Żuczki z drewna kominkowego? Proszę o identyfikacje

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
pawel1983
UTM: CB-17

Żuczki z drewna kominkowego? Proszę o identyfikacje

Post autor: pawel1983 »

Witam serdecznie. Od razu informuję, że jestem totalnym laikiem w temacie entomologii.

Mam pytanie do Was jako ekspertów w tej dziedzinie? Moja żona spotkała ostatnio przy sprzątaniu okolic kominka robaczki (żuczki) widoczne na zdjęciu. Po kilku dniach okazało się, że jeden biegał też po kuchni. Przerażona tym, że mamy jakąś plagę insektów w domu poprosiła mnie, żebym coś z tym zrobił.

Po krótkim śledztwie okazało się, że robaczki pochodzą prawdopodobnie z drewna kominkowego, które przyniosłem do domu. W drewutni w drewnie faktycznie znalazłem kilka kolejnych żuczków.

Drewno kominkowe, które mi przywieziono to dąb i brzoza. Może to będzie jakaś wskazówka dla Was. Poproszę o informacje, czy te robaki przypadkiem nie zalęgną się gdzieś w domu? Moja żona pewnie panikuje ale obiecałem, że zorientuję się w temacie :). Z góry dziękuję za pomoc.
owad.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Re: Żuczki z drewna kominkowego? Proszę o identyfikacje

Post autor: Aneta »

Pyrrhidium sanguineum, ładna kózka. Faktycznie wylęga się z drewna kominkowego, w domu się nie zalęgnie, nie zrobi żadnych szkód, ludziom nie zagraża. Znalezione chrząszcze wystarczy wypuścić, nie trzeba zabijać.
ODPOWIEDZ