Plebejus argus, idas i argyrognomon
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Z tymia gatunkami tez jest problem---mam argyrognomona od siebie (okolice ostrowca św) odrózniam też argusa (mam go z okolic krakowa -Doliny bolechowicka, kluczwoda, łysa góra itp..) ale idasa nie potrafie rozpoznac--może ma ktoś jakiś pomysł???????????
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Jeśli chodzi o idasa, to po pierwsze:
- jest to gatunek b.lokalny i przede wszystkim leśny, zasiedla zupełnie inne biotopy niż argus (ja łapałem go tylko w Borach Tucholskich w lesie sosnowym z ubogim poszyciem, motyle latały na wrzosowisku), argus zaś to gatunek bardziej łąkowy, właściwie nie potrzebuje lasu, wystarczy mu kawałek łąki, nawet w centrum miasta (np. w Katowicach);
- wygląd zewnętrzny - oczywiście trudno od razu poznać, że to idas, ale ogólnie idas jest bardziej fioletowy niż argus i ma o wiele węższe czarne obwódki skrzydeł niż argus (niestety doskonale to widać dopiero przy porównaniu obu gatunków - mówimy oczywiście o samcach);
- kolec na końcu przedniej goleni - długi u argusa, prawie wcale go nie ma u idasa (najlepiej sprawdzić pod lupą)
Polecam Ci też stronę Krzyśka Jonko http://www.lepidoptera.eu ,gdzie możesz porównać te dwa gatunki, świetna rzecz.
- jest to gatunek b.lokalny i przede wszystkim leśny, zasiedla zupełnie inne biotopy niż argus (ja łapałem go tylko w Borach Tucholskich w lesie sosnowym z ubogim poszyciem, motyle latały na wrzosowisku), argus zaś to gatunek bardziej łąkowy, właściwie nie potrzebuje lasu, wystarczy mu kawałek łąki, nawet w centrum miasta (np. w Katowicach);
- wygląd zewnętrzny - oczywiście trudno od razu poznać, że to idas, ale ogólnie idas jest bardziej fioletowy niż argus i ma o wiele węższe czarne obwódki skrzydeł niż argus (niestety doskonale to widać dopiero przy porównaniu obu gatunków - mówimy oczywiście o samcach);
- kolec na końcu przedniej goleni - długi u argusa, prawie wcale go nie ma u idasa (najlepiej sprawdzić pod lupą)
Polecam Ci też stronę Krzyśka Jonko http://www.lepidoptera.eu ,gdzie możesz porównać te dwa gatunki, świetna rzecz.
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Dzięki za info--ja już przeglądałem tą stronę---jest extra....wezmę pod uwagę Twoje wskazówki
- Paweł Bojar (†)
Witam,można by sie rozpisywać jak te gatunki rozróżnić,ale krótko mówiąć:argusa odróżnić najłatwiej,szeroki,wyraźny czarny pas na brzegu obu skrzydeł i biała b.wyraźnza strzępina,różnice między argyrognomonem i idasem najwyraźniejsze są na stronie spodniej,różnią się zarówno kolorem tła(argyrodnomon jest ciemniejszy),jak i rysunkiem(argyrognomon ma wyraźniejszy rysunek,kropki są większe i bardziej"okrągłe",zresztą zobaczcie sami,pozdrawiam.
[ Dodano: 10-10-2004, 20:41 ]
Mam fajne zdjęcia,ale niestety nie mieszczą się na forum,mają po ok.150 KB,a wchodzą tylko poniżej 100 KB,sorry.
[ Dodano: 10-10-2004, 20:41 ]
Mam fajne zdjęcia,ale niestety nie mieszczą się na forum,mają po ok.150 KB,a wchodzą tylko poniżej 100 KB,sorry.
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Zdjęcia
Zdjęcia do 300 kB możesz wrzucić od Albumu! A zdjęcie do 150 kB (do postu), można zmniejszyć i jpg oczywiście kompresować ok.50-60%. Wtedy to też jest duże zdjęcie!
Dla przykładu załączam takie. To zdjęcie ma tylko 70 kB.
Dla przykładu załączam takie. To zdjęcie ma tylko 70 kB.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.