Przyjemny wygląd, ale uciązliwe

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
dawin

Przyjemny wygląd, ale uciązliwe

Post autor: dawin »

Witam szanowne grono. Forum znalazłem przypadkowo ale muszę przyznać, ze spędzam już tutaj kolejny dzień i z zaciekawieniem czytam posty. Powodem dla którego w ogóle trafiłłem na tą stronę była chęć zidentyfikowania owada, który od pewnego czasu gości w moim domu. Przeszukiwałem zdjęcia i nie mogłem go w żaden sposób odszukać, do czasu gdy trafiłem na zdjęcie w avatarze użtkownika o nicku "bzyku". Właśnie tam jest zdjęcie owada o którym nic nie wiem. Pomieszkuje w jednym tylko pokoju, raz jest ich dużo, raz mało. Są osobniki dorosłe i zdecydowanie mniejsze. Latające w przypadku kontaktu w przeciwnym razie raczej niemrawe. Jest możliwośc, że pochodzą z zewnątrz (ogród). Prosze o pomoc w identyfikacji i znalezieniu sposobu na niekoniecznie śmiertelne pożegnanie z owadami.

profile.php?mode=viewprofile&u=279
Załączniki
2047989679466414c36298e.jpg
2047989679466414c36298e.jpg (2.67 KiB) Przejrzano 3027 razy
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

zrób proszę zdjęcie i załacz i wtedy można będzie cokolwiek powiedzieć
dawin

Zdjęcie jest w załaczniku. Autentyczne slabo mi wychodzą, ale owad na tym zdjęciu które dołaczyłem do posta jest identyczny z tym które mieszkają u mnie. jdest to ten sam owad.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Zdjęcie z avataru Bzyka to chrząszcz z rodziny Cerambycidae. Przejrzyj zdjęcia z tej strony. Na podstawie jednak tak enigmatycznej informacji, trudno powiedzieć coś konkretnego.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

O ile się nie mylę, w avie Bzyka jest Agapanthia violacea - mało prawdopodobne, żeby te kózki ganiały po Twoim domu ;) Zrób własne fotki, nawet słabe może coś podpowiedzą.

Edit: doczytałam, że mogą sie brać z ogrodu - w takim razie nie eksterminować, nie żegnać się, bo to bardzo miłe i nieszkodliwe zwierzęta; złapane w domu po prostu wynieść na zewnątrz.
dawin

Dziękuję za odpowiedzi. Zdjęcie oczywiście wykonam i załączę. Rodzina zwróciła mi uwagę, że od strony podbrzusza ma elementy w kolorze czerwonym.
dawin

Zdjęcia real

Witam
Po wielu próbach udało mi się zrobić makro, myślę że dość przyzwoitej - jak na obecną potrzebę - jakości.

Jeszcze raz proszę o identyfikację żyjątka.
Załączniki
Owad.jpg
Owad.jpg (113.68 KiB) Przejrzano 2942 razy
owad 2.jpg
owad 2.jpg (27.88 KiB) Przejrzano 2942 razy
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

Phymatodes testaceus (Linnaeus, 1758)
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/ph ... taceus.htm
dawin

Bardzo dziękuję za informację. Pytanie kolejne. Czy mam w domu szukać miejsca namnażania (np. podloga, kora w doniczkach itp.) czy raczej przybywają z zewnątrz z ogrodu?
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

jeśli masz kominek może to być drewno do kominka
składowane w domu
Awatar użytkownika
beduin

Post autor: beduin »

To na pewno jest drewno ;p Ostatnio przenosiłem drewno które składuję przy ścianach domu, odkryłem ich tam sporo, przypadkiem zniszczyłem ich siedliska. Nie są jakieś groźne ale denerwują swoją beztroską, siadają na twarzy bez pardonu i z rozpędu tak że ich nawet wcześniej nie widać... i wkurzają.
Nie jestem specem i sam dopiero od wczoraj jestem na tym forum, ale jeśli chodzi o tego 'sąsiada' to jestem w 100% pewny że 'mieszka' tam gdzie drewno do kominka. (Larwy pewnie żerują w próchnie)
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Witam
Nie są jakieś groźne ale denerwują swoją beztroską, siadają na twarzy bez pardonu i z rozpędu tak że ich nawet wcześniej nie widać... i wkurzają.
Hm. Chrząszcze te same nie przyszły (przyleciały) do domu - a sprowadzili je ludzie kupując drewno :mrgreen: . Więc nie ma się co wkurzać.
(Larwy pewnie żerują w próchnie)
Otóż nie! Larwy odżywiają się łykiem i kambium, a przepoczwarczają pod powietrzchnią ZDROWEGO drewna.
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
beduin

Post autor: beduin »

Ungh, czuje się tępy i niedokształcony. Mało tego - moja logika wysiadła.
No ale człowiek uczy się całe życie. Z dnia na dzień dowiaduję się nowych ciekawostek na tym forum.
Cieszę się że mam w takim razie zdrowe drewno :P
Dziękuję za poprawienie moich hipotez, jestem w stadium super-amatora, n00ba wręcz ;)
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Hej
I tak Trzymaj! A co do logiki - nawet superspecjalistom czasami wysiada :mrgreen: .
Jeszcze raz pozdrawiam :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”