mam dość nietypową prośbę oznaczeniową
robię pracę licencjacką z oznaczania składu pokarmowego nocka dużego.
problemem (oprócz mojego kiepskiego zorientowania w chrząszczach;) jest brak odpowiedniego atlasu, bo klucz w moim przypadku jest mało przydatny - kiedy dysponuję np samą stopą.
stąd moja olbrzymia prośba - licze że opatrzeni z żywymi (lub martwymi, w kazdym razie całymi) owadami specjaliści, będą w stanie pomóc mi oznaczyć te szczątki
zaznaczam, że chodzi mi o oznaczenie tylko do rodziny
dodam jeszcze że nietoperze polowały na terenie leśnym - lichy sosnowy lasek, Polska centralna
na każdym zdjęciu jest skala w mm
przepraszam za jakość zdjęć - robione sa spod binokularu kiepskim aparatem
perwszy niewiadomy - brak mi pomysłów
kolejny, również zupełnie nie wiem
tutaj stawiam na żukowate
tutaj wg mnie omarlicowate

tu myślę że jakieś biegaczowate (chodzi mi o środkową nogę), myślałam o trzyszczach, powyżej nogi leży fragment pancerzyka z białym wzorem, znaleziony obok tej nogi

kolejne dziwo być może w ogóle nie jest owadem... zupełnie nie potrafię sobie tego umiejscowić
tu wg mnie jakiś parecznik
tutaj czułek motyla (zastanawiam się czy po wielkości jacyś motylarze będą w stanie przewidzieć rodzinę...
stópka z serduszkowatym przedostatnim segmentem, charakterystyczna, ale chyba za dużo możliwości zeby oznaczyć...)
tutaj przedziwna stopa, mój typ to jakiś pajęczak
i na koniec skrzydełka (prawe wg mnie chrząszczowe, lewe nie mam pojęcia, myslałam o jakiś pluskwiakach)