Chwilę mnie nie było, ale widzę problem już poniekąd rozwiązany

Lub też wprost przeciwnie, zależy jak to traktować

Tak czy owak po lekturze wszystkich dostępnych mi kluczy (tego J. Geberta też) również doszedłem do wniosku, że pewna identyfikacja z tego zdjęcia nie jest możliwa. Jedyne, co mi się wydało możliwe, to wykluczenie A. convexior, z racji silnego punktowania podstawy przedplecza, którego jakoś nie dostrzegam na tym zdjęciu. Ale w sumie trudno powiedzieć, co by tu było silnym punktowaniem, a co nie

Na ile stała jest ta cecha ?
M. Stachowiak pisze:(A. communis ma wyraźnie punktowane boki przed- i śródtułowia, a u A. makolskii punkty na przed- i śródtułowiu są niemal niezauważalne).
Tej cechy z kolei nie znam, albo jej w FHL nie ma, albo jednak nieuważnie czytałem

Czy można ją traktować jako stuprocentową ? Bo mam taką jedną Amarę, którą już w sumie odłożyłem dla Ciebie Mietku do weryfikacji, ale wobec tej nieznanej mi cechy muszę ją jeszcze powtórnie obejrzeć

Bardziej mi wygląda na A. communis (okaz to samica), a przeważyło lekko na jej korzyść nachylenie tylnej części pokryw (niewielkie wg. mnie, nie strome, jak podaje Hurka dla A. makolskii). Ale teraz to się zacząłem zastanawiać, na ile stała jest ta cecha ? I matowy lub błyszczący wierzchołek pokryw w wypadku samców ? Trudne to do oceny, nie wiem, na ile można się tym kierować

Aha, i z tego co Mietku piszesz, wynika, że nie za bardzo można uznać którąś z cech za definitywnie odróżniającą A. pulpani od A. communis i A. makolskii ? O ile dobrze pamiętam rysunek penisa A. pulpani z Hurki (znów nie mam go pod ręką), to i kopulatory są bardzo podobne... U samic pewnie jest jeszcze gorzej...
I znowu widzę bałagan w tych synonimach... Już się prawie przyzwyczaiłem, że communis to communis, a pseudocommunis to synonim makolskii, a tu widzę Mietku piszesz odwrotnie

Wyjątkowo niewygodna jest ta grupa gatunków