Pawica grabówka
Pawica grabówka
Witam.
Mam pytanko związane z hodowlą tej pawicy. Co należy podawać do jedzenia młodym gąsienicom, które najpradopodobniej niebawem się urodzą?
Z góry dzięki.
Mam pytanko związane z hodowlą tej pawicy. Co należy podawać do jedzenia młodym gąsienicom, które najpradopodobniej niebawem się urodzą?
Z góry dzięki.
-
-
- Damian Bruder
- UTM: WT43
-
- Damian Bruder
- UTM: WT43
-
Tak, są z hodowli. Dostałem cztery kokony i z wszystkich wyszły motyle. Nawet się zgrały, bo w przeciągu dwóch dni.
Samiec był jeden i trzy samice. Niestety zdążył kopulować tylko z jedną samicą najprawdopodobniej, bo urodził się pierwszy.
Zabrakło mu sił. Więc resztę wypuściłem. W zasadzie wszystkie samice wypuściłem. Tą, która złożyła jajka też. Samiec niestety nie dożył do wolności. Po czterech dniach nie miał siły latać

- SiejeOwies
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Sporo w tym racji, ale...nie mówimy kokony tylko poczwarki
Kokonem nazywamy też osłonę poczwarki zbudowaną z jedwabiu przez larwę (gąsienicę), czyli oprzęd ("Słownik entomologicznmy", J.Razowski). A przecież poczwarki Saturnia pavonia mogły być w oprzędach (ja zawsze tak je zimuję). Tak więc w stwierdzeniu Sławka
nie ma logicznego błędu.Dostałem cztery kokony
Ja w zasadzie nie zajmuję się hodowlą. Zbieram motyle tylko do fotografowania. Zresztą nie tylko motyle...Fotografuję canonem 350d oraz obiektywem 80-200 2,8L + Raynox 5320 PRO. A nie posiada ktoś na zbyciu jednej poczwarki trupiej główki przypadkiem? Miałem cztery poczwarki. Przezimowałem je w lodówce. Nawet ładnie przetrwały. Padła jedna, ale była uszkodzona. Reszta po wyjęciu ok. miesiąc temu dawała oznaki życia. Ruszały kuperkami. Były dwa samce i samica. Temperatura w lodówce nie spadała poniżej 9 stopni. Wystawiłem je na balkon jak było ciepło i akurat wyjrzało słońce i uparowałem je prawdopodobnie, bo przestały się ruszać.