Oryctes nasicornis
-
Oryctes nasicornis
Jak już pisałem interesuje mnie ten gatunek a nigdzie nie mogę znaleźć opisu hodowli. Możecie mi napisać w jakiej temperaturze i wilgotności je trzymać? Czy pokarm dla larw może się składać z liści grabu i klonu oraz próchna bukowego? Jakie powinny być wymiary terrarium dla samca i dwóch samic? Jaki pokarm oprócz próchna mogą jeść larwy? To tyle.
-
Re: Oryctes nasicornis
Pokarm imago - słodkie owoce (jabłka, banany, kiwi, pomarańcze)
Pokarm larw - próchno dębowe, bukowe, rozkładające się liście drzew liściastych, najlepiej dębu lub buka. Możesz również larwy dokarmiać owocami, pieczarkami, gammarusem, warzywami itd., uważaj jednak na pleśń.
Temperatura - pokojowa - 20-26 stopni
Wilgotność - ok. 70%, utrzymuj stale wilgotne podłoże i spryskuj terrarium raz dziennie wieczorem.
Wymiary terrarium dla haremu - 30x30x30 wystarczy
Pokarm larw - próchno dębowe, bukowe, rozkładające się liście drzew liściastych, najlepiej dębu lub buka. Możesz również larwy dokarmiać owocami, pieczarkami, gammarusem, warzywami itd., uważaj jednak na pleśń.
Temperatura - pokojowa - 20-26 stopni
Wilgotność - ok. 70%, utrzymuj stale wilgotne podłoże i spryskuj terrarium raz dziennie wieczorem.
Wymiary terrarium dla haremu - 30x30x30 wystarczy
-
-
Jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem gdzieś że larwy mogą jeść świeże trociny zamoczone w wodzie, czy to prawda?
-
Ja o czymś takim nie słyszałem - pozostań najlepiej przy naturalnym pokarmie, jakim jest próchno.
-