s.pavonia

Hodowla owadów
Krzysiek

s.pavonia

Post autor: Krzysiek »

Ostatnio wyszły mi dwie pary s.pavonia, mają cztery dni i nie wiem dla czego nie chą kopulować. Czy ktoś może powiedzieć jaki może być powód takiego zachowania motyli.
Awatar użytkownika
Robert M.
Kontakt:

Post autor: Robert M. »

4 dni to troche pozno pozno na takie pytania, ale moze jeszcze cos sie da zrobic.

No wiec:
PO pierwsze rozdziel samce od samic tak aby nie miały ze soda styku (inny pokój najlepiej budynek) Następnie przed wieczorem samice umieszcamy w dobrze wentylowanym pokoju badz nawet na dworze. I dopiero wieczorem wpuszczamy do hodowlarek z samicami samce.
Witas

Post autor: Witas »

Moja rada trochę inna. Samice za okno, żeby je trochę schłodzić, przyhamować. Z własnego doświadczenia z tym gatunkiem wiem, że samce wykazują max aktywność między 15-16w pełnym słońcu. Nie wiem gdzie mieszkasz w Warszawie, ale taką samice wynieść na zewnątrz w jakiś w miarę zielony, nie koszony teren i samce przyjdą. Warunek, żeby samica wabiła i ta godzina 15-16.
Parę lat temu w Krakowie, w centrum, w kamienicy tak dla hecy powiesiłem samicę na firance w otwartym oknie. Chętni byli. Skąd, nie mam pojęcia.
Powodzenia
Krzysiek

s.pavonia

Post autor: Krzysiek »

Dzięki za porady. Myślę, że nie bedę już próbował z tymi samcami. Zabiorę samice w teren i moze tam coś uda mi się zwabić.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”