Plagionotus detritus

Przemek Zięba

Plagionotus detritus

Post autor: Przemek Zięba »

mam pytanie jak jest rzeczywiscie z jego wystepowaniem, rzadki czy nie. Pytanie naiwne, ale opierajac sie na dostepnej literaturze, przy wielu gatunkach spotyka sie opisy, ,,rzadki" etc. Mam wrazenie ze sa to opisy czesto przesadzone, akurtnie w moim przypoadku i wzmiankowanego gatunku widzialem raczej masowke..... NIe przecze ze nie polapalem, jesli ktos cierpi na brak tegoz gatunku to prosze mnie molestowac :P
Marek Miłkowski
Podziękowano: 2 times

Post autor: Marek Miłkowski »

Plagionotus detritus w odpowiednich biotopach nie jest rzadki. Wszędzie tam gdzie rosną dęby, a zwłaszcza ich większe skupiska on występuje. Zasiedla zwykle gruby materiał, pnie, konary ale też czasem cieńsze gałęzie - te rzadziej. Są regiony Polski gdzie jest liczniejszy niż jego krewniak - P. arcuatus.
Z obserwacji własnych z Puszczy Kozienickiej moge dodać, ze w dąbrowach występuje stosunkowo licznie. Jedna tylko uwaga - wcześniej pojawia się P. arcuataus (juz w pierwszych dniach maja). P. detritus pojawia się pod koniec maja i występuje jeszcze w sierpniu, podczas gdy arcuatusa już dawno nie ma.
Przemek Zięba

Osobiscie arcuatusa nie widuje zbyt czesto, natomiast detritusa i owszem. Widocznie jak piszesz MArku krotki okres pojawu uniemozliwia mi obserwacje tegoz arcuatusa.
Wydaje mi sie ze w tym akuratnie biotopie detritus jest stosunkowo pospolity.
NIECH żYJE ROZTOCZE I OBFITOść ENTOMOFAUNY ROZTOCZA :D :P :D
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

U mnie to raczej jest więcej arcuatusa i widzę to juz od kilku lat . jednak trafiłem też ostatniow jednym miejscu na detritusa w liczbie około 20 sztuk przez około 0,5 godziny . Robie inwentaryzację kózek u siebie więc łapie ile wlezie do około 50 sztuk więc na tym jednym stanowisku będzie prawie połowa mojego docelowego zbioru z tego gatunku . Arcuatusa w tym roku łapałem już pod koniec kwietnia a detritusa faktycznie jeszcze nie było . Co ciekawe arcuatus dość licznie jest w stosach gałęziowego drewna w dodatku złożonego z gatunków i liściastych i iglastych a detritusa już tam nie . Zauważyłem też że jak jest jeden to drugiego albo nie ma wcale albo jego liczba nie jest zbyt duża . Może zawzięci konkurenci o pokarm ?
Przemek Zięba

U mnie tez w ciagu 40 minut okolo 20 sztuk, ale tylko na stosach i poscinanych debach
pozdr
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Marek Miłkowski pisze: P. detritus pojawia się pod koniec maja i występuje jeszcze w sierpniu, podczas gdy arcuatusa już dawno nie ma.
Moje spostrzeżenia są dokladnie takie same. Wyjmowałem z kolebej detritusa w pierwszych dniach lipca, rójkował obficie jeszcze 22.7. chociaz bywa, ze spotyka sie go juz w maju. No a P.arcuatus jest wczesny. W kwietniu nie udało mi się go spotkac. :-)
Awatar użytkownika
eReM

Post autor: eReM »

wojtas pisze: Zauważyłem też że jak jest jeden to drugiego albo nie ma wcale albo jego liczba nie jest zbyt duża . Może zawzięci konkurenci o pokarm ?
ja takiej prawidłowości nie zauważyłem - często występują wspólnie, z tym że arcuatusa jest więcej.
wojtas

A tam gdzie łapałem detritusy nie było ani jednego arcuatusa mimo że 50 m dalej były .
Awatar użytkownika
eReM

Post autor: eReM »

ja akurat łapałem oba gatunki na tych samych stosach drewna Db
wojtas

No to widocznie nie zawsze tak jest . Jednak ogólnie jak są to są oba ale ten jeden przypadek mnie zaskoczył lekko .
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98

P.detritus kontra P.arcuatus

Post autor: Wujek Adam [†] »

Witam!
Oba omawiane paśniki do specjalnych rzadkości nie należą, a i roić potrafią się do sierpnia.
Do roku 2005 "podręcznikowo" uważałem, że P.acuatus jest wcześniejszy i szybciej kończy rójkę niż P.detritus. Jednak z końcem lipca "05 tuż pod niemiecką granicą natknąłem się na dość dużą rójkę... P.arcuatusa. To prawda - zwykle on właśnie pierwszy zaczyna i pierwszy kończy, ale nie zawsze...
Niekiedy żyją razem, a niekiedy osobno. Raz przewagę ma niszczyciel, a raz pałączasty. Przykład: las Bielański (W-wa) - P.detritus liczny, P.arcuatus bardzo rzadki (jeśli wogóle jeszcze ktoś go tam spotyka). Las J.III.Sobieskiego (W-wa) - sytuacja odwrotna :wink:
PZDR!
Wujek Adam
Przemek Zięba

Wydaje mi sie ze mimo faktu iz arcuatus jest wczesniejszy nie przekresla to szansy na jego spotkanie i w lipcu....
wojtas

zdecydowanie w lipcu można znaleśc arcuatusa . a gdzie Wujek Adam gdzie pod niemiecką granicą łapał ?

[ Dodano: 13-06-2007, 12:33 ]
A tak wogóle to u mnie więcej i to znacznie więcej jest arcuatusa .
Awatar użytkownika
Jacek H.

Post autor: Jacek H. »

Trochę o paśnikach. Plagionotus arcuatus jest zdecydowanie pospolitszy niż P. detritus wynika to z ich wymagań, P. detritus preferuje starsze, szczególnie stojące drzewa, strzały o grubej korze, w której głownie rozwija się i przepoczwarcza. P. arcuatus ma znacznie szersze spektrum środowiskowe i przepoczwarcza się w drewnie. Znana jest teoria mówiąca o większej podatności P. detritus na porażenie przez parazytoidy w związku ze znacznie łatwiejszym dostępem do larw w korze, co mogłoby tłumaczyć wymieranie np. w Skandynawii. Opracowano tam specjalny program ratowania gatunku.
P. detritus jest znacznie bardziej wrażliwy na brak starych zamierających dębów niż P. arcuatus, stąd jego liczne występowanie w Lasku Bielańskim a np. zupełna absencja w Lasach Sękocinskich. Odmienne wymagania sprawiają, że konkurencja między tymi gatunkami jest raczej niewielka.

Jacek
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98

OHZ w Gryżynie

Post autor: Wujek Adam [†] »

Służę informacjami:
Podczas robienia inwentaryzacji entomologicznej Gryżyńskiego Parku Krajobrazowego stacjonowaliśmy wraz z GrzesiemBP w OHZ Gryżyna, w nadleśnictwie Bytnica. Tam też ułożone były dębowe dłużyce, na których licznie roił się P.arcuatus i kończył rójkę P.detritus.
Czy takie dane wystarczą :wink:
PZDR!
Wujek Adam
Marek Miłkowski

Dodajmy jeszcze, ze P. arcuatus stosunkowo często występuje na innych lisciastych...w przeciwieństwie do P. detritus, który z dębem jest mocniej związany.
wojtas

Dziękuję wujku za odpowiedz . pzdr
Przemek Zięba

Marek Miłkowski pisze:Dodajmy jeszcze, ze P. arcuatus stosunkowo często występuje na innych lisciastych...w przeciwieństwie do P. detritus, który z dębem jest mocniej związany.

niekoniecznie tylko z debem bo lapalem go rok temu na powalonym grabie...w tym roku na debinie fakt
pozdr
wojtas

Jateż łapałem na innych liściastych w tym roku ( między innymi na klonie i buku ) ale to nie znaczy że on się przeciez na nim rozwija . W tym roku złapałem na dębie A.aedilis ale czy to znaczy że ta samica miała zamiar złożyć na niej jajka ? Raczej nie .
Marek Miłkowski

Pisząc, że jest mocniej związany z dębem miałem wyłącznie na myśli rośline żywicielską larw. To przecież oczywiste :wink:
wojtas

Nie dość że jest związany głównie z dębem to jeszcze do swojego rozwoju potrzebuje dęby o grubszej korze niż arcuatus .
baiwo

Post autor: baiwo »

Faktycznie jest tak że detritus preferuje grubsze sortymenty jednak gdy posuszu wydziela się dużo znajdowałem już kolebki poczwarkowie w drzewach o pierśnicy nie więcej niż 15 cm, a grubość kory zaledwie 4-5mm. Co do pory występowania to ja zauważyłem i w tym i w zeszłym roku pewną prawidłowość: najpierw pojawia się arcuatus i roi się u mnie tak do 20 maja, kilka dni przerwy i masowo występuje detritus. Racją jest też że występują na innych
(różnych) kłodach a nawet poszczególnych wałkach w stosach bo tam najcześciej je chwytam. Myśle że jest to uzależnione od stopnia rozkładu. Szczerze mówiąc wydaje mi się że paśnik niszczyciel zasiedla surowiec już bardzej "rozłożony" w przeciweństwie do pałączastego. Co do maxymalnych terminów występowania spotykałem niszczyciela jeszcze w okolocach 30 sierpnia, natomiast pałączastego tylko w maju. Tak sprawa wygląda u mnie czyli na Górnym Śląsku. pzdr
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna

Re: Plagionotus detritus

Post autor: Rafał SZCZECIN »

w Rogalinie widziałem rójkę detritusów na olbrzymim, powalonym dębie, grubości około 2metrów. Osobników było b.dużo - kilkadziesiąt co najmniej. Z dala wyglądały jak osy, nawet sposób lotu wydawał się podobny. A w Puszczy Wkrzańskiej widziałem 1 okaz detritusa w tartaku, na stosach zgromadzonych tam kłód dębowych. Było kilkadziesiąt arcuatusów a tylko 1 detritus, i to tylko raz mi się tak udało zobaczyć. Załączam fotkę Plagionotus detritus z Rogalina
Załączniki
Plagionotus detritus, Rogalin k.Poznania
Plagionotus detritus, Rogalin k.Poznania
Obraz.jpg (82.09 KiB) Przejrzano 4451 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”