Seria Leksykonów przyrodniczych wydawnictwa Bertelsmann

Linki do stron entomologicznych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: XU91

Seria Leksykonów przyrodniczych wydawnictwa Bertelsmann

Post autor: Damian Bruder »

Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Motyle są opracowane dosyć średnio z powodu krótkich opisów i małej liczby gatunków, ale na początek leksykon jest dobry. Jest kilka błędów (z tego co pamiętam pozamieniane gatunki, bodaj graminis z czymś innym).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
M. Stachowiak
Been thanked: 1 time

Post autor: M. Stachowiak »

Tak, motyle to nie owady... ;-)
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

Z chęcią bym ściągnął ale niestety nie mam konta premium na rapidzie, większość też więc link bezużyteczny, może ma ktoś już tą serie niech wrzuci na jakiś serwer lub zrobi torrenta.
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
Kontakt:

Już nie trzeba w sieci są torrenty do nich, np. tu http://www2.bitnova.info/torrent/dd2aa2 ... 8f692c4555
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Piotr Pawlikiewicz pisze:Z chęcią bym ściągnął ale niestety nie mam konta premium na rapidzie, większość też więc link bezużyteczny, może ma ktoś już tą serie niech wrzuci na jakiś serwer lub zrobi torrenta.
Nie trzeba mieć premium żeby zasysać z rapida - jeżeli tylko po przejściu na rapidowy link pojawia się napis "free", to znaczy, że plik dostępny jest dla wszystkich. Owszem, czasem jest problem z dostępem do serwerów, wtedy wyskakuje wiadomość, że "This file can only be downloaded by becoming a Premium member" i "There are no more download slots available for free users right now", ale tu nie ma się co przejmować kontem, wystarczy cierpliwie próbować co jakiś czas i nie ma bata, w końcu zawsze się ściągnie.
Tawulec pisze:Motyle są opracowane dosyć średnio z powodu krótkich opisów i małej liczby gatunków, ale na początek leksykon jest dobry. Jest kilka błędów (z tego co pamiętam pozamieniane gatunki, bodaj graminis z czymś innym).
Graminis z A. monoglypha - zamienione fotki. Ale poza tą wpadką uważam, że leksykon jest bardzo przyzwoity, zwłaszcza - jak napisałeś - dla początkujących.
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
Kontakt:

Ściągam te leksykony głównie dla roślin, łazi się po tym zielsku i nie wie się po czym się depcze. Co do motyli kupiłem go jak miałem 13 lat, od roku już wtedy łapałem wszelkie dziwactwa dzienne i nabijałem na zwykłe szpilki, trułem muchozolem i inne dziwne rzeczy które dziś się wstydzę i na swoje usprawiedliwienie dodam że nie było wtedy internetu. Ale do rzeczy, no i dostałem tą książkę i jak zobaczyłem te pawice, gładysze, lotnice, niedzwiedziówki to się tak podnieciłem, że jakby ktoś wtedy wszedł, to by stwierdził że oglądam jakieś różowe gazetki a nie leksykon przyrodniczy;), z niecierpliwością czekałem nocy wystawiłem lampkę 100W i zaczęły lecieć te wszystkie cuda z leksykonu, zawisaki, kaje itp. Nie spałem potem do rana. Głównie dlatego że głowa bolała mnie od muchozolu, gdyż słabo działał na zawisaki ten preparat i trzeba było uzupełniać. Ot stąd taki sentyment do tych książek.
ODPOWIEDZ