Czy plamki są ważne???

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
Alina Kołodko

Czy plamki są ważne???

Post autor: Alina Kołodko »

Witam wszystkich :lol: Ponownie zwracam się z prośbą o weryfikację, tym razem chodzi o Melanargia galathea (Polowiec szachownica) i Hyles euphorbiae (Zmrocznik wilczomleczek).
Na foto 1 i foto3 jest prawdopodobnie Melanargia galathea, chociaż... od spodu nie ma charakterystycznych oczek na tylnym skrzydle - jak to pokazuje foto1. Wiem, że to może wyglądać na małą obsesję ( z tymi oczkami;-))) ale wolę się upewnić. Zdjęcia są autorstwa mego brata, ale ciekawość zżera mnie... :razz: Na foto2 zawisak, pewnie bez problemu będzie zweryfikowany ( ogromna rzesza wielbicieli zawisaków panuje w narodzie ;-)))
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam cieplutko.
Załączniki
foto3.jpg
foto3.jpg (103.66 KiB) Przejrzano 1289 razy
foto2.jpg
foto2.jpg (89.83 KiB) Przejrzano 1291 razy
foto1.jpg
foto1.jpg (114.2 KiB) Przejrzano 1295 razy
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Wszystko się zgadza :wink: ,pozdrowki Rafał
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Melanargia galathea (Polowiec szachownica) jest zmienny czasami czarny barwnik "wypełnia" komórki gdzie powinny być oczka i ich nie ma:) ostatnio odłowiłem sobie takie ciemniejsze osobniki na łąkach w okolicach radłowa:) dużo tego teraz lata:)
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Zmienność Melanargia galathea może w krańcowym stadium dojść do formy leucomelas, która ma w ogóle jednobarwny mlecznożółty spód. Dołączam zdjęcie ze strony: http://freenatureimages.eu/gallery2/v/R ... n.jpg.html
Załączniki
Melanargia galathea_ f_ leucomelas.jpg
Melanargia galathea_ f_ leucomelas.jpg (30.23 KiB) Przejrzano 1290 razy
Awatar użytkownika
Malko

Antek a mam Pytanie bo znalazłem jeszcze dwie formy szachownicy Prawie całą czarną f.magdalenae i trochę bardziej ciemną niż zwykły motyl f.procida ,
I moje Pytanie jak odróżnić tą f.procida od zwykłej szachownicy?? bo mam taką chyba na rozpinadle (teraz jadę do Krakowa ale wieczorem wrzucę zdjęcie to może mi oznaczysz?)
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Nie ma Dawidzie klucza do oznaczania form. Odnośnie formy procida znalazłem taki opis:
f.procida Herbst, w płd.Włoszech i na Bałkanach czarny deseń bardziej rozległy, z jednoczesną redukcją białego desenia, czasem w połączeniu z żółtym tłem skrzydeł.
Jak widać autor tego opisu (L.G.Higgins) łączy tą formę z południową Europą, gdzie jest ona dominująca.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 lipca 2009, 22:46 przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Malko

mhm dzięki jak się wysuszą to wrzucę zdjęcia i rzucisz na nie bardziej doświadczonym okiem:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motyle (bez gąsienic) [FOTO-oznaczanie]”