Klucz do oznaczania owadów leśnych

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ścinek
UTM: CA56
Specjalność: Cerambycidae, Carabidae, Tenebrionidae
profil zainteresowan: Fotografia, hodowla owadów egzotycznych, majsterkowanie tzw. DIY

Klucz do oznaczania owadów leśnych

Post autor: Ścinek »

Witam! W tym roku wydawnictwo Rolnicze i leśne wydało świetny klucz do oznaczania owadów leśnych. Może ktoś z was też już go ma? Według mnie pomocna książka w terenie.
Awatar użytkownika
eReM

Post autor: eReM »

chodzi Ci o klucz prof. Starzyka? Niedawno je orzymaliśmy, potwierdzam że są w porządku (materiały tam przedstawione zna dobrze kazdy student AR Kraków ;). Klucz kosztuje coś ok. 65 zł
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

ten Starzyk to sie ceni :roll:
wojtas
UTM: VT79
Been thanked: 4 times

Post autor: wojtas »

Skoro ma profesora to się ceni .
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Wydaje mi sie ze sam tytul profesorski to jeszcze nic, zapewne uwaza sie za wybitnego eksperta a podrecznik, ktory moglby byc napisany przez wielu traktuje jako swoista monografie zmonopolizowana, ksiazka mogla by byc o 20 zl tansza. Ale w przypadku wykladowcow prowadzacych przedmiot, nawet gdyby kosztowala 160 zlotych to i tak bylaby kupowana jako ,,egzemplarz obowiazkowy" np do zlozenia autografu po egzaminie znam takie przypadki.... :P
wojtas

Takie życie .
Awatar użytkownika
M. Stachowiak
Been thanked: 1 time

Post autor: M. Stachowiak »

Mam tą pozycję i z przykrością muszę stwierdzić, że w miarę dobrze opracowane są w niej tylko te grupy, na których prof. Starzyk doskonale się zna — poziom opracowania pozostałych zostawia sporo do życzenia. Niemniej, przy braku podobnych pozycji na polskim rynku opracowanie to można uznać za dobry znak na przyszłość i z pewnością będzie przydatne dla studiujących entomologię leśną (i nie tylko ich).
MS
Awatar użytkownika
eReM

Post autor: eReM »

Przemek pisze:Wydaje mi sie ze sam tytul profesorski to jeszcze nic, zapewne uwaza sie za wybitnego eksperta a podrecznik, ktory moglby byc napisany przez wielu traktuje jako swoista monografie zmonopolizowana, ksiazka mogla by byc o 20 zl tansza. Ale w przypadku wykladowcow prowadzacych przedmiot, nawet gdyby kosztowala 160 zlotych to i tak bylaby kupowana jako ,,egzemplarz obowiazkowy" np do zlozenia autografu po egzaminie znam takie przypadki.... :P
ten klucz nie jest dziełem jedynie prof. Starzyka ale również innych pracowników Katedry Entomologii. Co do materiałów tam zawartych - odpowiadają one poziomowi wiedzy przekzaywanej studentom leśnictwa i zaadaptowane zostały jak widać na potrzeby pracowników LP. Nie można więc oczekiwać super szczegółowego dzieła ale raczej czegoś prostego :)
wojtas

Zgadzam się w 100% z bzykiem . To ma być proste i przystępne i raczej dla studentów i leśników jak też wyżej pisze bzyku .
Awatar użytkownika
M. Stachowiak
Been thanked: 1 time

Post autor: M. Stachowiak »

wojtas pisze:Zgadzam się w 100% z bzykiem . To ma być proste i przystępne i raczej dla studentów i leśników jak też wyżej pisze bzyku .
Tak, ale jednocześnie musi zapewnić pewne oznaczenie gatunków w kluczu ujętych — w wielu przypadkach tak jednak nie jest i stąd moja krytyczna ocena tego opracowania!
wojtas

Tylko że często takie studenckie klucze obejmują tylko kilka gatunków według wykładowcy najważniejszych z danego rodzaju i tak np. u mnie w poznaniu na studiach w takim skrypcie są chyba tylko 2 przedstawiciele rodzaju agrilus a jak chyba wszyscy się orientujemy jest ich znacznie więcej .
Awatar użytkownika
ptica

Post autor: ptica »

Koledzy, wspomniana pozycja przeznaczona jest głównie dla leśników, stąd pod tytułem znajduje się spory napis: przewodnik leśniczego. A służyć może wszystkim. Oczywiście w mniejszym stopniu tym, którzy już mają jakąś wiedzę na temat entomologii leśnej.
Awatar użytkownika
Roman Królik

Post autor: Roman Królik »

wojtas pisze:Tylko że często takie studenckie klucze obejmują tylko kilka gatunków według wykładowcy najważniejszych z danego rodzaju i tak np. u mnie w poznaniu na studiach w takim skrypcie są chyba tylko 2 przedstawiciele rodzaju agrilus a jak chyba wszyscy się orientujemy jest ich znacznie więcej .
Otóż różnie z tym bywa. Klucz ma uczyć a nie wprowadzać w błąd. Ma służyć do oznaczania owadów w terenie, jak to wyżej napisano a nie do oznaczania okazów "występujących" w zbiorach Katedry Entomologi.
Zgodzę się z tym, że w kluczu mogą się znaleźć tylko dwa istotniejsze gatunki z rodzaju (np. wybitne szkodniki), ale wypada napisać, że w Polsce są jeszcze 22 gatunki, które różnią się od wymienionych (i tu lista cech).
Przemilczanie tego faktu prowadzi do oznaczanie "na siłę" każdego schwytanego okazu.
Z drugiej strony znam przypadki "inteligentniejszych" studentów, którzy nijak nie mogąc dopasować okazu do "profesorskiego klucza" po prostu wyrzucali okaz, często dużo ciekawszy od pospolitego umieszczonego w kluczu :?
ODPOWIEDZ