Gdzie najlepiej szukać gąsienic M. tiliae i S.ligustri?

Awatar użytkownika
Krystian Lewandowski

Gdzie najlepiej szukać gąsienic M. tiliae i S.ligustri?

Post autor: Krystian Lewandowski »

Witam>Mam takie małe pytanko gdzie najlepiej je szukac.Lipowce które widywałem prawie zawsze były mocno zlastane więc chcę spróbować znależc gąsienice i z nich wyhodować.Niedaleko mnie jest duże skupisko lip.Myśle,że tam jest szansa ale chodzi mi dokładnie o porę dnia-i to czy większe szanse są szukać je na ziemi czy jeszcze na roślinach.Takie samo pytanie jeśli chodzi o S.Ligustri,którego wogule nigdy nie spotkałem a znalazłem też skupisko jesionów.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Szukanie gąsienic na drzewach to naprawdę syzyfowa praca. Oczywiście czasem się znajduje, ale na ogół przypadkiem. Jeśli jest taka możliwość, to warto szukać na ziemi, ale nie gąsienic, lecz ich odchodów. Jeśli gąsienice żerują na drzewie, to na pewno zostawiają takie "ślady". Jeśli jednak drzewa rosną w terenie trawiastym, to sprawa się komplikuje. Gąsienic tawulca na jesionach nie warto szukać - na ogół żerują na ligustrze. Jeśli jednak nie spotyka się motyli, to szukanie gasienic w takim terenie w zasadzie nie ma sensu. No chyba że ktoś ma bardzo dużo czasu, i nie wie co z nim zrobić :) .
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

Według mnie i jeden i drugi gatunek trudno zaobserwować w postaci larwalnej;
1.Gąsienice M.tiliae żerują (wg.mnie) najczęściej dosc wysoko , a co najmniej trudno je zauważyc , na małych drzewkach są praktycznie nie spotykane. Choć siedzą od spodniej strony liścia to i tak ich kolor nie pozwala na odróżnienie małej gąsienicy od np. głównej żyłki.A z reszta tego roku wszystko jest przyspieszone, więc znalezienie tego gatunku teraz będzie utrudnione. 30 VI bieżącego roku znalazłem tą gąsienice idącą do ziemi.
2.Co do tego gatunku (S.ligustri) nie mam jakotakiego doswiadczenia , ale szukanie go na wysokim jesionie to niezbyt dobry pomysł.Niedawno bardzo zawiodlem sie , gdy pod takim jesionem znalazłem ślady gąsienicy (odchody) ale w żaden sposób nie mogłem się tam dostac.Prędzej polecał bym czarny bez lub ligustr.Gąsienice tego gatunku prowądzą dosc skryty tryb życia.
A nie myslales o innym gatunku , np. laothoe populi , lub jakis Hyles :?:
Co do mnie to tyle.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Paweł Czudec
UTM: XC17

Post autor: Paweł Czudec »

Awatar użytkownika
Robert M.
Kontakt:

Post autor: Robert M. »

Wojtku czy aby na pewno czarny bez,a nie na bez lilak?
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

Przepraszam,oba bzy zawsze mi się mylą :oops:
Awatar użytkownika
Krystian Lewandowski

Post autor: Krystian Lewandowski »

Po drzewach to akurat zamiaru nie miałem skakać ale zobacze na ligustrze-znalazłem go sporo w ogródkach działkowych.Ligustri na pewno występuje w okolicy bo w zeszłym roku jednego brat odłowił w okolicy na początku lipca a ja napotkałem przypadkowo na rozdeptaną gasienice-szlochałem wtedy jak bóbr... :cry:
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Ja znajdywałem gąsienice S. ligustri tylko na jesionie. Polecam przedpołudniowe kursy na rowerze po drodze przy której rosną jesiony,dorosłe gąsienice zawisaków przed przepoczwarzeniem często wędrują po asfalcie.Na ligustrze nigdy nie znalazłem, mam pecha do tej rośliny:(
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Post autor: PiotrekGuzik »

Ja kilka dni temu pierwszy raz w zyciu natrafilem na gasienice tego gatunku, zupelnie przypadkowo zreszta. Siedziala na takim mlodym i bardzo niskim (~50cm) zywoplocie z ligustru. Znalazlem ja w Elblagu.
W Krosnie pomimo, ze duzo czasu poswiecilem na szukanie w poprzednich latach, nigdy nie znalazlem ani jednej. W czerwcu za to pierwszy raz zaobserowalem w Krosnie imago, wiec moze i gasienice beda w tym roku :wink:
ODPOWIEDZ