Palomena prasina/viridissima

HETEROPTERA. HOMOPTERA. Pluskwiaki różnoskrzydłe, równoskrzydłe, piewiki (Auchenorrhyncha).
ODPOWIEDZ
alon
Has thanked: 7 times

Palomena prasina/viridissima

Post autor: alon »

Po czym odróżnić P. prasina od viridissima? Z tego, co znalazłem, różnice są w czułkach i krawędzi przedplecza, ale nie wiem na czym konkretnie te różnice polegają?
Awatar użytkownika
Chiffchaff
Been thanked: 1 time

Post autor: Chiffchaff »

Palomena prasina i viridissima mają identyczne ubarwienie, ta druga jest najczęściej nieco mniejsza ale wymiary na siebie zachodzą. Najłatwiej sie je odróżnia po kształcie zewnętrznej przedniej krawędzi przedplecza, która jest u P.prasina wgłebiona, a u P.viridissima lekko wygięta na zewnątrz; oraz po stosunku długości II członu czułka do III. Drugi człon czułka jest u P.prasina tej samej długości lub nieco dłuższy co III, a u P.viridissima II człon jest ponad 1,5 razy dłuższy co III człon.
Wkleiłem zdjęcie P.prasina z zaznaczonym obszarem przedplecza który jest diagnostyczny i czułkami.
Załączniki
Palomena prasina.jpg
Palomena prasina.jpg (47.76 KiB) Przejrzano 2223 razy
alon

Wielkie dzięki za wyjaśnienia. Z dorosłymi to łatwo, ale z larwami zdecydowanie trudniej - właściwie nie widzę granicy między II i III członem czułków, a przy określaniu wklęsłości/wypukłości krawędzi przedplecza potrzeba raczej bardziej doświadczonego oka niż moje.
Załączam dwie nimfy. Na IMG_8133 widać dosyć wyraźnie wklęsłość, czyli P. prasina, ale na IMG_3675 wygląda raczej na lekko wypukłą krawędź, czyli P. viridissima?
Załączniki
IMG_3675.jpg
Przejrzano 2172 razy
Original image recording time:
2007:07:28 12:33:00
Image taken on:
28 lipca 2007, 10:33 - sob
Focus length:
19.25 mm
Shutter speed:
1/500 Sec
F-number:
f/8
Camera-model:
Canon PowerShot A80
IMG_8133.jpg
Przejrzano 2170 razy
Original image recording time:
2006:08:09 14:50:41
Image taken on:
09 sierpnia 2006, 12:50 - śr
Focus length:
23.40625 mm
Shutter speed:
1/500 Sec
F-number:
f/8
Camera-model:
Canon PowerShot A80
Awatar użytkownika
Chiffchaff

No i właśnie dlatego ja larw Palomen właściwie już nie oznaczam. Mam larwy P.prasina na ogródku i larwy zmieniały kształt przedplacza i długości członów czułków (ich stosunek) w trakcie rozwoju. Mogę z całą pewnością powiedzieć, że larwy P.prasina mają wypukłą krawędź przedplecza i później im sie ona "wciąga". Podobnie z II członem, może być on u larw prawie tak długi jak u P.viridissima. Nie znam pewnych cech na odróżnienie larw tych gatunków, szczególnie w młodszych stadiach. :(
P.S. Ale ta krawędź na Twych zdjęciach wcale nie jest tak bardzo "viridissima", szczególnie na piewrszym w typie prasina. Na pierwszym zdjęciu czułek jest jednak "viridissima". No i bądź tu mądry ;)
alon

Jeśli Ty nie oznaczasz larw, to ja tym bardziej. W związku z tym wszystkie moje larwy Palomena zostają Palomena sp. Dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Chiffchaff

Z tej całej dyskusji wykluł mnie się ambitny plan, by w przyszłym roku pohodować znalezione Palomeny i je fotografować w kolejnych stadiach. Może coś znajdę, może nie.
Ale jest jeszcze coś na co nie patrzyłem w larwach wcześniej. U dorosłych samców ważną cechą jest także głębokość i kształt wcięcia w kapsule genitalnej. Można spróbować na to popatrzeć ale bez binoklaru albo bardzo dobrego makro nie da się obejść. Tymczasem moje larwy są także Palomena sp. ;(
ODPOWIEDZ

Wróć do „HEMIPTERA”