Klucz do oznaczania owadów leśnych
- Ścinek
- UTM: CA56
- Specjalność: Cerambycidae, Carabidae, Tenebrionidae
- profil zainteresowan: Fotografia, hodowla owadów egzotycznych, majsterkowanie tzw. DIY
Klucz do oznaczania owadów leśnych
Witam! W tym roku wydawnictwo Rolnicze i leśne wydało świetny klucz do oznaczania owadów leśnych. Może ktoś z was też już go ma? Według mnie pomocna książka w terenie.
-
Przemek Zięba
Wydaje mi sie ze sam tytul profesorski to jeszcze nic, zapewne uwaza sie za wybitnego eksperta a podrecznik, ktory moglby byc napisany przez wielu traktuje jako swoista monografie zmonopolizowana, ksiazka mogla by byc o 20 zl tansza. Ale w przypadku wykladowcow prowadzacych przedmiot, nawet gdyby kosztowala 160 zlotych to i tak bylaby kupowana jako ,,egzemplarz obowiazkowy" np do zlozenia autografu po egzaminie znam takie przypadki.... 
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
Mam tą pozycję i z przykrością muszę stwierdzić, że w miarę dobrze opracowane są w niej tylko te grupy, na których prof. Starzyk doskonale się zna — poziom opracowania pozostałych zostawia sporo do życzenia. Niemniej, przy braku podobnych pozycji na polskim rynku opracowanie to można uznać za dobry znak na przyszłość i z pewnością będzie przydatne dla studiujących entomologię leśną (i nie tylko ich).
MS
MS
- eReM
ten klucz nie jest dziełem jedynie prof. Starzyka ale również innych pracowników Katedry Entomologii. Co do materiałów tam zawartych - odpowiadają one poziomowi wiedzy przekzaywanej studentom leśnictwa i zaadaptowane zostały jak widać na potrzeby pracowników LP. Nie można więc oczekiwać super szczegółowego dzieła ale raczej czegoś prostegoPrzemek pisze:Wydaje mi sie ze sam tytul profesorski to jeszcze nic, zapewne uwaza sie za wybitnego eksperta a podrecznik, ktory moglby byc napisany przez wielu traktuje jako swoista monografie zmonopolizowana, ksiazka mogla by byc o 20 zl tansza. Ale w przypadku wykladowcow prowadzacych przedmiot, nawet gdyby kosztowala 160 zlotych to i tak bylaby kupowana jako ,,egzemplarz obowiazkowy" np do zlozenia autografu po egzaminie znam takie przypadki....
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
Tak, ale jednocześnie musi zapewnić pewne oznaczenie gatunków w kluczu ujętych — w wielu przypadkach tak jednak nie jest i stąd moja krytyczna ocena tego opracowania!wojtas pisze:Zgadzam się w 100% z bzykiem . To ma być proste i przystępne i raczej dla studentów i leśników jak też wyżej pisze bzyku .
- ptica
- Roman Królik
Otóż różnie z tym bywa. Klucz ma uczyć a nie wprowadzać w błąd. Ma służyć do oznaczania owadów w terenie, jak to wyżej napisano a nie do oznaczania okazów "występujących" w zbiorach Katedry Entomologi.wojtas pisze:Tylko że często takie studenckie klucze obejmują tylko kilka gatunków według wykładowcy najważniejszych z danego rodzaju i tak np. u mnie w poznaniu na studiach w takim skrypcie są chyba tylko 2 przedstawiciele rodzaju agrilus a jak chyba wszyscy się orientujemy jest ich znacznie więcej .
Zgodzę się z tym, że w kluczu mogą się znaleźć tylko dwa istotniejsze gatunki z rodzaju (np. wybitne szkodniki), ale wypada napisać, że w Polsce są jeszcze 22 gatunki, które różnią się od wymienionych (i tu lista cech).
Przemilczanie tego faktu prowadzi do oznaczanie "na siłę" każdego schwytanego okazu.
Z drugiej strony znam przypadki "inteligentniejszych" studentów, którzy nijak nie mogąc dopasować okazu do "profesorskiego klucza" po prostu wyrzucali okaz, często dużo ciekawszy od pospolitego umieszczonego w kluczu
-