Duża ćma na ścianie od mojego domu
- tryl
- Kontakt:
Duża ćma na ścianie od mojego domu
Dosłownie przed chwilą przyleciała na ścianę mojego domu taka duża ćma , to chyba jakaś wstęgówka , ale jaka ? bardzo proszę o pomoc
Przy okazji dziękuję bardzo za pomoc w poprzednich postach 
- Paweł Czudec
- UTM: XC17
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 35 times
Zdecydowanie elocata. Najłatwiej odróżnić po kształcie przepaski na tylnych skrzydłach (załamana u nupty, niemal prosta u elocaty), ale na przednich skrzydłach też są pewne cechy - M-kształtny fragment przepaski zewnętrznej jest zdecydowanie ostrzej zarysowany u nupty, ponadto ta sama przepaska blisko dolnej krawędzi skrzydła zakręca się u nupty w wyraźny zawijas, podczas gdy u elocaty ten sam odcinek jest bardziej zamazany, wyglądający raczej na przyciemnienie. Do tego odcień skrzydeł - u elocaty bardziej zielonkawy - oraz ich łuskowanie, wyraźnie grubsze również u elocaty.
- tryl
- Kontakt:
ćmy
Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź . Dziś (04.08.2008 ) znalazłem dwie ćmy - jedną w moim a drugą w kuzyna garażu . Czy ta pierwsza to także Catocala elocata ? Bardzo proszę o pomoc w oznaczeniu .
- tryl
- Kontakt:
Barczatka
Bardzo dziekuję za pomoc . Tak przy okazji rok temu udało mi się znaleść gąsienicę barczatki napójki , tyle że w Smogorzewie - pobliskiej miejscowości . Też mi ta łacińska nazwa znajomo wyglądała ...
- Kamil Kukla
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Kamil Kukla
- Kontakt: