Robaczki w kuchni, proszę o identyfikacje

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
JareckiK

Robaczki w kuchni, proszę o identyfikacje

Post autor: JareckiK »

Witam,

Wczoraj odkryłem słodząc kawę, że w cukrze biegają małe robaczki. Po krótkim dochodzeniu okazało się że w kuchni jest istna plaga. Robaczki były w orzechach, mące, musli, właściwie wszędzie w sypkich/suchych artykułach spożywczych.

Poniżej fotka, najlepszą jaką mogłem wykonać moim aparatem.
Obrazek

Są bardzo małe, blat w kuchni ma 28mm grubości, więc robaczek ma 1mm długości i ok 0,25 mm szerokości. Dlatego tak ciężko je było zauważyć wcześniej, bo wyglądają jak rozsypana kawa czy okruchy.

Proszę, jeśli to możliwe, o identyfikacje, oraz o jakiś sposób na pozbycie się problemu.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Jakieś gryzki. Najlepsza metoda to wywalić wszystko zaatakowane, dokładnie wysprzątać szafki; chemii przy produktach spożywczych raczej nie polecam stosować.
Awatar użytkownika
dondiego7

Mąka do pudełek, odpowiednie wietrzenie.

Post autor: dondiego7 »

Zdecydowanie gryzki - psocoptera. Oczywiście wszelkie mąki nie trzymać w papierowych opakowaniach lub luzem. Zalecane utrzymanie wilgotności powietrza poniżej 50 (odpowiednie wietrzenie). Zmiany temperatury również polecam to się powinny wynieść wraz z zimą. Czystość to podstawa. Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ