wylinka - oskórek przywarł do pluskwiaka i już tak na nim został.
FoFa

Re: proszę o identyfikację i wyjasnienie sytuacji tego osobn

Post autor: FoFa »

Aneta pisze:Faktycznie Palomena sp., wygląda jakby nie do końca udała mu się ostatnia wylinka - oskórek przywarł do pluskwiaka i już tak na nim został.
Wielkie dzięki Aneto. To była tylko taka moja nieśmiała koncepcja na jego temat bo wielkie wątpliwości budził tez fakt, że z przodu miał swoja żywą głowę a z tyłu miał głowę z wylinki więc myślałam nad tym długo jak się wydostawał ze wyszedł z oskórka odwrotnie :)
ODPOWIEDZ