larwy Sphinx ligustri
-
larwy Sphinx ligustri
Mam pytanie,na jakich roślinach najczęściej znjadujecie larwy tawulca?Czy jest to ligustr a jeśli tak to takie zdziczale krzaki czy może te w ogrodowych żywoplotach?Jeśli jesion to większe drzewa czy raczej mniejsze krzaki?Wiem że tawulec występuje w mojej okolicy,myśle też że mam wiele dobrych dla niego stanowisk(tereny Poligonu kolo Poznania)mam tutaj sporo zdziczalych bzów,ligustrów i tawul na slonecznych ekspozycjach...niestety jesiony są glównie nasadzone jako aleje ze starymi drzewami.
Na 100% jest u mnie dużo zmrocznika wilczomleczka,są to ilości wręcz masowe-wystarczy w cieple sierpnowe dni wyjść na polany czy porośniete wilczomleczem przydroża...
W przeciwieństwie do ostatnio krążących opinii H.galii nie jest u mnie zbyt pospolity,spotykam go na żóltej przytulii ale nigdy w takich ilościach jak H.euphorbiae.
Wracając do S.ligustrii to na gąsienice trzeba będzie jeszcze chyba do końca lipca poczekać?
pozdrawiam
Na 100% jest u mnie dużo zmrocznika wilczomleczka,są to ilości wręcz masowe-wystarczy w cieple sierpnowe dni wyjść na polany czy porośniete wilczomleczem przydroża...
W przeciwieństwie do ostatnio krążących opinii H.galii nie jest u mnie zbyt pospolity,spotykam go na żóltej przytulii ale nigdy w takich ilościach jak H.euphorbiae.
Wracając do S.ligustrii to na gąsienice trzeba będzie jeszcze chyba do końca lipca poczekać?
pozdrawiam
- Grzegorz G
-
- Grzegorz G
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 5 times
- Podziękowano: 2 times
- Kontakt:
- Grzegorz G
O wiele łatwiej jest znaleźć odchody gąsienic (dotyczy to zresztą wielu gat. zawisaków). Za kilka tygodni (szczyt przypada na drugą połowę sierpnia) zacznijcie więc szukać gąsieniczych bobków na ziemi (a szczególnie na chodniku przy szpalerze ligustru)
(w tym wypadku g... znaleźć wyjątkowo oznacza sukces
)

-