przesiewki mrowisk

Chrząszcze
ODPOWIEDZ
Przemek Zięba

przesiewki mrowisk

Post autor: Przemek Zięba »

Generalnie mrówki mrowiska zwłaszcza dużych mrówek leśnych jak F. rufa, F.polyctena (podlegających częściowej ochronie) jak i inne budujące kopce z suchego materiału roślinnego a podlegające ochronie całkowitej. Mam pytanie, czy kopiec podlega ochronie przez cały rok? Mrówki zimują głębiej. Wydaje mi się że podlega stąd pytanie jak sobie radzą koledzy robiący w zimie przesiewki mrowisk pod kątem poszukiwań myrmekofili???
Dariusz Twardy

Post autor: Dariusz Twardy »

Temat tabu! Nikt nie przesiewa-nie wolno. Kopce mrówek, a ściślej mrowiska (Formica sp.) podlegają ochronie cały rok. Pewnie nikt nie ma w swoich zbiorach gatunków myrmekofilnych, no chyba, że z Afryki/lub Patagoni. :wink:
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 - czw przez Dariusz Twardy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Na przeniesienie mrowiska trzeba również mieć zgodę.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Dariusz Twardy pisze:Pewnie nikt nie ma w swoich zbiorach gatunków myrmekofilnych, no chyba, że z Afryki/lub Patagoni. :wink:
Nie no skądże ...

Ale przesiewać nie wolno !
Swoją drogą kiedyś oglądałem film jak naukowcy rozgrzebali mrowisko, gdzieś tam. Ale najpierw wlali kupę płynnego cementu pod ziemię, odczekali miesiąc aż stwardnieje i wtedy dopiero odkopali. Dzięki temu zobaczyli całą sieć korytarzy, ogromny obszar - niesamowity widok.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Kamil Mazur pisze: Swoją drogą kiedyś oglądałem film jak naukowcy rozgrzebali mrowisko, gdzieś tam. Ale najpierw wlali kupę płynnego cementu pod ziemię, odczekali miesiąc aż stwardnieje i wtedy dopiero odkopali. Dzięki temu zobaczyli całą sieć korytarzy, ogromny obszar - niesamowity widok.
http://pl.youtube.com/watch?v=xQERRbU23bU
rewelacja

a więc nikt nie przesiewa albo Ci co przesiewają nabrali wody w usta...... :mrgreen: :mrgreen:
Dariusz Twardy

Drastyczne metody.
Trzeba latać np... :cool: za dzięciołami zielonymi lub zielonosiwymi, to dopiero amatorzy mrowisk.
Kilkakrotnie udało mi się przyłapać dzięcioła zielonego w trakcie rozgrzebywania kopca.
Złapałem wówczas (oczywiście z powierzchni mrowiska) parę kusaków myrmekofilnych-Stenus aterrimus Erichson., Leptacinus formicetorum Maerk.Tego ostatniego było całkiem sporo.
Ostatnio rozważałem możliwość zainstalowania samołówki świetlnej,przy kopcu mrowiska.
Pewnie nic odkrywczego,ale może warto poekspyrementować?
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

nie ma?

Post autor: Andrzej Kurzawa »

To że nikt nie ma w swoich zbiorach gatunków myrmekofilnych, to znaczy, że one nigdy z mrowisk nie wychodzą?
Chyba jednak tak, jeżeli ma sens świecenie w pobliżu mrowisk.
Jeśli tak, to pewnie ktoś jednak ma w swoich zbiorach gatunki myrmekofilne.
No i choćby, przytoczone powyżej, z powierzchni mrowiska.
No przecież muszą się jakoś przenosić z jednego mrowiska do drugiego, prawda.
To następne pytanie, jakie ciekawe można tam spotkać gatunki?
Awatar użytkownika
Rudziński Krzysiek

Post autor: Rudziński Krzysiek »

Niestety- ale ze zrozumiałych względów nikt do rozgrzebywania mrowisk się nie przyzna....,bo i po co? Mieliśmy już na forum burzliwe dyskusje z zawziętymi obrońcami , albo raczej egzekutorów prawa.
A gatunki myrmekofilne ma bardzoooooooo :grin: wiele osób
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Rudziński Krzysiek pisze:A gatunki myrmekofilne ma bardzoooooooo :grin: wiele osób
Poważnie ? ;)
Dariusz Twardy

Wszystko zależy od stopnia współżycia danego gatunku z mrówkami (a z tym jak wiadomo jest różnie).Fakultatywne myrmekofile,są odławiani również poza mrowiskami,
w środowiskach "zastępczych"(np. w gniazdach ptaków itp.).
Typowe symfile np. gnilik Hetaerius ferrugineus(Oliv.),złowić można praktycznie wyłącznie w mrowiskach. Udało mi się zaobserwować,jak ten właśnie gatunek,uczepiony żuwaczkami odnóży mrówek podróżował w głąb mrowiska(mrowisko Lasius sp.,pod kamieniem).
Z literatury wynika,że dominują w mrowiskach kusaki, są gniliki,scydmaenusy itd.
ODPOWIEDZ

Wróć do „COLEOPTERA”