Epirrhoe?

ODPOWIEDZ
alon
Has thanked: 7 times

Epirrhoe?

Post autor: alon »

Oba motyle z 6 sierpnia 2009 z Zakopanego. Wydaje mi się, że oba to Epirrhoe, przy czym pierwszy E. galiata, drugi E. alternata. Proszę o weryfikację.
Załączniki
E. alternata?
E. alternata?
Przejrzano 1359 razy
E. galiata?
E. galiata?
Przejrzano 1360 razy
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Post autor: Marek Hołowiński »

oba okazy to Xanthorhoe spadicearia
alon

Xanthorhoe

Dzięki Marku! Też wcześniej patrzyłem na ten gatunek, ale teraz nie bardzo wiem czemu go odrzuciłem. Po ponownym rozpatrzeniu zastanawiam się jeszcze, czy nie może to być Xanthorhoe ferrugata? - kolor pola środkowego bardziej pasuje
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Oba gatunki są podobnie ubarwione (choć X. spadicearia jest bardziej kontrastowy), ale główna cecha, to szerokość ciemnego pola środkowego na przednim skrzydle. U Xanthorhoe ferrugata to pole jest szersze niż odległość tego pola od wierzchołka skrzydła (przy brzegu przednim), a u X. spadicearia szerokość tego pola jest porównywalna ze wspomnianą odległością od wierzchołka.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Na poniższej fotce prezentuję cechy na górnej stronie skrzydeł pozwalające na odróżnienie obu gatunków.
u góry Xanthorhoe spadicearia - przepaska zewnętrzna w postaci dwóch równoległych linii wyraźnie jaśniejsza od zewnętrznego brzegu obu par skrzydeł
u dołu Xanthorhoe ferrugata - Przepaska zewnętrzna tej samej barwy co zewnętrzny brzeg przedniego skrzydła, na tylnym skrzydle prawie nie widoczna.
Cechy te są dobrze widoczne również na spodzie skrzydeł.
Załączniki
a tu okazy odbiegające z wyglądu od typowych. <br />u góry X spadicearia<br />u dołu X alternata
a tu okazy odbiegające z wyglądu od typowych.
u góry X spadicearia
u dołu X alternata
Przejrzano 1380 razy
P1034858a.jpg
Przejrzano 1393 razy
alon

Antek Kwiczala pisze:Oba gatunki są podobnie ubarwione (choć X. spadicearia jest bardziej kontrastowy)
To prawda, ale prawie czarnego pola środkowego (jak u mojego pierwszego) nie znalazłem na żadnych zdjęciach X. spadicearia a u X. ferrugata na większości.
Antek Kwiczala pisze:główna cecha, to szerokość ciemnego pola środkowego na przednim skrzydle. U Xanthorhoe ferrugata to pole jest szersze niż odległość tego pola od wierzchołka skrzydła (przy brzegu przednim), a u X. spadicearia szerokość tego pola jest porównywalna ze wspomnianą odległością od wierzchołka.
Różnicę rzeczywiście widzę, choć biorąc pod uwagę szerokość pola środkowego przy przednim brzegu skrzydła powiedziałbym, że u X. ferrugata jest większa lub równa odległości od wierzchołka, a u X. spadicearia szerokość pola jest równa lub mniejsza - tak widzę u okazów Marka. I ta cecha u moich paśników wydaje mi się, że bardziej przypomina X. ferrugata (pierwszy szerokość pola porównywalna z odległością od brzegu, drugi wyraźnie większa).
Marek Hołowiński pisze:Na poniższej fotce prezentuję cechy na górnej stronie skrzydeł pozwalające na odróżnienie obu gatunków.
u góry Xanthorhoe spadicearia - przepaska zewnętrzna w postaci dwóch równoległych linii wyraźnie jaśniejsza od zewnętrznego brzegu obu par skrzydeł
u dołu Xanthorhoe ferrugata - Przepaska zewnętrzna tej samej barwy co zewnętrzny brzeg przedniego skrzydła, na tylnym skrzydle prawie nie widoczna.
Te cechy rzeczywiście wskazują na X. spadicearia.
Antku i Marku, dziękuję za wyjaśnienia. Widzę, że jeszcze sporo zanim zacznę poprawnie samodzielnie oznaczać trudniejsze gatunki, ale takie wyjaśnienia mam nadzieję ten moment przybliżają :smile:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miernikowce (Geometridae)”