Hodowla Vanessa cardui - oset czy pokrzywa?

Hodowla owadów
gslowikowski
UTM: EA64

Hodowla Vanessa cardui - oset czy pokrzywa?

Post autor: gslowikowski »

Witam wszystkich

Mam pytanie związane z roślinami pokarmowymi dla osetników. Ostatnio hodowałem je na ostach (teraz są w stadium poczwarki). Wydaje mi się, że nie za bardzo im smakowało. Podgryzały sobie tu i tam, ale dużo czasu traciły na wędrówki po hodowlarce. Zachowywały się zupelnie inaczej, niż rusałki żerujące na pokrzywach (np. pawiki, pokrzywniki), które poza jedzeniem nie robią nic innego, a dopiero przed przemianą w poczwarkę zaczynają łazić w poszukiwaniu wygodnego miejsca na przepoczwarzenie.

Obecnie mam też niedawno pozyskane jajeczka i zastanawiałem się, czy nie spróbować hodowli np. na pokrzywie.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z różnymi roślinami pokarmowymi przy hodowli tej rusałki i mógłby mi coś podpowiedzieć? Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Gąsienice osetnika to polifagi. Najlepiej żywić je taką rośliną, na jakiej jaja zostały złożone przez samicę (skoro masz jaja, to pewnie wiesz gdzie były składane). Ja znajdywałem gąsienice przede wszystkim na ostach, i na ostach je hodowałem, ale możesz spróbować z pokrzywą - najwyżej jej nie zaakceptują. A najlepiej daj obie rośliny, same sobie wybiorą :smile: .
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

Na pewno kończą rozwój na pokrzywie, ostach i ślazie zaniedbanym (sprawdzałem)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”