Rafał
nie mam pojęcia, ale tutaj stoi ...Rafał Celadyn pisze:Mirka alpejska Miramella alpina (Kollar, 1833) z fotek powyżej i Mirka bieszczadzka Capraiuscola ebneri Galvagni, 1953 na oko laika niewiele sie róznią ...w kózkach pewnie byłyby to dwa gatunki w jednym rodzaju ,w biegaczowatych... powiedzmy podgatunek ...a u koników od razu inny rodzaj....jakie sa cechy rodzajowe tych gatunków?
The genus Capraiuscola was previously considered a sub-genus of Miramella, but it was upgraded to genus in 2014. This change was made without a clear statement to revise the status of this taxon. The authors (Chintauan-Marquier et al. 2014) compared a small sample of the sub-tribe Miramellina and the speciation of Capraiuscola is mentioned in comparison with Podisma. Thus, for the purposes of this assessment, the species is currently regarded here within the genus Miramella.
no to miło, że inspirujemyRafał Celadyn pisze:...trzy lata nic sie nie działo w temacie ,ale spotkanie z współtwórcą projektu Orthoptera Polski natchneło mnie dzisiaj do obfocenia gatunku przy którym wisi tylko jedna fota w galerii....
...a juz myślałem, że bajzel taksonomiczny moze dotknąć tylko kózek i biegaczyrysiaty pisze:nie mam pojęcia, ale tutaj stoi ...
Cytuj:
The genus Capraiuscola was previously considered a sub-genus of Miramella, but it was upgraded to genus in 2014. This change was made without a clear statement to revise the status of this taxon. The authors (Chintauan-Marquier et al. 2014) compared a small sample of the sub-tribe Miramellina and the speciation of Capraiuscola is mentioned in comparison with Podisma. Thus, for the purposes of this assessment, the species is currently regarded here within the genus Miramella.
...ja to wiem ,mnie nie chodzi o to co jest w kluczu, tylko o to dlaczego zmieniono, ot tak sobie, nazwe rodzajową ...to jest dla mnie dziwne ...rysiaty pisze:Klucz Bazyluka z 1956 r. się nie nadaje
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |