Harpalus saxicola Dej. w Polsce - sprostowanie
- M. Stachowiak
Harpalus saxicola Dej. w Polsce - sprostowanie
Uprzejmie informuję, że informacje o występowaniu w Polsce Harpalus (s. str.) saxicola Dej. (w Górach Pieprzowych koło Sandomierza i w Dolinie Dolnej Wisły) są błędne i opierają się na źle oznaczonych okazach H. distinguendus (Duft.).
Odróżnienie obu gatunków na podstawie cech podanych w kluczach Hurki i FHL ze względu na dużą zmienność osobniczą jest bardzo trudne i zawodne (szczególnie wówczas, gdy nie ma się do dyspozycji poprawnie oznaczonych okazów porównawczych). Dobrą i stabilną, ale słabo wyeksponowaną w cytowanych kluczach cechą różniącą jest ubarwienie czułków: u H. distinguendus człon bazalny jest zawsze czerwonożółty i ostro kontrastuje z jednakowo ciemnymi (brunatnoczarnymi) pozostałymi, natomiast u H. saxicola pierwszy człon jest podobnie ubarwiony jak następny, a czułki od trzeciego członu są równomiernie ściemnione do wierzchołków.
Odróżnienie obu gatunków na podstawie cech podanych w kluczach Hurki i FHL ze względu na dużą zmienność osobniczą jest bardzo trudne i zawodne (szczególnie wówczas, gdy nie ma się do dyspozycji poprawnie oznaczonych okazów porównawczych). Dobrą i stabilną, ale słabo wyeksponowaną w cytowanych kluczach cechą różniącą jest ubarwienie czułków: u H. distinguendus człon bazalny jest zawsze czerwonożółty i ostro kontrastuje z jednakowo ciemnymi (brunatnoczarnymi) pozostałymi, natomiast u H. saxicola pierwszy człon jest podobnie ubarwiony jak następny, a czułki od trzeciego członu są równomiernie ściemnione do wierzchołków.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Dobrą i stabilną, ale słabo wyeksponowaną w cytowanych kluczach cechą różniącą jest ubarwienie czułków: u H. distinguendus człon bazalny jest zawsze czerwonożółty i ostro kontrastuje z jednakowo ciemnymi (brunatnoczarnymi) pozostałymi, natomiast u H. saxicola pierwszy człon jest podobnie ubarwiony jak następny, a czułki od trzeciego członu są równomiernie ściemnione do wierzchołków.
Ha, zatem kolejna niespodzianka... Jeśli wziąć te czułki pod uwagę, to rzeczywiście - zarówno okaz na zdjęciu w ikonografii prof. Borowca, jak i ten prezentowany przez Ciebie, pasują do opisu H. distinguendus... Zdradliwe są niektóre rodzaje, nie ma co...
Sam się parę razy naciąłem, najbardziej bolało, kiedy po jakimś 1,5 roku przypadkiem odkryłem, że jeden z okazów Oodes helopioides, złowiony podczas badań do magisterki, to jednak Poecilus versicolor... O ile pamiętam, okaz nie był kompletny, ale mimo to nie mam pojęcia, jak mogłem takiego byka walnąć

- M. Stachowiak
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt: