Problem z C. nupta
-
Łukasz
Problem z C. nupta
Wczoraj w końcu udało mi się złapać samiczkę C. nupta, na przynętę. Jest tylko mały problem, nie chce składać jaj. Dałem ją do dużego słoika z gałązką wierzby, ale jak narazie nic nie złożyła. Dziwi mnie to bo normalnie sówki czy jakieś mierniki włożone do słoika składają przynajmniej kilka jajek w ciągu pierwszej nocy. Czy jest jakiś specjalny sposób na pozyskiwanie jajek od wstęgówek??
-
Marcin Wencel
-
Łukasz
Oczywiście pewności nie mogę mieć. No ale wiecie pewnie z doświadczenia, że mało która złapana samica jest niezapłodniona. Za tym, jeśli chodzi o moją wstęgówkę, przemawia chociażby wiek - nie jest za młoda, już ma "łysinkę"
na tułowiu. Zresztą wiele samic ciem zanim za dobre zaczną sobie hasać po lasach, to czekają na samce. Pożyjemy, zobaczymy 
- Kamil Kukla
- Kontakt:
-
Łukasz
Jednorazowo - masz na mysli to, że samica składa jajka w jeden dzień? Ja już słyszałem różne opinie, np. że samica lata jeszcze długi czas po zniesieniu wszystkich jajek. Ale na pewno składa je po kilkanaście w ciagu nocy.
Dzisiaj jest rewelacyjnie, właśnie złapałem samca nupty i się nauczyłem rozróżniać electę od nupty
A pogoda jest wyśmienita, delikatnie kropi i walą pioruny, czego tu jeszcze chcieć
I ostatnio padają u mnie kolejne rekordy, 3 dni temu miałem na jednej przyjęcie 11 pyramidei jednocześnie, natomiast nupty przylatują o coraz to innych porach - wczoraj o 23, a dzisiaj o 21.45 (a pozostałe 3 przylatywały zawsze tuż po 22).
Żeby jeszcze ta wredna samica złożyła trochę jajek
Dzisiaj jest rewelacyjnie, właśnie złapałem samca nupty i się nauczyłem rozróżniać electę od nupty
Żeby jeszcze ta wredna samica złożyła trochę jajek
- Kamil Kukla
- Kontakt:
Myślałem ,że po zapłodnieniu samica składa wszystkie jaja jakie ma w zanadrzu jednorazowo czyli nie jednej nocy, lecz za jednym "strzałem". Czy mam jednak rozumieć ,że motyle składają jaja kilkoma "seriami"? I czy takie składanie może być rozłożone na kilka dni?
Jeszcze jedno pytanie - czy samica może być kilka razy zapłodniona w ciągu swojego życia?
Jeszcze jedno pytanie - czy samica może być kilka razy zapłodniona w ciągu swojego życia?
-
Łukasz
Składanie u zdecydowanej większości motyli jest rozłożone na conajmniej kilka dni.
Często przypadkowo, jeżeli jakiś samiec jest wyjątkowo natretny (szczególnie to widać u brudnic). Albo też celowo - np. Saturnia pavoniella, miałem w tym roku i osobiście widziałem jak samica się puszczała na lewo i prawo, tylko jajek nie składała 
Pytasz czy samice mogą robić za tirówy?czy samica może być kilka razy zapłodniona w ciągu swojego życia?
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
-
Łukasz
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Czytać dokładnie to forum, kurdelebeleŁukasz pisze: A tak nawiasem mówiąc, po czym odróżnić elocatę od nupty??
viewtopic.php?t=6191
-
Łukasz
-
Łukasz
Na zbyciu to by się coś znalazło, ale niewielka ilosć (duża część jest już zamówiona przez znajomych), mogę jedynie pozbyć się swoich ostatnich pozostałych jaj za coś naprawdę wartego uwagi, miałbyś coś do zaoferowania?
Ps. dzisiaj wypuściłem samiczkę, od 2-3 dni składa dosłownie po jednym jajku w ciągu nocy
Ps. dzisiaj wypuściłem samiczkę, od 2-3 dni składa dosłownie po jednym jajku w ciągu nocy