MUCHY W POKOJU-POMOCY!!!

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Topiło
Kontakt:

MUCHY W POKOJU-POMOCY!!!

Post autor: Topiło »

Witam wszystkich,jestem tu nowy i nie mam pojęcia o entomologii...chyba że z praktycznej strony-też mnie gryzą.Ale tak naprawdę mam problem:skąd się biorą muchy w pokoju?są tam całą zimę(chyba setki),w innych pokojach ich nie ma a w jednym-masakra.Jak je truć,czym?Jest to poddasze w domu od strony zachodniej,wyłożone boazerią-może pod nią się gnieżdżą,ale w innych pokojach też jest drewno na ścianach.Z góry dzięki za info i pomoc.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 6 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Spróbuj kupić w drogerii "HIT Insect Killer" (cena ok. 8 zł.) i zastosuj zgodnie z instrukcją. Efekt gwarantowany.
laik

Post autor: laik »

Zajrzyj do szafy może w niej jest trup. :lol:
Topiło
Kontakt:

Poszukam tego preparatu,ale od strony nauki to dlaczego jest ich tyle,zimują w pomieszczeniach?Wlatują jesienią do pomieszczeń,strychów?I jaki jest cykl ich rozwoju,ile czasu żyją?W stodole mam nietoperze to może jednego wpuścić na kilka dni i po kłopocie?Haha :mrgreen:
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Topiło pisze:Poszukam tego preparatu,ale od strony nauki to dlaczego jest ich tyle,zimują w pomieszczeniach?Wlatują jesienią do pomieszczeń,strychów?I jaki jest cykl ich rozwoju,ile czasu żyją?W stodole mam nietoperze to może jednego wpuścić na kilka dni i po kłopocie?Haha :mrgreen:
"Mucha" to pojęcie bardzo ogólne. Trudno wypowiadać się w kwestiach tak bardzo ogólnych. W Polsce żyje ich ponad 7 tys. gatunków - sam więc rozumiesz, że bardziej precyzyjna wypowiedź nie jest możliwa.
Topiło
Kontakt:

Na 99% jest to Mucha domowa (Musca domestica)
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Topiło pisze:Na 99% jest to Mucha domowa (Musca domestica)
Setki much w jednym pokoju zimą ? I do tego mucha domowa ? Na 99% niemożliwe :)
Markus

Post autor: Markus »

Setki much ? Możesz mieć w szafie (albo w kanapie) trupa. Mucha domowa ma jasny "brzuszek", łatwo ją rozpoznać. A tak serio, to pewnie jest Pollenia rudis, pasożyt dżdżownic, dla człowieka niegroźny, a lubiący zimować w mieszkaniach, czasem w wielkiej liczbie. W każdym razie, da się wykończyć dowolnym środkiem na muchy, a nawet kapciem czy gazetą ;-)
Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: krzem »

jest taka piosenka Shakiry "Moscas en la casa"

Mis días sin ti son tan oscuros
Tan largos tan grises
Mis días sin ti
Mis días sin ti son tan absurdos
Tan agrios tan duros
Mis dias sin ti
Mis días sin ti no tienen noches
Si alguna aparece
Es inútil dormir
Mis días sin ti son un derroche
Las horas no tienen principio
Ni fin

Chorus:
Tan faltos de aire
Tan llenos de nada
Chatarra inservible
Basura en el suelo
Moscas en la casa

:mrgreen:

posłuchaj... :mrgreen:
Topiło
Kontakt:

Chyba to Pollenia rudis(kurde takie podobne są),ale ja już od trzech lat z nimi walczę w tym pomieszczeniu!Różne środki stosuję!Ostatnio "Bros"dwuskładnikowy do rozrobienia i smarowania w miejscach np.futryny,kąty,trochę pomaga-ale na krótko!
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Dajże wreszcie zdjęcie tej muchy, bo pojęcia nie masz, co to jest. Bez identyfikacji zwierza nie da się dyskutować o jego biologii, a co za tym idzie nie dowiesz się niczego na temat potencjalnych miejsc bytowania i rozwoju, w które byś musiał celować insektycydami.

Paweł
Topiło
Kontakt:

Dobra,zrobię zdjęcie.A tak na marginesie jak chcesz zabłysnąć znajomością języków i piosenek to pomyliłeś forum kolego... :roll:
Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: krzem »

Topiło pisze:jak chcesz zabłysnąć znajomością języków i piosenek to pomyliłeś forum kolego
a w życiu! ... niczym nie chcę błyszczeć, kolego.. :shock:
Topiło
Kontakt:

To są te cholery...
Załączniki
P3162554 (WinCE).JPG
P3162554 (WinCE).JPG (7.51 KiB) Przejrzano 3611 razy
Original image recording time:
2010:03:16 08:33:36
Image taken on:
wtorek, 16 marca 2010, 07:33
Focus length:
9.84 mm
Shutter speed:
1/50 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
125
Camera-model:
SP550UZ
Markus

Post autor: Markus »

Sorry, nie da się rozpoznać na podstawie takiej fotki. Kuper (odwłok, znaczy się) ma jakby do P. rudis podobny. Wzmiankowany gatunek można poznać po dosyć gęstym, lekko rudym owłosieniu na tułowiu. Siada też inaczej niż większość podobnych much, składając skrzydła wzdłuż ciała, a nie rozkładając na boki. Dobra fotka jest na http://www.flickr.com/photos/7575129@N07/1398351350/

Pozdrawiam,

Markus
Awatar użytkownika
Roman Królik

Post autor: Roman Królik »

A może Panu Wędkarzowi rozlazły się białe robaczki? To najczęstsza przyczyna latania much w domu "poza sezonem".
frycek

Post autor: frycek »

Dokładnie mam ten sam problem i dlatego tutaj się znalazłem.
Domek wczasowy w zimę nie ogrzewany i nie użytkowany, na wiosnę zawsze przy "rozpoczęciu sezonu" na poddaszu było może ze 100 sztuk (spały pod oknem), ale w tym roku od jesieni byłem 3 razy i za każdym razem odkurzyłem po kilkaset sztuk-masakra. Skąd one się biorą zimą i to w takich ilościach, między dachem a poddaszem na pewno są szpary i nie ma szczelności, myślę, że wlatują na zimę pod dach po czym do źródła światła jakim jest okno.Myślę, że nie wylęgają się w domu bo niby z czego, nie wędkuję a i art. spożywczych nie trzymam tam zimą. Faktycznie wygląda to jak P. Rudis (http://www.uoguelph.ca/pdc/Factsheets/I ... terFly.jpg) pojadę za kilka dni, zrobię fotki i Wam pokażę. Topiło a czy masz poddasze szczelne, bo ja planuję uszczelnić pianką w tym roku, mam nadzieję, że pomoże :lol:

frycek
Wojteq

Re: MUCHY W POKOJU-POMOCY!!!

Post autor: Wojteq »

Witam! Miałem podobny problem, no może nie w tej liczbie. W oknach moskitiery, zimno za oknem, a tu co kilka dni kilka much. Ponieważ jestem alergikiem bałem się chemii itd. Kolega poradził mi zastosowanie lampy owadobójczej, ale to daje po oczach UV i takie tam. Ostatecznie zdecydowałem się na małe kwadraciki, które dosysają się, nie kleją się do szyb okien. Powiem wam, że nie przy setkach - współczuję, ale przy kilkunastu muchach problem jest pod kontrolą. Takie kwadraciki mają w sobie feromony i do tego te głupie muchy lecą. :D Ja wybrałem to stąd http://sklepddd.ii.pl - nazywa się window trap i działa dość długo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”