Epirrhoe?
Epirrhoe?
Oba motyle z 6 sierpnia 2009 z Zakopanego. Wydaje mi się, że oba to Epirrhoe, przy czym pierwszy E. galiata, drugi E. alternata. Proszę o weryfikację.
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
Xanthorhoe
Dzięki Marku! Też wcześniej patrzyłem na ten gatunek, ale teraz nie bardzo wiem czemu go odrzuciłem. Po ponownym rozpatrzeniu zastanawiam się jeszcze, czy nie może to być Xanthorhoe ferrugata? - kolor pola środkowego bardziej pasuje
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Oba gatunki są podobnie ubarwione (choć X. spadicearia jest bardziej kontrastowy), ale główna cecha, to szerokość ciemnego pola środkowego na przednim skrzydle. U Xanthorhoe ferrugata to pole jest szersze niż odległość tego pola od wierzchołka skrzydła (przy brzegu przednim), a u X. spadicearia szerokość tego pola jest porównywalna ze wspomnianą odległością od wierzchołka.
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
Na poniższej fotce prezentuję cechy na górnej stronie skrzydeł pozwalające na odróżnienie obu gatunków.
u góry Xanthorhoe spadicearia - przepaska zewnętrzna w postaci dwóch równoległych linii wyraźnie jaśniejsza od zewnętrznego brzegu obu par skrzydeł
u dołu Xanthorhoe ferrugata - Przepaska zewnętrzna tej samej barwy co zewnętrzny brzeg przedniego skrzydła, na tylnym skrzydle prawie nie widoczna.
Cechy te są dobrze widoczne również na spodzie skrzydeł.
u góry Xanthorhoe spadicearia - przepaska zewnętrzna w postaci dwóch równoległych linii wyraźnie jaśniejsza od zewnętrznego brzegu obu par skrzydeł
u dołu Xanthorhoe ferrugata - Przepaska zewnętrzna tej samej barwy co zewnętrzny brzeg przedniego skrzydła, na tylnym skrzydle prawie nie widoczna.
Cechy te są dobrze widoczne również na spodzie skrzydeł.
- Załączniki
To prawda, ale prawie czarnego pola środkowego (jak u mojego pierwszego) nie znalazłem na żadnych zdjęciach X. spadicearia a u X. ferrugata na większości.Antek Kwiczala pisze:Oba gatunki są podobnie ubarwione (choć X. spadicearia jest bardziej kontrastowy)
Różnicę rzeczywiście widzę, choć biorąc pod uwagę szerokość pola środkowego przy przednim brzegu skrzydła powiedziałbym, że u X. ferrugata jest większa lub równa odległości od wierzchołka, a u X. spadicearia szerokość pola jest równa lub mniejsza - tak widzę u okazów Marka. I ta cecha u moich paśników wydaje mi się, że bardziej przypomina X. ferrugata (pierwszy szerokość pola porównywalna z odległością od brzegu, drugi wyraźnie większa).Antek Kwiczala pisze:główna cecha, to szerokość ciemnego pola środkowego na przednim skrzydle. U Xanthorhoe ferrugata to pole jest szersze niż odległość tego pola od wierzchołka skrzydła (przy brzegu przednim), a u X. spadicearia szerokość tego pola jest porównywalna ze wspomnianą odległością od wierzchołka.
Te cechy rzeczywiście wskazują na X. spadicearia.Marek Hołowiński pisze:Na poniższej fotce prezentuję cechy na górnej stronie skrzydeł pozwalające na odróżnienie obu gatunków.
Antku i Marku, dziękuję za wyjaśnienia. Widzę, że jeszcze sporo zanim zacznę poprawnie samodzielnie oznaczać trudniejsze gatunki, ale takie wyjaśnienia mam nadzieję ten moment przybliżają