Bujanka (Anthrax anthrax)

Muchówki
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Bujanka (Anthrax anthrax)

Post autor: Antek Kwiczala † »

Wleciała dzisiaj do mieszkania. Będę wdzięczny za krótki komentarz (nie umiem oznaczać muchówek :mad: ). Jaki to gatunek (jeśli można ją oznaczyć z mojego zdjęcia), i bardzo jest pospolity.
Załączniki
muchówka.jpg
muchówka.jpg (126.76 KiB) Przejrzano 1866 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 18:52 przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 3 razy.
Ramidon

Post autor: Ramidon »

Na muchach się sprecjalnie nie znam, ale ten gatunek jest dosyć charakterystyczny. Według mnie to żałobnica -Hemipenthes morio.
W okolicach Gdańska jest pospolita. To gatunek chyba raczej leśny. Spotykam ją na piaszczystych drogach przy lasach iglastych.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Oj nie, H. morio ma krótsze te plamy na skrzydłach, nie schodzące tak po żyłkach jak u Antkowego okazu. Ja powiedziałabym, że to Anthrax anthrax, ale poczekajmy na speców.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Anthrax anthrax :-)
Wykazany z róznych regionow Polski m.in. z Dolnego Śląska
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Jacek Kurzawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Dzięki za oznaczenie i informacje. Próbowałem się dowiedzieć o tej bujance czegoś więcej, ale Anthrax to też nazwa jakiegoś zespołu muzycznego - na 1000 stron jest jedna o bujance, a 999 o tym zespole :grin: . Będę musiał uszczegółowić hasło poszukiwania.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Na dodatek Anthrax to też łacińska nazwa wąglika, więc szukanie dodatkowo się komplikuje ;) A nasz Anthrax jest pasożytem w gniazdach pszczół z rodzaju Osmia - są one dość pospolite nawet w miastach, dlatego i Anthraxa można tam spotkać.
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Antek Kwiczala pisze:... Próbowałem się dowiedzieć o tej bujance czegoś więcej, ale Anthrax to też nazwa jakiegoś zespołu muzycznego - na 1000 stron jest jedna o bujance, a 999 o tym zespole :grin: . Będę musiał uszczegółowić hasło poszukiwania.
Mały OT

Wiek Cię usprawiedliwia bo to zespół mojego pokolenia :). Przy okazji ciekawostka bo nazwa zespołu wywodzi się od wspomnianego wąglika i parę lat temu gdy amerykanie rozsyłali go sobie w kopertach, oficjalnie nakazano by zespół zmienił nazwę. Oparli się zaleceniom...

Przy okazji czy anthrax to też nie nazwa jakiegoś kornika? Coś gdzieś mi się o oczy obiło...
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Brachytron pisze:Przy okazji czy anthrax to też nie nazwa jakiegoś kornika? Coś gdzieś mi się o oczy obiło...
możliwe, że chodziło Ci o bogatka: Anthaxia manca

http://www.hlasek.com/anthaxia_manca_ae4801.html
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Poszukałem i znalazłem: anthrax Gravenhorst, 1802, Philonthus [Staphylinus].

Odczuwam jednak pewien dyskomfort, bo ciągle mam wrażenie że natknąłem się na tę nazwe w "Kornikach Ziem Polskich"...
ODPOWIEDZ

Wróć do „DIPTERA”