Ktoś określi co to?!
Ktoś określi co to?!
Witam
Od pewnego czasu kiedy zrobiłem sobie w domu kominek pojawiają się w jego okolicy takie oto owady(jak na zdjęciu) czy ktoś mógłby spróbować określić co to!
Bardzo proszę o pomoc.
Daniel
Od pewnego czasu kiedy zrobiłem sobie w domu kominek pojawiają się w jego okolicy takie oto owady(jak na zdjęciu) czy ktoś mógłby spróbować określić co to!
Bardzo proszę o pomoc.
Daniel
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:05:17 16:37:43Image taken on:17 maja 2009, 14:37 - ndzShutter speed:1/125 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:K550i
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Pozbycie się drewna kominkowego jest nie możliwe z tego powodu że nie mam go w domu. Wyrażam chęć pozbycia się tego z tego względu że jedyne drewno w którym się to mogło zagnieździć jest właśnie część kominka.Drewniana belka tuż nad kominkiem i obawiam się, że z biegiem czasu po prostu pojawią się jakieś dziury,otwory które będą widoczne i będą szpeciły.
Paru chętnych mówisz ale jak takie coś chciałabyś odebrać?
Paru chętnych mówisz ale jak takie coś chciałabyś odebrać?
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Podziękował(-a): 2 times
- Kontakt:
Jak na razie w kominku paliłem 2 razy drzewem które sam ściąłem z podwórka Jabłonią.
Za to z dębu mam wykonaną półkę nad kominkiem.Tak jak na zdjęciu ta półka od razu nad kominkiem.Czy jest możliwe żeby właśnie w takim czymś znajdowały się owe paśniki?
Za to z dębu mam wykonaną półkę nad kominkiem.Tak jak na zdjęciu ta półka od razu nad kominkiem.Czy jest możliwe żeby właśnie w takim czymś znajdowały się owe paśniki?
- Załączniki
- kominki1.jpg (57.6 KiB) Przejrzano 1169 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Jeśli ta półka była lakierowana lub bejcowana, to wg mnie małe są szanse, żeby żywe chrząszcze mogły się w niej uchować. Nie masz przypadkiem dębowego drewna gdzieś w okolicy - niekoniecznie w domu, może na podwórku?
(oczywiście pokryłabym koszty przesyłki).
Za pomocą Poczty Polskiejdanio3232 pisze:Paru chętnych mówisz ale jak takie coś chciałabyś odebrać?

-
- Podziękował(-a): 3 times
Nie jestem specem od kózek, ale na moje oko z tej półki chyba nic nie wylezie. Co do jabłoni - znalazłem informację, że pokrewny gatunek P. arcuatus może żerować w drewnie jabłoni, więc może P. detritus też ? Niech jakiś kózkarz rzeknie o tym słowo. A informację masz tu: http://www.owady.net/cerambycidae.php
Co do chętnych na detritusa, to i ja się zaliczam
Czy wysyłka pocztą za pokryciem kosztów wchodzi w grę ?
Co do chętnych na detritusa, to i ja się zaliczam

Co do drewna to jutro przejrzę wszelkie możliwe drewno w najbliższej okolicy i wtedy odpiszę.
Co do Paśnika to raczej nie ma problemu, musisz tylko aż się jakiś pojawi i go złapię;)
Mam tylko jeszcze takie jedno pytanie.Gdyby okazało się, że oprócz belki nie ma żadnego dębu w okolicy i jeśli byłbym prawie że pewien że robaki wychodzą właśnie z owej półki to mogę je tam zostawić w spokoju i nie będę miał w przyszłości z nimi żadnego problemu(nagłe wylęganie ogromnej ilości czy też widoczne dziury itp)?Czy też powinienem w jakiś sposób się wtedy ich pozbyć?
Nie ma problemu jeśli chodzi o okazy dla was...trzeba tylko poczekać aż się jakieś pojawią wtedy je złapie.Potem pozostanie kwestia dogadania się w sprawie transferu:)
Co do Paśnika to raczej nie ma problemu, musisz tylko aż się jakiś pojawi i go złapię;)
Mam tylko jeszcze takie jedno pytanie.Gdyby okazało się, że oprócz belki nie ma żadnego dębu w okolicy i jeśli byłbym prawie że pewien że robaki wychodzą właśnie z owej półki to mogę je tam zostawić w spokoju i nie będę miał w przyszłości z nimi żadnego problemu(nagłe wylęganie ogromnej ilości czy też widoczne dziury itp)?Czy też powinienem w jakiś sposób się wtedy ich pozbyć?
Nie ma problemu jeśli chodzi o okazy dla was...trzeba tylko poczekać aż się jakieś pojawią wtedy je złapie.Potem pozostanie kwestia dogadania się w sprawie transferu:)
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Jam też nie kózkolog, ale P. detritus podawany jest także z brzozy, grabu i buka oraz z kasztana jadalnego - może coś z tej listy pasuje?Bartek Pacuk pisze:Co do jabłoni - znalazłem informację, że pokrewny gatunek P. arcuatus może żerować w drewnie jabłoni, więc może P. detritus też ? Niech jakiś kózkarz rzeknie o tym słowo.
-
- UTM: VT79
- Podziękowano: 4 times
Moim zdaniem mało prawdopodobne jest aby wyszedł z tej półki gdyż po pierwsze musiałaby być ona zrobiona z niesuszonego drewna co skutkowałoby jej pękaniem czego na zdjeciu nie widzę a po drugie byłby otwór wylotowy tego egzemplarza który raczej byłby zauważony przez ciebie.
Co do sprawy jabłoni i jej zasiedleniu przez ten gatunek to trudno mi powiedzieć bo ja nigdy nie spotkałem sie z tym gatunkiem owada na tym gatunku drzewa. Jabłonka ta musiałaby mieć dość grubą korę gdyż taką preferuje ten gatunek więc musiałoby być to duże drzewo.
Jakie ono było?
Co do sprawy jabłoni i jej zasiedleniu przez ten gatunek to trudno mi powiedzieć bo ja nigdy nie spotkałem sie z tym gatunkiem owada na tym gatunku drzewa. Jabłonka ta musiałaby mieć dość grubą korę gdyż taką preferuje ten gatunek więc musiałoby być to duże drzewo.
Jakie ono było?