Proszę o pomoc w ustaleniu nazwy tego owada

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
współlokator

Proszę o pomoc w ustaleniu nazwy tego owada

Post autor: współlokator »

Witam serdecznie

Mam prośbę o pomoc w identyfikacji moich nowych współlokatorów i ewentualne przybliżenie ich zamiarów.
Z obserwacji wynika co następuje...

Budowa: 2-3mm, chodzący, ciemno brązowy kolor z jasnymi plamkami, nie zauważyłam czułek, narządów kłujących ani innych elementów znacznie wystających poza główny korpus.

Zwyczaje: Jak już jakiegoś zauważę to nawet specjalnie nie ucieka. Spotkałam 2 w kuchni, i kilka w pokoju chodzących po ścianie i parapecie okna.
Nie mam śladów po ugryzieniach wiec chyba nie żywi się krwią. Nie mam też kwiatów i innych roślin doniczkowych. Zauważyłam, że ciągnie tego robaczka do świec o słodkim owocowym zapachu - przy nich znalazłam kilka okazów.
Nie wiem czy to istotne ale mieszkanie jest na parterze - przed oknem rośnie trawa a sam lokal jest bardzo wilgotny.

Proszę o pomoc w identyfikacji i ustaleniu zamiarów bywalców.
Miałam już kiedyś potyczkę z pluskwami - i nie wiem czy psychicznie wytrzymam podobne starcie tym bardziej, że poprzednie skończyło się moją wyprowadzką.
Od tego czasu upłynęło około 1,5 roku - ale pluskwy w zasadzie wykluczyłam bo jednak wygląda to inaczej i nie gryzie.
Załączniki
391_9146.JPG
Original image recording time:
2008:05:13 23:38:32
Image taken on:
wtorek, 13 maja 2008, 21:38
Focus length:
14.71875 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/4
Camera-model:
Canon PowerShot S45
391_9146.JPG (21.56 KiB) Przejrzano 1786 razy
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

Hmm, proponuję na razie wstrzymać się z wyprowadzką. To mrzyk (Anthrenus sp.), chrząszcz z rodziny Dermestidae, najprawdopodobniej Anthrenus verbasci, choc z tak kiepskiego zdjecia oznaczyc sie nie da. Zjada resztki organiczne pochodzenia zwierzecego (np. zza szaf ;-)), jezeli nie ma sie w domu kolekcji zoologicznych to raczej krzywdy nie zrobi.
współlokator

Post autor: współlokator »

Dziękuję bardzo.
:-)
ODPOWIEDZ