MUCHY W POKOJU-POMOCY!!!
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
MUCHY W POKOJU-POMOCY!!!
Witam wszystkich,jestem tu nowy i nie mam pojęcia o entomologii...chyba że z praktycznej strony-też mnie gryzą.Ale tak naprawdę mam problem:skąd się biorą muchy w pokoju?są tam całą zimę(chyba setki),w innych pokojach ich nie ma a w jednym-masakra.Jak je truć,czym?Jest to poddasze w domu od strony zachodniej,wyłożone boazerią-może pod nią się gnieżdżą,ale w innych pokojach też jest drewno na ścianach.Z góry dzięki za info i pomoc.Pozdrawiam
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 6 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
"Mucha" to pojęcie bardzo ogólne. Trudno wypowiadać się w kwestiach tak bardzo ogólnych. W Polsce żyje ich ponad 7 tys. gatunków - sam więc rozumiesz, że bardziej precyzyjna wypowiedź nie jest możliwa.Topiło pisze:Poszukam tego preparatu,ale od strony nauki to dlaczego jest ich tyle,zimują w pomieszczeniach?Wlatują jesienią do pomieszczeń,strychów?I jaki jest cykl ich rozwoju,ile czasu żyją?W stodole mam nietoperze to może jednego wpuścić na kilka dni i po kłopocie?Haha
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Setki much ? Możesz mieć w szafie (albo w kanapie) trupa. Mucha domowa ma jasny "brzuszek", łatwo ją rozpoznać. A tak serio, to pewnie jest Pollenia rudis, pasożyt dżdżownic, dla człowieka niegroźny, a lubiący zimować w mieszkaniach, czasem w wielkiej liczbie. W każdym razie, da się wykończyć dowolnym środkiem na muchy, a nawet kapciem czy gazetą 

- krzem
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
jest taka piosenka Shakiry "Moscas en la casa"
Mis días sin ti son tan oscuros
Tan largos tan grises
Mis días sin ti
Mis días sin ti son tan absurdos
Tan agrios tan duros
Mis dias sin ti
Mis días sin ti no tienen noches
Si alguna aparece
Es inútil dormir
Mis días sin ti son un derroche
Las horas no tienen principio
Ni fin
Chorus:
Tan faltos de aire
Tan llenos de nada
Chatarra inservible
Basura en el suelo
Moscas en la casa
posłuchaj...
Mis días sin ti son tan oscuros
Tan largos tan grises
Mis días sin ti
Mis días sin ti son tan absurdos
Tan agrios tan duros
Mis dias sin ti
Mis días sin ti no tienen noches
Si alguna aparece
Es inútil dormir
Mis días sin ti son un derroche
Las horas no tienen principio
Ni fin
Chorus:
Tan faltos de aire
Tan llenos de nada
Chatarra inservible
Basura en el suelo
Moscas en la casa

posłuchaj...

-
To są te cholery...
- Załączniki
-
- P3162554 (WinCE).JPG (7.51 KiB) Przejrzano 3613 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:03:16 08:33:36Image taken on:wtorek, 16 marca 2010, 07:33Focus length:9.84 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:125Camera-model:SP550UZ
Sorry, nie da się rozpoznać na podstawie takiej fotki. Kuper (odwłok, znaczy się) ma jakby do P. rudis podobny. Wzmiankowany gatunek można poznać po dosyć gęstym, lekko rudym owłosieniu na tułowiu. Siada też inaczej niż większość podobnych much, składając skrzydła wzdłuż ciała, a nie rozkładając na boki. Dobra fotka jest na http://www.flickr.com/photos/7575129@N07/1398351350/
Pozdrawiam,
Markus
Pozdrawiam,
Markus
- Roman Królik
Dokładnie mam ten sam problem i dlatego tutaj się znalazłem.
Domek wczasowy w zimę nie ogrzewany i nie użytkowany, na wiosnę zawsze przy "rozpoczęciu sezonu" na poddaszu było może ze 100 sztuk (spały pod oknem), ale w tym roku od jesieni byłem 3 razy i za każdym razem odkurzyłem po kilkaset sztuk-masakra. Skąd one się biorą zimą i to w takich ilościach, między dachem a poddaszem na pewno są szpary i nie ma szczelności, myślę, że wlatują na zimę pod dach po czym do źródła światła jakim jest okno.Myślę, że nie wylęgają się w domu bo niby z czego, nie wędkuję a i art. spożywczych nie trzymam tam zimą. Faktycznie wygląda to jak P. Rudis (http://www.uoguelph.ca/pdc/Factsheets/I ... terFly.jpg) pojadę za kilka dni, zrobię fotki i Wam pokażę. Topiło a czy masz poddasze szczelne, bo ja planuję uszczelnić pianką w tym roku, mam nadzieję, że pomoże
frycek
Domek wczasowy w zimę nie ogrzewany i nie użytkowany, na wiosnę zawsze przy "rozpoczęciu sezonu" na poddaszu było może ze 100 sztuk (spały pod oknem), ale w tym roku od jesieni byłem 3 razy i za każdym razem odkurzyłem po kilkaset sztuk-masakra. Skąd one się biorą zimą i to w takich ilościach, między dachem a poddaszem na pewno są szpary i nie ma szczelności, myślę, że wlatują na zimę pod dach po czym do źródła światła jakim jest okno.Myślę, że nie wylęgają się w domu bo niby z czego, nie wędkuję a i art. spożywczych nie trzymam tam zimą. Faktycznie wygląda to jak P. Rudis (http://www.uoguelph.ca/pdc/Factsheets/I ... terFly.jpg) pojadę za kilka dni, zrobię fotki i Wam pokażę. Topiło a czy masz poddasze szczelne, bo ja planuję uszczelnić pianką w tym roku, mam nadzieję, że pomoże

frycek
Re: MUCHY W POKOJU-POMOCY!!!
Witam! Miałem podobny problem, no może nie w tej liczbie. W oknach moskitiery, zimno za oknem, a tu co kilka dni kilka much. Ponieważ jestem alergikiem bałem się chemii itd. Kolega poradził mi zastosowanie lampy owadobójczej, ale to daje po oczach UV i takie tam. Ostatecznie zdecydowałem się na małe kwadraciki, które dosysają się, nie kleją się do szyb okien. Powiem wam, że nie przy setkach - współczuję, ale przy kilkunastu muchach problem jest pod kontrolą. Takie kwadraciki mają w sobie feromony i do tego te głupie muchy lecą.
Ja wybrałem to stąd http://sklepddd.ii.pl - nazywa się window trap i działa dość długo.