Na padlince ;)

Staphylinidae, Silphidae, Hydraenidae, Leiodidae, Ptiliidae i Agyrtidae
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Na padlince ;)

Post autor: SiejeOwies »

Widziałem dziś trupka kreta którym interesowały się chrząszcze.
Jeden miał około 3cm długości i charakterystyczny pomarańczowy wzorek na grzbiecie coś jak http://www.purviance.com/blog/hello/139 ... .55.55.jpg

Drugi był bardzo podobny do Nicrophorus humator.

Proszę ekspertów od chrząszczy o weryfikację i ewentualne potwierdzenie, czy takie gatunki mogą występować teraz w okolicach Białegostoku ;)
Siedlisko to wilgotna droga między stawami ;)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

N. humator jak najbardziej mógł być. Co do grabarzy z przepaskami - w Polsce występuje 7 takich gatunków, różniących się detalami (m.in. owłosieniem przedplecza), więc bez foty tego raczej nie razbieriosz.
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Aneto a mogłabyś podać nazwy? :)
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Po raz kolejny powtórzę. Nie domagajcie się nazw po to, żeby szukać po necie obrazków do porównania. To jest zgaduj zgadula. Ja rozumiem, że zdjęcia są bardzo pomocne w zdobyciu rozeznania. Że część chrząszczy da się bez kłopotu oznaczyć po zdjęciach.

Ale odrobinę rozsądku proszę. Udostępnione zostały wydane klucze do chrząszczy Polski. Również ten, który mógłby ci być pomocny. Przeczytaj, jakie są tam wymienione gatunki, przeczytaj, jakie cechy mogą być pomocne w oznaczeniu, przeczytaj czy są pospolite w Polsce. Czemu Aneta ma czytać za ciebie? Jesteś na forum jakiś czas, zrób kolejny kroczek o własnych siłach :razz:

Z tego, co słyszałem, koledzy pracują też nad skanowaniem KFP i innych przydatnych pozycji. Jest niezwykle cenna strona Lecha Borowca. Trochę własnej inicjatywy!

Są kolejne uzupełnienia na stronie Lecha :mrgreen:
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/nicrophorus.htm
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Jacku, nie chcę porównywać obrazków ponieważ nie ma to najmniejszego sensu. Z mojego spotkania zapamiętałem tylko kolorowy wzorek i zapach rozkładającego się kreta.
Nazwy gatunków są mi potrzebne ponieważ chciałem pogooglować i poczytać o tych chrząszczach.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

OK :!:
Gorąco polecam polską literaturę. Klucz, katalog, coś z serii monografie lub fauna, jak akurat wyszły. To lektura obowiązkowa!!! Część jest dostępna do kupienia, są biblioteki. No i nie mogę zrozumieć, czemu każdy interesujący się owadami nie ma u siebie kompletu kluczy z serii KdOOP na kompie???

Link do strony Lecha przypomniałem, Fauna Europaea też działa !!!
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Może dlatego że nie każdego interesuje wszystko a w miarę poznawania/uczenia się odkrywa nowe pozycje.

Przypomnij sobie jak ty zaczynałeś i czy od razu miałeś wszystko. Wiem że były trochę inne czasy ale... ;)

Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Tak na marginesie, kiedy ja zaczynałem, to kluczy z serii KdOOP nie można było kupić nigdzie. Ani w księgarni, ani w PTE, ani w antykwariatach. Prędzej gniły w jakiejś piwnicy wydawcy czy drukarni lub szły na przemiał. A kserografy były w niektórych firmach i to pod szczególnym nadzorem, więc jak chciałeś sobie zrobić kopię, to musiałeś mieć "dojścia" do jakiegoś gucia, który robił ci łachę, brał pieniądze i śmiał się, że wydajesz kasę na takie g.... zamiast napić się wódy.
Do dzisiaj pamiętam swojego bezzębnego "kserografistę".

Ale fakt, że dzisiaj czasy są inne :razz: , ale czy aż tak, żeby Aneta musiała za ciebie czytać :?:
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Co do pytania o gatunki, to patrząc na waszą wiedzę myślałem że to nie będzie problem ;)
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

No to już na koniec wymiany "poglądów", na luzie i bez złośliwości:

Przed dzisiejszą kolacją poproś, żeby ktoś ci pogryzł, do tego nawet wiedza nie jest potrzebna, wystarczą zęby :razz: Co się będziesz natężał :mrgreen:
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Ale to nie była złośliwość, ja naprawdę jestem pełen podziwu jak sprawnie potraficie oznaczać owady i macie to wszystko (bądź prawie wszystko) w głowie.
Jestem jeszcze młody (jak na 22 latka;P) i mam nadzieję że i mi się to uda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „STAPHYLINOIDEA”