Kózki 2024

Łukasz Z.

Kózki 2024

Post autor: Łukasz Z. »

Temat kózkowatych nieco się urwał po 23 roku, więc czynię honory i zakładam kolejny na 2024 r.
Niedawno wróciłem z terenu i kilka gatunków udało nam się zaobserwować, a były to:

Rhagium (Rhagium) inquisitor (Linnaeus, 1758)
Dinoptera (Dinoptera) collaris (Linnaeus, 1758)
Nivellia sanguinosa (Gyllenhal, 1827)
Anoplodera (Anoplodera) sexguttata (Fabricius, 1775)
Stictoleptura (Maculileptura) maculicornis (DeGeer, 1775)
Leptura annularis Fabricius, 1801
Leptura aethiops Poda, 1761
Stenurella (Nigrostenurella) nigra (Linnaeus, 1758)
Obrium brunneum (Fabricius, 1793)
Molorchus (Caenoptera) minor (Linnaeus, 1758)
Molorchus (Molorchus) umbellatarus (Schreber, 1759)
Plagionotus arcuatus (Linnaeus, 1758) -----> rójka
Xylotrechus (Xylotrechus) antilope (Schönherr, 1817)
Clytus arietis (Linnaeus, 1758)
Aegomorphus clavipes (Schrank, 1781)
Oberea (Oberea) linearis (Linnaeus, 1761)
Agapanthia (Epoptes) villosoviridescens (DeGeer, 1775)

Lista może nie robi szału, ale jak na 3 godzinki rekreacji to nie jest aż tak źle. Chrząszcze obserwowane były w południowo-wschodniej Polsce, w okolicach miejscowości Sieniawa. A jak u was?
MarSos99
UTM: FD05
Specjalność: Carabidae
profil zainteresowan: siatkowka
Podziękowano: 1 time

Re: Kózki 2024

Post autor: MarSos99 »

Wczoraj wieczorem spacerowałem po Lesie Bielańskim, zaobserwowałem 5/6 sztuk Cerambyx cerdo, mało ruchliwe - ale są! Trochę pokryw pod dużymi dębami.
W poprzednim tygodniu spotkałem :
Phytoecia coerulescens
Xylotrechus antilope
Ropalopus macropus/clavipes
Stenostola dubia/ferrea
Plagionotus arcuatus
Obrium brunneum
Oberea erythrocephala
Saperda scalaris
Xylotrechus rusticus
Phymatodes testaceus
Anaglyptus mysticus
Dinoptera collaris
Stictoleptura maculicornis
Anoplodera rufipes
Cortodera humeralis

Wszystko w okolicach Warszawy.

Pozdrawiam! ;)
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 17 times
Podziękowano: 8 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

MarSos99 pisze: poniedziałek, 20 maja 2024, 11:33 W poprzednim tygodniu spotkałem :
....
Ropalopus macropus/clavipes
....
Wszystko w okolicach Warszawy.

Pozdrawiam! ;)
Podrzuć zdjęcie. R.macropus jest tam raczej liczny, ale R.clavipes także nie można wykluczyć.
Łukasz Z.

W ostatnich kilku latach R. macropus to dla mnie nieosiągalny gatunek. Przed 6-7 laty można było do spotkać niemal wszędzie - każda sterta gałęzi czy wałki bukowe to gwarantowały. Obecnie w Rzeszowie i jego okolicach, chociaż może wydawać się to niemal nieprawdopodobne, trudno go zaobserwować. Co ciekawe inne osoby z mojego otoczenia, również to potwierdzają. O innych Ropalopusach nie będę wspominał ponieważ także nie miałem okazji :)
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 10 times
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

...W ostatnim miesiącu widziałem 2 kózki :mrgreen: :A.griseus i X.rusticus, na upatrzonego bez jakichkolwiek poszukiwań, baldachy jeszcze u mnie nie kwitną, więc nic nie łazi po kwiatach a głogi kwitły na raty jedne w marcu, inne w maju i poza muchami i pszczołami nic na nich nie widziałem...
:papa:
Rafał
Załączniki
1.JPG
Original image recording time:
2024:05:23 12:32:41
Image taken on:
czwartek, 23 maja 2024, 10:32
Focus length:
100 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/11
ISO speed rating:
640
Camera-model:
NIKON D7000
1.JPG (425.15 KiB) Przejrzano 5243 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

W tym roku odnotowałem rójkę Tetrops starki 4 maja 2024! To była rójka w pełni, najliczniejsza, jaką widziałem. Pierwsze osobniki mogły i raczej z pewnością pojawiły się już w kwietniu. Taki rok - wyjątkowy.
Załączniki
Tetrops starki_4.jpg
2024:05:04 15:01:21
Image taken on:
sobota, 4 maja 2024, 13:01
Focus length:
7.12 mm
Shutter speed:
1/2560 Sec
F-number:
f/2.4
ISO speed rating:
50
Camera-model:
SM-G780F
Coordinates:
51 32 58.099275/ 20 5 43.672199
Tetrops starki_4.jpg (198.4 KiB) Przejrzano 4823 razy
Łukasz Z.

Wczoraj (6 VI 2024) wraz z kolegą w ramach obowiązków służbowych przejeżdżaliśmy przez Rabe, Przełęcz Żebrak oraz Mików. Oczywiście nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie zatrzymali się w kilku miejscach i nie zagarnęli czerpakiem kilku kwiatków, czy też nie zerknęli na poukładane stosy drewna. Wśród kózkowatych odnotowaliśmy:

Rhagium (Rhagium) inquisitor (Linnaeus, 1758)
Rhagium (Megarhagium) mordax (DeGeer, 1775)
Gaurotes (Carilia) virginea (Linnaeus, 1758)
Dinoptera (Dinoptera) collaris (Linnaeus, 1758)
Pidonia (Pidonia) lurida (Fabricius, 1793)
Nivellia sanguinosa (Gyllenhal, 1827)
Grammoptera (Grammoptera) ruficornis (Fabricius, 1781)
Alosterna tabacicolor (DeGeer, 1775)
Pseudovadonia livida bicarinata N. Arnold, 1869
Stictoleptura (Maculileptura) maculicornis (DeGeer, 1775)
Stictoleptura (Batesiata) tesserula (Charpentier, 1825)
Anastrangalia dubia dubia(Scopoli, 1763)
Anastrangalia sanguinolenta (Linnaeus, 1761)
Pachytodes cerambyciformis (Schrank, 1781)
Leptura annularis Fabricius, 1801
Leptura aethiops Poda, 1761
Rutpela maculata (Poda, 1761)
Stenurella (Nigrostenurella) nigra (Linnaeus, 1758)
Obrium brunneum (Fabricius, 1793)
Xylotrechus (Rusticoclytus) rusticus (Linnaeus, 1758) ----> rójka
Clytus arietis (Linnaeus, 1758)
Aegomorphus clavipes (Schrank, 1781) -----> rójka
Saperda (Lopezcolonia) scalaris (Linnaeus, 1758)
Phytoecia cylindrica (Linnaeus, 1758)
Phytoecia (Musaria) affinis (Harrer, 1784)
Agapanthia (Epoptes) villosoviridescens (DeGeer, 1775)

Patrząc na rozmieszczenie, to wyraźnie było widać, że im wyżej tym więcej kózek występowało na kwiatach/drewnie. Lato w pełni ;)
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Fajna relacja. Mików-Przełęcz Żebrak - tą drogę przeszedłem w życiu ponad 50 razy (ale glównie do "górnego składu"). Stamtąd mam Cerambyx scopoli i licznie Cyrtoclytus capra, który rozpoczyna w normalne lata rójkę już w drugiej połowie czerwca; w tym roku juz powinien być. Ciekawostką jest Phytoecia cylindrica, której nigdy nie udało mi się tam spotkać, ale to też wynika raczej z tego, że w tamtym czasie mało zwracałem uwagę na odpowiednie rośliny. Nivelia - widywałem ją w Mikowie, nie wyżej. Ph.affinis - kiedy już rójka skończyła się w niższych położeniach to dopiero powyżej się ona rozpoczynała. Znam tam ludzi, barwne historie.....
kroki
UTM: XS45
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 2 times

Post autor: kroki »

Wrocław nad Odrą, Aromia moschata
Załączniki
2024-VI-09 Wrocław XS46.jpg
2024-VI-09 Wrocław XS46.jpg (292.8 KiB) Przejrzano 4483 razy
Łukasz Z.

Jacek Kurzawa pisze: sobota, 8 czerwca 2024, 00:09 Stamtąd mam Cerambyx scopoli i licznie Cyrtoclytus capra, który rozpoczyna w normalne lata rójkę już w drugiej połowie czerwca; w tym roku juz powinien być.
No właśnie naszym głównym zamiarem było odnalezienie przedstawicieli tego pięknego gatunku. Niestety zarówno przy naszej pierwszej tegorocznej wizycie w Mikowie (30 V), drugiej (6 VI), jak również i trzeciej (9 VI) nie udało się tego dokonać. Wydaje mi się, że jest jeszcze nieco za wcześnie. Chociaż w takim roku jak ten wszystko powinno być możliwe. Podczas naszego trzeciego wypadu, powtórzyliśmy większość gatunków z listy, którą opublikowałem (z dnia 6 VI). Wpadły dwie kolejne P. cylindrica oraz Menesia bipunctata (Zoubkov, 1829) (na bukowym wałku). Poza tym było nieco więcej P. lurida na kwiatach niż ostatnio.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Tak, na C.scopolii jest raczej za wcześnie. Co prawda C.scopolii w Polsce już pojawić się potrafi w pierwszej połowie maja i bynajmniej to niej jest żadna anomalia, to jednak jego pojaw w Polsce przypada na lato a w Bieszczadach mamy u wielu gatunków widoczne przesunięcie. Dla przykładu - kusokrywki w Polsce na nizinach rójkują w okresie 2-3 tygodni w drugiej połowie czerwca do pierwszej dekady lipca, podczas gdy w Bieszczadach okres licznego występowanie przypada na przełom lipca/sierpnia. Podobnie jest z Aromia moschata i kilkoma innymi gatunkami. Z pewnością dla C. scopolii musi nadejść ciepło, chociaż prawdę mówiąc to już jest ta pora. Jest ogólnie zbyt mało rekordów, by wyciągać jakieś poważniejsze wnioski. Szukajcie - to jest już pora na niego, szczególnie gdzieś niżej.
Na Ropalopus ungaricus zapolowaliście tam? Pytam w znaczeniu czy pułapki już wiszą? ... Prędzej czy później i tak go spotkacie, to kwestia statystyki i oczywiscie trochę szczęścia. A propos pułapek, jest tam jeszcze kilak gatunków do wykrycia - szukajcie aż znajdziecie! - Necydalis ulmi, Lepturalia ingripes, Macroleptura thoracica (wiadomo), Leptura aurulenta (to już akurat zostało potwierdzone jej występowanie, ktoś już o niej kiedyś wspominał 2- lat temu...z Bieszczad, no ale warto byłoby ją tam wykryć w miejscu występowania. Gdy tam byłem ostatnio to oprócz samych znaków "Uwaga niedźwiedzie", spotkałem także samego niedźwiedzia, a ponieważ w wysokiej trawie nie widać małych, to czułem się nieswojo tym bardziej, że byłem sam i nie było żadnego zasięgu... a nieobyty jestem z niedźwiedziami.... ;-)
Bieszczady to jednak rozrywka na całe życie. Powodzenia! Może sie uda zaaranżować jakieś terenowe spotkanie.
Łukasz Z.

Jacku, jeżeli chodzi o Leptura aurulenta to udało nam się ją potwierdzić w Bieszczadach w 2022 r., a mianowicie w Balnicy https://www.researchgate.net/publicatio ... ulenta_Fab. Niestety tylko raz, w kolejnym roku nie naleźliśmy tego gatunku (może w tym się uda).

W niedzielę 16 VI 2024 r. ponownie odwiedziliśmy Mików. Celem naszych poszukiwań był Cyrtoclytus capra (Germar, 1823) i kiedy po przeszło dwóch godzinach nieustannego "czesania" traw i kwiatów oraz przyglądania się złożonym wałkom drewna traciliśmy nadzieję na jego odnalezienie udało nam się zaobserwować dwie samice. Obie siedziały na czołach wałków złożonego jawora, ewidentnie poszukując dogodnego miejsca do złożenia jaj. Dodatkowo wpadły nam również gatunki, które w tym roku jeszcze nie były przez nas obserwowane na tym terenie, a mianowicie:

Anaglyptus mysticus (Linnaeus, 1758)
Melanoleptura scutellata (Fabricius, 1781)
Stenurella (Stenurella) melanura (Linnaeus, 1758)
Acanthocinus griseus (Fabricius, 1793)
Tetropium castaneum (Linnaeus, 1758)

oraz na Rabe:

Molorchus (Caenoptera) minor (Linnaeus, 1758)
Pachyta quadrimaculata (Linnaeus, 1758)
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Łukasz Z. pisze: czwartek, 20 czerwca 2024, 20:46 Jacku, jeżeli chodzi o Leptura aurulenta to udało nam się ją potwierdzić w Bieszczadach w 2022 r., a mianowicie w Balnicy
Gratulacje! Balnica to kolejne stanowisko, ale to jest tak naprawdę ciągłość stanowisk od Łupkowa do Balnicy a w przyszłości okaże się jeszcze o ile dalej sięgają na wschód od Balnicy i na zachód od Nowego Łupkowa. Jest trzecie stanowisko, o którym już dawno temu słyszałem (któs ją tam już dawno temu obserwował, tak samo zresztą jak... Pseudogaurotina excellens) i mam je zamapowane, ale bez bliższych danych odłowu. Dlatego odkrycie Gosławskiego (2018) nie było dla mnie jakimś dużym zaskoczeniem, tym bardziej, że po słowackiej stronie gatunek jest znany. No ale fakt literaturowy i okaz to coś więcej niż pogłoski. Odkrycie Tomka Gosławskiego było przełomowe ;-)
To stanowisko nazwane "Czarny las" jest trudne do znalezienia i w przyszłości nie będzie łatwo, ponieważ opiera się na nazwie leśnictwa, nie ma miejscowości, ani koordynatów. Ile to jest km w lini prostej od stanowiska Gosławskiego? Czy to stanowisko jest potwierdzeniem w lokalizacji odkrytej w 2015 przez Tomka Gosławskiego?
W pracy jest zdanie: "Jak wspomniano we wstępie stanowisko Leptura aurulenta odkryte przez Górską-Drabik i Gosławskiego (2018) w Łupkowie zlokalizowane jest w krainie Bieszczady, a nasze obserwacje potwierdzają jej występowanie na tym terenie" ktore za pierwszym razem odczytałem, że chodzi o Bieszczady. Stanowisko nie zostało odkryte przez Górską Drabik, tylko przez Tomka G. Publikacja była wspólna ;-)
To miejsce, a dokładnie południowy stok z lasem bukowym 122 lat o wystawie południowej, mam zamapowane, penetrowałem teren obok (!) w 19.07.2019. Historia z niedźwiedziem przydarzyła mi się właśnie tam, koło Zubeńska.
Starych dziuplastych buków tam dostatek. L.aurulenta to gatunek niełatwy do spotkania w terenie, ale najważniejsze, że jeszcze się trzyma. Niestety, byłem świadkiem dużych cięć za Mikowem, stare buki są redukowane dość skutecznie z drzewostanu, jakaś walka z przyrodą... no ale miejmy nadzieję, że natura obroni się tam przed cywilizacją.

Cyrtoclytus już powinien być i brak osobników za Mikowem może być (tak obstawiam) wynikiem braku upałów, które to powodują, że chrząszcze wylatują z drzewostanu, chętnie latają i penetrują większe odległości, są bardziej ruchliwe.
Awatar użytkownika
Grzejnik

Post autor: Grzejnik »

Wolica k. Nadarzyna, właśnie mi się na murze rzucił w oczy Hylotrupes bajulus, mam foto w razie czego. Ale pewnie jest to mega populares...
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Wpadł mi wczoraj taki Ropalopus, którego oznaczyłam wg klucza z Entomo jako R. clavipes. Mam tylko problem z jedną cechą - otóż przedplecze okazu nie jest zupełnie nagie, tylko lekko owłosione (podobnie, jak mi się zdaje, jak u chrząszcza ze zdjęcia poglądowego do klucza: https://entomo.pl/coleoptera/cerambycid ... avipes.jpg ). Poza tym reszta cech wskazuje na clavipes, łącznie z rozmiarami - prawie równe 20 mm. Pomożecie w weryfikacji? 30 VI 2024, Kutno, ogródek działkowy.
Załączniki
DSCN3785.JPG
2024:06:30 14:26:59
Image taken on:
niedziela, 30 czerwca 2024, 12:26
Focus length:
18.6 mm
Shutter speed:
1/80 Sec
F-number:
f/4.5
ISO speed rating:
400
Camera-model:
COOLPIX L310
DSCN3785.JPG (135.33 KiB) Przejrzano 3643 razy
DSCN3806.JPG
2024:07:01 16:57:31
Image taken on:
poniedziałek, 1 lipca 2024, 14:57
Focus length:
18.6 mm
Shutter speed:
1/50 Sec
F-number:
f/4.5
ISO speed rating:
140
Camera-model:
COOLPIX L310
DSCN3806.JPG (218.97 KiB) Przejrzano 3643 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Ropalopus clavipes oczywiscie. Cecha czułków jest zdecydowanie kluczowa i tutaj doskonale widoczna. Zgadza się wszystko włacznie z tym Kutnem, bo w połączeniu z innymi danymi widac, że populacje tego gatunku się odbudowują i R.clavipes ma już całkiem dużo stanowisk w naszym kraju.
Jedynie podobny R.macropus jest znacznie mniejszy, odnóża drobniejsze, najlepiej jak się je zestawi ze sobą, to tych cech widać wiele. Na ileś tam dziesiąt okazów znajdzie się taki, który może stwarzać problemy. Mnie kiedyś trafił sięR.macropus z czułkami z kolcami jak u R.clavipes, co oczywiscie od razu może powodwać pytanie - to skąd wiedziałem, że R.macropus a nie R.clavipes, albo czy cecha kluczowa musi być zawsze w 100% stałą i widoczna. Wykracza to poza temat, nie chcę tego tutaj ciągnąć.
W skrócie - oznaczenie do gatunku czyli diagnoza, jest procesem opartym na rozpatrzeniu wielu cech i okoliczności. Cechy kluczowe bywają zmienne. Taksony także a granice między taksonami są umowne (takson to twór sztuczny), w przyrodzie taksony nie istnieją 8)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Dzięki, Jacku :)
Piątek Wojciech
UTM: EC 31
profil zainteresowan: amator
Podziękowano: 1 time

Post autor: Piątek Wojciech »

to ja też w temacie - kilka lat poszukiwań R.clavipes po zapuszczonych , starych sadach magnuszewskich i nic,a wczoraj gatunek sam wpadł do mnie przez otwarte okno - Puszcza Kozienicka EC 32
Załączniki
IMG_0165.JPG
2024:07:01 22:53:15
Image taken on:
poniedziałek, 1 lipca 2024, 20:53
Focus length:
5.8 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/2.6
ISO speed rating:
80
Camera-model:
Canon PowerShot A590 IS
IMG_0165.JPG (464.72 KiB) Przejrzano 3588 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Piątek Wojciech pisze: poniedziałek, 1 lipca 2024, 23:15 to ja też w temacie - kilka lat poszukiwań R.clavipes po zapuszczonych , starych sadach magnuszewskich i nic, a wczoraj gatunek sam wpadł do mnie przez otwarte okno - Puszcza Kozienicka EC 32
Ładnie... To jest trudno wykrywalny gatunek, zresztą jak i inne Ropalopusy. Obserwuję ten gatunek od 20 lat, danych przybywa, ich rozkład w czasie i przestrzeni pokazuje, że jego populacje w Polsce się odradzają. Bywają bardzo lokalne, ale w miejscach występowania liczebność w populacji jest wysoka.
Szansa na odnalezienie go obecnie w sadach jest zatem większa niż 10 lat temu. Znalezienie purpurówki w Polsce to tez już chyba tylko kwestia kilku lat jak nie miesięcy (jak nie dni :-) )
rysiaty
UTM: WT35

Post autor: rysiaty »

ale dlaczemu? klimat bardziej odpowiedni?
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Żywego trzeba pojmać, wtedy może powie
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto

Post autor: PawełB »

Witam, nie siedzę za bardzo w kózkach. Co to za gatunek?
Załączniki
IMG_9804.jpeg
IMG_9804.jpeg (164.39 KiB) Przejrzano 2842 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Bingo, trafił Ci się rzadki w Polsce gatunek. Jest to Trichoferus campestris, gatunek azjatycki, który wszedł do Europy ze wschodu i opanował już całą Europę, doszedł do Francji i Belgii.

W Europie jest najliczniej obserwowanym gatunkiem tego rodzaju, na iNaturalist na 1016 obserwacji Trichoferus aż 480 należy do T.campestris, to jest prawie 50%! Co drugie zdjęcie Trichoferusa na iNaturalist to T.campestris.

W Warszawie ma już bez wątpienia osiadłą populację o czym pisałem w artykule z 2019. a Twój rekord jest tego kolejnym potwierdzeniem.
Czyżby koło domu? Jest także na na Wołominie.

Wątek o tym gatunku jest tutaj jest tu: viewtopic.php?p=267450#p267450
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto

Post autor: PawełB »

Zdjęcie przysłała moja córa która właśnie jest w Kownie 😀
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

No to się wyjaśniło. W każdym razie spodziewajmy się kolejnych doniesień tego gatunku, bo jest w wyraźnym, mocnym natarciu.
Awatar użytkownika
Grzejnik

Wczoraj na Helu. Wleciał mi do auta.
Załączniki
IMG_5586.JPG
1980:01:01 00:00:30
Image taken on:
poniedziałek, 31 grudnia 1979, 23:00
Focus length:
5.8 mm
Shutter speed:
1/1500 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
160
Camera-model:
Canon PowerShot A720 IS
IMG_5586.JPG (542.21 KiB) Przejrzano 2478 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Pisał do mnie niedawno ktoś (bardzo znana osoba :-) ), kiedy do auta wleciała mu Cornumutila, którą zauważył dopiero przy wysiadaniu z auta pod domem.
Awatar użytkownika
Grzejnik

Ale to był mega fart - zatrzymuję auto pod Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu, otwieram drzwi a tu jeb! Taka koza mnie wali w twarz :) Pół godzinki później jeszcze takiego gada zaobserwowałem, ale to wiadomo, że populares. Natomiast tego rzemlika pierwszy raz w życiu widziałem.
Załączniki
IMG_5592.JPG
1980:01:01 00:00:10
Image taken on:
poniedziałek, 31 grudnia 1979, 23:00
Focus length:
5.8 mm
Shutter speed:
1/1500 Sec
F-number:
f/3.2
ISO speed rating:
80
Camera-model:
Canon PowerShot A720 IS
IMG_5592.JPG (386.2 KiB) Przejrzano 2469 razy
Łukasz Z.

Jeżeli o mnie chodzi, to w tym roku nie naoglądałem się za bardzo żerdzianek. Jednego osobnika M. sartor przyskrzyniłem w tamtym tygodniu i to byłoby tyle. Udało się nam natomiast Z Cyrtoclytus capra. Pierwsze dwa osobniki złapaliśmy na jaworze 16 VI 2024 r. w Mikowie, kolejnych 5 wpadło 30 VI 2024 w tej samej lokalizacji, z czego 3 na jaworze, a 2 na buku. Poszukiwania tego gatunku można więc uznać za udane. Obecnie w Bieszczadach od tygodnia trwa rójka Rosalia alpina.

Z innej beczki, w ostatnich dniach ukazał się bardzo interesujący artykuł dotyczący Xylotrechus ibex: https://www.researchgate.net/publicatio ... rambycidae
rysiaty
UTM: WT35

Post autor: rysiaty »

Łukasz Z. pisze: czwartek, 1 sierpnia 2024, 21:16Z innej beczki, w ostatnich dniach ukazał się bardzo interesujący artykuł dotyczący Xylotrechus ibex: https://www.researchgate.net/publicatio ... rambycidae
że im tak nie wstyd ... po niemiecku pisać
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

O X.ibex napisałem tutaj, w osobnym wątku viewtopic.php?t=47678