Szlaczkoń sylwetnik w listopadzie
Szlaczkoń sylwetnik w listopadzie
Wczoraj w Racławicach przy pięknej pogodzie widziałem kilka samców i jedną samicę C.croceus, nawet dość świeże.
Dziwny to widok o tej porze roku.
Dziwny to widok o tej porze roku.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 listopada 2009, 16:51 przez brat, łącznie zmieniany 1 raz.
Też o tym myślałem. Właśnie hoduję trochę gąsienic z jaj od samicy z początku listopada spotkanej koło Miechowa. Chciałbym je przezimować, ale szklarni nie mam
i zastanawiam się jak to zrobić. Na razie trzymam je w domu, a gąsieniczki przeszły już pierwszą linkę. Nie wiem jednak w jakiej temperaturze i w jakim stadium trzeba je zimować
. Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym względzie?

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Nie zimowałem nigdy gąsienic Colias croceus, a tylko C.hyale. Te zimują jako podrośnięte trzecie stadium. Z moich obserwacji wynika, że jednym z kryteriów rozpoczęcia diapauzy zimowej jest długość dnia. Gąsienice bowiem przerywały żerowanie nawet w temperaturze pokojowej. Gąsienice C.hyale wytrzymują nawet niskie temperatury, ale są podatne na wysychanie - trzeba im utrzymywać wysoką wilgotność. Najlepiej byłoby im zapewnić "naturalne" warunki - przewiewne pudełko plastykowe (zabezpieczone gęstą siatką, uniemożliwiającą dostanie się szkodników, ale umożliwiajacą przepływ powietrza), a w środku warstwa mchu.
- Jerzy Zięba
- Kontakt:
Witam
Ja wczoraj zobaczyłem sfotografowałem szlaczkonia tj 16.11.2008.
Zastanawiam się czy ma więcej cech Colias croceus czy Colias hyale.
Pozdrawiam
JurekZ
Ja wczoraj zobaczyłem sfotografowałem szlaczkonia tj 16.11.2008.
Zastanawiam się czy ma więcej cech Colias croceus czy Colias hyale.
Pozdrawiam
JurekZ
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:11:16 12:40:06Image taken on:niedziela, 16 listopada 2008, 11:40Focus length:6.9 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H50
Wiesz co bym zrobił? Zrób takie rusztowanie z drutu ze stali żebrowanej i na to połóż flizelinowy wór nawet 2 warstwy. Gąsienice daj do donicy z lucerną. Trzymaj to na zewnątrz. W przypadku wielkich wrednych mrozów załóż na to jeszcze ze 2 warstwy flizeliny. Sam teraz żałuję, że nie próbowałem tego hodować. Możesz do tego użyć konstrukcji po starym łóżeczku dziecięcym np. zamiast drutu.brat pisze:Też o tym myślałem. Właśnie hoduję trochę gąsienic z jaj od samicy z początku listopada spotkanej koło Miechowa. Chciałbym je przezimować, ale szklarni nie mami zastanawiam się jak to zrobić. Na razie trzymam je w domu, a gąsieniczki przeszły już pierwszą linkę. Nie wiem jednak w jakiej temperaturze i w jakim stadium trzeba je zimować
. Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym względzie?
Jurek, na Twoim miejscu tego motyla bym złowił a potem zastanawiał się co to jest. Jak nie zbierasz to motyla wypuść, ale posługiwanie się siatką to nie przestępstwo. Z wierzchu widać znacznie więcej przy szlaczkoniach.
- Jerzy Zięba
- Kontakt:
Dziękuję za rade.
W tym roku to już chyba nie.
Myslę , że to ostatni w tym roku.
Dziś dużo chłodniej . Wyżej w górach spadł śnieg.
Załączam fotkę.
Pozdrawiam
JurekZ
W tym roku to już chyba nie.
Myslę , że to ostatni w tym roku.
Dziś dużo chłodniej . Wyżej w górach spadł śnieg.
Załączam fotkę.
Pozdrawiam
JurekZ
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:11:17 15:04:45Image taken on:poniedziałek, 17 listopada 2008, 14:04Focus length:7.8 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H50
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:11:17 15:01:17Image taken on:poniedziałek, 17 listopada 2008, 14:01Focus length:5.2 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H50
Pewnie masz rację. Prawdopodobnie to samica i jest świeżutka jak z poczwarki. Na pewno takie rozciągnięte w czasie wykluwanie się jesiennych szlaczkoni to fakt, ale ciekawi mnie jak długie ono może być. A może też jest tak, że część gąsienic nie wpada w stan diapauzy i rozwija się dalej, dopóki jest ciepło, jak w tym roku w pażdzierniku i na początku listopada.
Przypomnę tutaj rok 2004 i Coliasa erate. Był to niezbyt ciepły rok (póżna wiosna), dlatego pokolenie letnie erate pojawiło się dopiero pod koniec sierpnia i na początku września. Następnie była przez półtora miesiąca przerwa i pod koniec pażdziernika dzięki sprzyjącej pogodzie pojawiło się jesienne, III pokolenie C.erate. Latające, świeże motyle widziałem jeszcze 4 listopada, póżniej pogoda się popsuła. Czy to był tylko efekt "opóżnionych poczwarek" z pokolenia letniego - nie wiem.
W każdym bądż razie obserwacja Jurka jest superowa no i... rekordowa
.
Przypomnę tutaj rok 2004 i Coliasa erate. Był to niezbyt ciepły rok (póżna wiosna), dlatego pokolenie letnie erate pojawiło się dopiero pod koniec sierpnia i na początku września. Następnie była przez półtora miesiąca przerwa i pod koniec pażdziernika dzięki sprzyjącej pogodzie pojawiło się jesienne, III pokolenie C.erate. Latające, świeże motyle widziałem jeszcze 4 listopada, póżniej pogoda się popsuła. Czy to był tylko efekt "opóżnionych poczwarek" z pokolenia letniego - nie wiem.
W każdym bądż razie obserwacja Jurka jest superowa no i... rekordowa

- Wojtek Guzik
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Jakub Liberski †
- profil zainteresowan: Tylko fotografuje ale nie bardzo wiem co fotografuję
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Hodowałem kilkakrotnie różne gatunki szlaczkoni (hyale, crocea, erate). U C.hyale o rozpoczęciu diapauzy zimowej decyduje zarówno temperatura jak i fotoperiod. Gąsienice tego gatunku nawet trzymane w temperaturze pokojowej, gdy długość dnia skróci się do określonej wartości, przestają żerować i rozpoczynają diapauzę (bywają jednak wyjątki, stąd częściowe trzecie pokolenie w październiku). Być może u C.crocea długość dnia ma niewielkie znaczenie, a decyduje temperatura, stąd pojawiające się okazy w listopadzie.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Dzisiaj - 21.11.2009 - ok. południa zawiało do mnie świeżutkiego samczyka Colias croceus - polatał chwilkę po ogrodzie i przepadł - niestety nie miałem przy sobie siatki ani aparatu, ale o mały włos nie złapałem go w ręce
, przy okazji żerują jeszcze w najlepsze gąsieniczki Pieris brassicae na ozdobnej kapuście...

- Grzegorz G
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Rok temu hodowałem C.croceusa w listopadzie - gąsienice żerowały nawet przy temp. około 10°C, a jedna z gąsienic przepoczwarczyła się w temp. plus 5°C na początku grudnia. Poczwarkę przetrzymałem jeszcze kilka dni za oknem, spokojnie przeżyła dwie noce z przymrozkiem minus 2°C, po czym umieścilem ją w temp. pokojowej i za około 10 dni wyszedł motyl. 

- Jarosław Bury
- Kontakt:
Re: Szlaczkoń sylwetnik w listopadzie
Tym razem nie C. croceus - a C. hyale - 3.11.2011 - Markowa EA94. Świeży osobnik. Piękna, słoneczna pogoda, bezwietrznie, w słońcu chyba z 20 st. C.
- krzysztof570630
- UTM: Umieszcz EA30
- Podziękowano: 2 times
U mnie również C.hyale ale bardzo mocno zlatany. Nie wspomnę o V.atalanta.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
04.11.2011 - EA94 - P. rapae - świeży samczyk, V. atalanta - nieco przytarty osobnik i pojedynczy P. c-album...
Z uwagi na niesamowicie ciepłą jesień spodziewałem się szlaczkoni w listopadzie , ale to co zobaczyłem dzisiaj przerosło moje wszelkie oczekiwania. Widziałem nie kilka, czy kilkanaście osobników... po 20 przestałem liczyć. Większość okazów była nie zlatanych, niektóre samiczki jak z poczwarki, a wśród nich po raz pierwszy spotkałem formę C. croceus helicina.
Równie licznie latał C. hyale.
A oprócz tego zaobserwowałem kilkadziesiąt osobników Issoria lathonia.
Równie licznie latał C. hyale.
A oprócz tego zaobserwowałem kilkadziesiąt osobników Issoria lathonia.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFCamera-model:3110c
Brat to w Krakowie taki nalot? Gratuluje C. croceus helicina. nie częsty to widok 

Nie w Krakowie, ale niedaleko od Krakowa - na Wyżynie Miechowskiej, gdzie jest wiele południowych zboczy, na których o tej porze jeszcze coś kwitnie.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Jest i u mnie - świeżutka samica f. helice - 9.10.2011, EA94...
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Podziękowano: 2 times
Wczoraj w miejscowości Kopienice na Śląsku widziałem przelatującego coliasa nad polami. Niestety -tylko z daleka, blado żółty, a więc hyale albo samica croceusa f.helice
Wczoraj z ciekawości sprawdzałem swoje stanowiska, gdzie łowiłem w październiku C. croceus - ani jednego motyla! Rośliny zresztą dość zmarniałe, u nas wegetacja ewidentnie się zatrzymała już w tym roku - liczyłem na więcej 

- Jarosław Bury
- Kontakt:
W tym sezonie C. croceus pod postacią świeżego samca pojawił się u mnie we wrześniu - 11.09.2012 [EA94] - to zapewne osobnik II-go pokolenia. Do listopada jeszcze daleko, ale jeśli jesień będzie ciepła, to mam nadzieję, że zobaczymy go w październiku, a może nawet właśnie w listopadzie.
Bardzo licznie i na wielu stanowiskach obserwuję obecnie C. hyale...
Bardzo licznie i na wielu stanowiskach obserwuję obecnie C. hyale...