larwy Sphinx ligustri

Julek Rusin

larwy Sphinx ligustri

Post autor: Julek Rusin »

Mam pytanie,na jakich roślinach najczęściej znjadujecie larwy tawulca?Czy jest to ligustr a jeśli tak to takie zdziczale krzaki czy może te w ogrodowych żywoplotach?Jeśli jesion to większe drzewa czy raczej mniejsze krzaki?Wiem że tawulec występuje w mojej okolicy,myśle też że mam wiele dobrych dla niego stanowisk(tereny Poligonu kolo Poznania)mam tutaj sporo zdziczalych bzów,ligustrów i tawul na slonecznych ekspozycjach...niestety jesiony są glównie nasadzone jako aleje ze starymi drzewami.
Na 100% jest u mnie dużo zmrocznika wilczomleczka,są to ilości wręcz masowe-wystarczy w cieple sierpnowe dni wyjść na polany czy porośniete wilczomleczem przydroża...
W przeciwieństwie do ostatnio krążących opinii H.galii nie jest u mnie zbyt pospolity,spotykam go na żóltej przytulii ale nigdy w takich ilościach jak H.euphorbiae.
Wracając do S.ligustrii to na gąsienice trzeba będzie jeszcze chyba do końca lipca poczekać?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

Mnie też interesują gąsienice S. ligustri. Mam związane z nimi pytanie. Czy jest prawdopodobieństwo, że te gąsienice będą na bzie lilaku na przytorzach :?: Poprostu, czy im takie miejsce by odpowiadało :?:
Julek Rusin

Post autor: Julek Rusin »

Z tego co wiem S.ligustri lubi otwarte przestrzenie wiec pewnie o ile bez lilak przy tych torach nie jest jak to czesto w takich miejscach bywa wyschniety na wior to mozna sie spodziewac larw...
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Nie jest tam wyschnięty, bo rośnie w cieniu brzozy i wierzby :P
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 2 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Larwy tawulca najłatwiej znaleźć na ligustrowych przydomowych żywopłotach, również na śnieguliczce i bzie lilaku. Gąsienice są fantastycznie "wtopione" w liście i nie jest je łatwo znaleźć, chociaż są często spotykane.
Przed moim domem co roku znajduję kilka gąsienic...
Powodzenia.
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Superrr :mrgreen: znalazłem kolejny bez na tych przytorzach, i to nie byle jaki, bardzo rozłożysty, więc chyba coś będzie :mrgreen:
Konto nieaktywne

Post autor: Konto nieaktywne »

O wiele łatwiej jest znaleźć odchody gąsienic (dotyczy to zresztą wielu gat. zawisaków). Za kilka tygodni (szczyt przypada na drugą połowę sierpnia) zacznijcie więc szukać gąsieniczych bobków na ziemi (a szczególnie na chodniku przy szpalerze ligustru) :mrgreen: (w tym wypadku g... znaleźć wyjątkowo oznacza sukces :wink:)
ODPOWIEDZ