Pojedziemy na łów....
Pojedziemy na łów....
Witam.Dostałem urlop (dzięki szefie), ,wybieram się do rodziców na święta przy okazji odbędę wycieczkę entomologiczną w piątek,sobotę w Beskidy Niskie (UTM EV 17,18).Jeśli ktoś z szanownych froumowiczów byłby zainteresowany na zbieranie wczesnowiosennych ryjów i nie tylko ,proszę o kontakt na maila.Może akurat ktoś będzie w tamtych okolicach ?
yahooo
Pozdrawiam Łukasz
yahooo
Pozdrawiam Łukasz
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
- romanzamorski
- UTM: EV19
- profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia
Beski Niski sercu bliski, że zacytuję motto stronki www.beskid-niski.pl
Jak łowy? Mieszkam w Gorlicach a więc tuż obok EV17, 18 stąd ciekawość. Pozdrawiam. Roman
Jak łowy? Mieszkam w Gorlicach a więc tuż obok EV17, 18 stąd ciekawość. Pozdrawiam. Roman
Witam.W ubiegły piątek odbyłem wycieczkę w Wysowej. Szukałem ryjów z rodzaju Leiosoma na zawilcach,nie udało się.
Zebrałem kilka ryjów ale nic ciekawego ,pamiętam ,że był tam Polydrusus tereticollis,Pissodes picea jakiś Ceutorhynchus ( więcej do fiolki nie zaglądałem więc nie pamiętam co tam jeszcze wpadło).Właściwie wyprawę do Wysowej można nazwać rekonesansem .Tereny bardzo mi się podobały i pewnie w tym roku jeszcze tam pojadę.
Informacja dla kózkarzy -dużo fajnego materiału lęgowego-buków,jodeł ,świerków.
Będąc przez święta w Stróżach (DA90) systematycznie coś łapałem:Anthonomus'y,Acalyptus'y oraz dla kolegi Bartka Pacuka i Curculio Rhynchaenus lonicerae.
Pozdrawiam Łukasz
Zebrałem kilka ryjów ale nic ciekawego ,pamiętam ,że był tam Polydrusus tereticollis,Pissodes picea jakiś Ceutorhynchus ( więcej do fiolki nie zaglądałem więc nie pamiętam co tam jeszcze wpadło).Właściwie wyprawę do Wysowej można nazwać rekonesansem .Tereny bardzo mi się podobały i pewnie w tym roku jeszcze tam pojadę.
Informacja dla kózkarzy -dużo fajnego materiału lęgowego-buków,jodeł ,świerków.
Będąc przez święta w Stróżach (DA90) systematycznie coś łapałem:Anthonomus'y,Acalyptus'y oraz dla kolegi Bartka Pacuka i Curculio Rhynchaenus lonicerae.
Pozdrawiam Łukasz
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
Dobrze Jacku ,odłożę 1 ex. dla Ciebie ,szkoda ,że wcześniej się nie zgadaliśmy ,bo zebrałbym go więcej i dostałbyś parkę.
To ciekawy ryj ,którego kiedyś przez przypadek odszukałem na lonicera xylosetum ,w zaroślach nadrzecznych nad rzeką Białą tarnowską.Ryj ten żeruje w młodych pączkach liściowych wiciokrzewu pospolitego w okresie koniec marca -połowa kwietnia.
Bardzo proszę kolegów o cierpliwość,wyślę dopiero w przyszłym tygodniu (uwaga szczególnie do Bartka Pacuka)
To ciekawy ryj ,którego kiedyś przez przypadek odszukałem na lonicera xylosetum ,w zaroślach nadrzecznych nad rzeką Białą tarnowską.Ryj ten żeruje w młodych pączkach liściowych wiciokrzewu pospolitego w okresie koniec marca -połowa kwietnia.
Bardzo proszę kolegów o cierpliwość,wyślę dopiero w przyszłym tygodniu (uwaga szczególnie do Bartka Pacuka)
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
-
- Podziękował(-a): 3 times